• Ahoy
    #4
    Amúgy erre egyetlen megoldás az alapjövedelem lehet, de csak akkor ha a robotok már tényleg annyi értéket teremtenek, hogy megérje. Ez még azért odébb lesz...

    Talán öt szinten tudom elképzelni a távolibb jövő társadalmát, kasztok szerint
    1. Csak alapjövedelmen élők, minimumon tengődő lakosok akiknek semmi képzettségük a modern társadalomhoz - eddig a robotok munkáját végezték.
    2. Robotok által el nem végezhető kreatív, vagy komoly egyedi szaktudást igénylő mérnök, orvos, tecnikus stb. Ez egy kitörési feljebbjutási lehetőség az alapjövedelemtől.
    3. Teljesen önfenntartó kisebb gazdaságok (fejlett GM növények, őssejtnövesztett hús, spéci talajok üvegházak, akvapónia, hidropónia), illetve falusi gazdasági összefogás
    4. Réteg, hagyományos kézműves termékeket előállító iparosok. Egyre nagyobb értéke lesz a kézzel készített termékeknek, kiskereskedőknek. Ez soha nem fog eltűnni, a "házi" érzés miatt.
    5. Végül pedig a vállalkozók, befektetők akik robotok által végzett munkát irányítják és lekaszálják a hasznot. Persze ez csak úgy működik, ha a robotmunka rendesen meg van adóztatva.

    Hogy mennyire működne? Az sokmindentől függ. Ki tudja-e termelni a robotgazdaság az alapjövedelmet pl. Illetve szociális felfogástól is.
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.08.04. 18:50:10