Berta Sándor

A készpénz eltűnése csak idő kérdése

Európában még az érmék és a papírpénzek a népszerűek, de ez a közeljövőben megváltozhat. Az Apple Pay használatához már terminálra sem lesz szükség.

Az elmúlt hetekben számos európai államban volt téma a készpénz jövője. A dán kormány részben fel akarja oldani az érmék és a papírpénzek elfogadására vonatkozó kötelezettséget, hogy a cégek megtakaríthassák a készpénz-forgalom költségeit, Svédországban pedig vita kezdődött arról, hogy hasznos-e a készpénz nélküli társadalom. A Near Field Communication (NFC) technológia és az Apple Pay megjelenése, illetve elterjedése komoly változásokat indíthat el. Most még az emberek többsége túlzottan ragaszkodik a készpénzhez, a németeknél ez az arány például 75 százalék.

A legtöbben a banki adataik elveszítésétől félnek és ezért nem bíznak fenntartások nélkül a modern technológiákban. Az Apple Pay szolgáltatást tavaly szeptemberben mutatta be az Apple, de mint kiderült, közel sem tökéletes: háromból két felhasználó találkozott nehézségekkel a fizetések során. A leggyakrabban megnevezett gondok közé tartozott, hogy a termináloknak általában túl sok időbe telik a fizető azonosítása. Ezt kerülheti meg a 20150186887-es számú szabadalom, melyet most hoztak nyilvánosságra. Az elképzelés lényege, hogy közvetlenül két iPhone készülék között is lehetővé válna az Apple Pay-tranzakció. Mindez felgyorsítaná és rugalmasabbá tenné az utalásokat. Jelenleg annak, aki a szolgáltatással akar fizetni, mindenképpen keresnie kell egy olyan kereskedőt, aki támogatja a rendszert, majd használhatja az iPhone okostelefonját vagy az Apple Watch okosóráját. Minderre most csak az Amerikai Egyesült Államokban van lehetőség.


A szabadalom alapján a két iPhone közötti kapcsolat esetén az alkalmazott szabvány egyaránt lehetne a Near Field Communication (NFC) vagy a Bluetooth. A fizető felhasználónak elegendő lesz csak azt a hitelkártyát kiválasztania, amelyet használni akar és megadnia az átutalandó összeget. A tranzakciót vagy egy PIN-kód vagy az ujjlenyomat megadásával lehet hitelesíteni. A fogadó fél elfogadja az utalást és meghatározhatja, hogy az összeg melyik számlájára vagy kártyájára kerüljön. A két készülék közötti zökkenőmentes tranzakció az olyan kisebb kereskedők számára is érdekes lehet, akik nem rendelkeznek terminállal.

Ludger Gooßens, a Német Takarékpénztár- és Giroszövetség (DSGV) ügyvezető igazgatója szerint a készpénz nélküli világ még a jövő zenéje, de ez a korszak is el fog jönni. Meggyőződése, hogy a fizetés jövőjét az érintés nélküli megoldások jelentik, de a készpénz egy olyan tényező, amely még hosszú ideig elkísér majd minket.

Carl-Ludwig Thiele, a Német Nemzeti Bank elnöke hozzátette, hogy a bankok pontosan tudják, hogy aki nem halad a korral, annak előbb vagy utóbb távoznia kell a piacról. A fizetési forgalomhoz mindig szükség lesz pénzintézetekre, s az Apple Pay, a PayPal és a többi szolgáltató is végeredményben az ügyfelei átutalásait egy számláról kapja meg. Az ágazat igyekszik megfelelően hozzáállni a változásokhoz: a bankok új fiókmodellekkel kísérleteznek, saját alkalmazásokat fejlesztenek ki és olyan induló vállalkozásokkal működnek együtt, amelyek a jövőbe mutató fejlesztésekkel állnak elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #38
    Szar lehet úgy élni, hogy értelmezni se tudjon valaki leirt mondatokat.
  • molnibalage83 #37
    Szar bankod lehet, ha lekötetlenül nem ad kamatot....
  • Smithie #36
    +++
  • calmar #35
    Ez mennyire igez! :) És még engem vádoltak fröcsögéssel lejjebb. Viszont amit meg akarnak velünk csinálni, azt már mind szépen valahol letesztelték. Rettegek a naptól, amikor ezt megcsinálják. És amit írsz: igen, akkor már késő lesz lázadozni ellene, amikor már mindenki a saját bőrén érzi hogy nyúzzák. Valamiért a bankok azt szeretnék, hogy mindenkinek azonnal legyen egy mínuszos számlája, és döntse bele a pénzt. Kell nekik, mert még nincs elég magánrepülőjük. Ébredj világ!
  • UUUU #34
    halgatyó

    "2015.06.05. 17:43
    Folyamatosan próbálják ezt a kértyás fizetést lenyomni a torkunkon. szinte minden nap hallunk valami újabb agyalmányt, hogy hogyan lehetne az embereket rávenni erre a központilag ellenőrzött, évekig nyilvántartott, és bármikor letiltható fizetési módra rávenni.
    Van még egy rakás előnye (AZOK számára), ami hátrány nekünk.
    Pl. az általam Ciprusi Eljárásnak nevezett törvényesített rablás, amikoris a bankbetéteket csak úgy símán lefejezték. A módszernek MA MÉG az szab korlátot, hogy az emberek kiveszik a pénzüket és máshová teszik.
    Egyetlen egy valami viszont NEM JELENT KORLÁTOT: A TISZTESSÉG ÉS A BECSÜLET. Azzal ugyanis AZOK nem rendelkeznek!
    További előny (AZOK számára): az emberek egymás közötti fizetésének az ellehetetlenülése. Gondoljunk pl. a korrepetálókra, vagy ha a szomszéd megkér, hogy ha már elugrok a boltba, hozzak neki is ezt-azt (lista). Vagy ha az apu átutal pénzt az egyetemen tanuló fiacskájának, az ugye jövedelem, amit jól meg lehet adóztatni.
    További előny (AZOKNAK) a NEGATÍV KAMAT bevezetése, amit egy rakás közgazdásznak nevezett disznógazember gennyláda már több helyen is pedzeget. Mert azzal teljesen kibékülnék, ha a kamatot mint olyant TOTÁLISAN ÉS VÉGLEG MEGSZÜNTETNÉK, de akkor a bankhitel után se legyen szabad ilyen felszámolni!
    Node olyant, hogy a KÉNYSZERBŐL bankban tartott pénzem után én fizetek "kamatot", de ha hitelt veszek fel, akkor is én fizessek, hát erre inkább nem írok semmit, mert nagyon csúnya lesz!
    A kényszerítéshez még annyit: ÉSZRE KELLENE VENNI végre, hogy kik azok, milyen körök, akik ezeket a kényszreeket először csak trükkösen, fokozatosan, a félhülye birkák tömegeinek a felhasználásával erőszakolják ránk, aztán amikor eléggé kisebbségben maradunk, akkor egyszerűen bevezetik és punktum.
    Nos, ezek a kényszerítő trükköző csalók pont azok, akik mindenütt a szabadságról, demokráciáról meg az egyén szabad döntésről HAZUDOZNAK AZ ARCUNKBA."
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.07.08. 19:07:31
  • mortep #33
    Nemcsak az USA-ban, 44 ország írta alá az enyezményt, később még továbbiak csatlakoztak. Igaz, hogy csak a dollár-arany konverziót szavatolták, viszont az egyezmény arra is kitért, hogy a többi ország a dollárhoz köti a valutájának az értékét, így az is közvetve az aranyhoz volt kötve. Így azt egyik résztvevő ország sem léphette meg, hogy tetszőleges mennyiségű papírpénzt bocsájt forgalomba (Mint ahogy a mai napig sem teheti meg igen súlyos következmények nélkül).
  • molnibalage83 #32
    Ha ezt nem lépik meg, akkor ma már szinte senkinek nem lenne lehetősége egyáltalán a napi életvitel fedezésére. Továbbára nem a bankok rogyasztották be a görög gazdaságot. Tök jó, hogy azt basztatod te is, aki legalább valami védőhálót csinál nem azt, akik miatt szükség van erre. BTW a kormányokat kik választották? Köszönöm...
  • kvp #31
    "Egy bank nem ment volna csődbe soha, ha úgy tudnának számlapénzt teremteni, hogy beírnak egy számla mögé három nullát."

    Paran megprobaltak, de a kozponti bankoknak mindig feltunt, hogy nem stimmel valami. A trukk az, hogy az emberek bankban levo penze a banknal van, de a bankok penze pedig az adott valutanem kibocsato bankjanal egy ugyancsak elektronikus szamlan. Igy az adott kozponti bank mindig tudja, hogy eppen hany dollar vagy euro van szamlapenzkent a vilagban es eppen kinel van. Ez a normal szamlapenz. Van meg a hagyomanyos leteti penz, amikor az adott penz bankjegykent is letezik, de egy bank orzi. Ezt a penzt is lehet virtaliskent mozgatni, raadasul a kibocsato bank tudta nelkul, de ennek meg kell, hogy legyen a fizikai fedezete. Ha kiderul, hogy megsem, akkor az adott bank bebukik. A jegybankok probaljak egyebkent visszaszoritani a nem altaluk kontrollalt szamlapenzeket, mint ahogy az alternativ (pl. arany alapu) rendszereket sem nezik jo szemmel. Mondjuk ertheto, mert nincs folotte kontrolljuk.

    Hol van ilyenkor lehetoseg a trukkozesre? Az, hogy egy penzt sokszor adnak kolcson, mindig ujabb es ujabb kamatokat rateve, amig olyasvalakihez nem jut a penz aki mar biztosan nem tudja visszafizetni. Ilyenkor bukik mindenki aki a lancban volt. Ha megis mindenki tudja fizetni, akkor a bank minden hitel/betet kor utan leveszi a kezelesi koltseget es a hasznot es a vegen mindenki kap valamennyit. A gond ott van, hogy minel hosszabb egy ilyen lanc, annal nagyobb a valoszinusege, hogy lesz egy nemfizeto eleme, marpedig akkor onnantol az egesz bukik. Ezzel a tobbszoros kihelyezessel lehet tobb hitelt nyujtani mint amennyi toke van, hiszen a betetek egy resze is hitelbol lett finanszirozva. Altalaban egy ilyen lancban a kamataranynak nonie kell minden korrel, hogy nyereseges legyen hitelbol finanszirozni a befektetest, viszont a kamatarany a kockazatossaggal no, tehat egyre nagyobb hasznot iger, egyre nagyobb kockazattal. Igy szinte biztos, hogy egy ilyen lanc a hosszaval aranyosan lesz egyre kockazatosabb. Mivel a bank nem tett bele toket, ezert bebukas eseten minimalis a vesztesege (gyakorlatilag a kezelesi/mukodesi koltseg), viszont siker eseten leveheti a dijat, raadasul minden korben, tehat minel kockazatosabb es tobbszorosen attettebb egy befektetes, annal tobbet es tobbszor kaszal rajta a bank. Csod eseten meg mindig megmentik oket, pedig tisztan gazdasagilag nem kellene, de az allamok is tul sokkal tartoznak nekik es a politikusok felnek a globalis toke lenullazodasatol. (foleg mivel akkor kiderul, hogy a termeloeszkozok es a tobbi materialis javak mar regen Kina kezeben oszpontosulnak, tehat fizikai termelo tokejuk is szinte csak nekik van)

    En a magam reszerol a keszpenz kozponti bank alapu kezeleset tartanam jonak, azaz minden penzkibocsato letrehozna egy kozponti bankot, ahol mindenkinek lenne egy szamlaja es azokon mozogna kozvetlen az adott penznem. Ez azt is jelenti, hogy dollarral csak akkor tudna egy osztrak es egy magyar fizetni egymas kozott, ha mindkettonek lenne folyoszamlaja az amerikai kozponti banknal. Mivel ez egyreszt a kozelmultig tul bonyolult volt, masreszt a legtobb kozponti bank nem akar tobb mint 7 milliard egyedi bankszamlat vezetni (minden penznemben, minden embernek es cegnek 1-1), ezert hagyjak, hogy a kereskedelmi bankok kezeljek a kisebb szamlakat es a kozponti bankok csak ezen bankok fo szamlait kezelik. Az extra reteg miatt van az, hogy nincs egy kulon dollaros es euros bankkartya rendszer (egymastol fuggetlenul, de egymas melletti terminalokkal), hanem a kereskedelmi bankok kezelik a kulonbozo penznemeket es nekik vannak sajat terminaljaik. Ez az allami kozponti bankok feladatanak kiszervezese kulso beszallitonak. Mivel egy kereskedelmi bank tobbfajta penznemet is kezel es tobbfajta szamlat is biztosit, tovabba a kozponti jegybank helyett kezeli a hiteleket es minden mast is, ezert az allamok elnezik neklk hogy ezekert penzt kernek az ugyfeleiktol. Ugyanezt a hatekonysagot allami bank eseten csak akkor lehetne elerni ha csak egyfele hivatalos penznem letezne, egy darab kormannyal es egyetlen allami bankban lenne mindenkinek penze. Mivel ez meg a globalizalt Foldon sem megoldhato, igy az allamok engedik mukodni a kulonfele maganbankokat, akik penzugyi szolgaltatast nyujtanak az allamok helyett. A fentiekert cserebe itthon nem csak kormanyablaknal lehet forintot felvenni es eurot sem csak egy brusszeli allami bankfiokban idopontot kerve lehet atutalni.

    ps: Azt nem mondom hogy jo a mostani rendszer, de amig van penz alapu tarsadalom es decentralizaltak a kormanyzatok, addig nem nagyon van jobb.
  • VolJin #30
    Már nem azért, de a görögök amit gazdaságilag megérdemelnek, az a magyar színvonal alatt van. Viszont jóval felette éltek. Ezt mind kölcsönből finanszírozták, most meg táncikálnak, hogy jól leszavazták, hogy visszafizessék a tartozásaikat. Merkeléknek rég hagyni kellett volna, hogy bedőljön az egész kóceráj. Nem is értem, hogy a Görögök hogyan képzelik, hogy más országok fizessék ki azt, hogy ők kétszer jobban élnek, mint amit megtermelnek.
  • VolJin #29
    Ez egy tévhit.
    Egyszerűen nem úgy van, ahogyan elképzelted.