Berta Sándor

Egyes dán üzletekben nem lesz kötelező elfogadni a készpénzt

A skandináv államban mostanra teljesen elfogadottá vált, hogy az emberek készpénz nélkül fizessenek.

Aki egy koppenhágai klubban akar bulizni, annak gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy a dánok nem fizetnek készpénzzel semmiért, kizárólag hitelkártyát használnak. Készpénz gyakorlatilag senkinél sincs. Dániában szinte minden üzletben vannak terminálok, amelyek rendkívül egyszerűen és gyorsan használhatók, a jövőben pedig a folyamat még gördülékenyebbé válhat. A dán kormány ugyanis részben fel akarja oldani az érmék és a papírpénzek elfogadására vonatkozó elfogadási kötelezettséget. A jövőben így a benzinkutaknál, az éttermekben és kisebb boltokban nem lesz kötelező elfogadni a készpénzt.

A korlátozás feloldása a szupermarketekre nem vonatkozik majd. Az intézkedés célja, hogy a cégek így takarítsák meg a készpénz-forgalom költségeit. A nagy üzletek, például a gyógyszertárak és a szupermarketek továbbra is elfogadják majd a készpénzt. A dán jegybank közölte, hogy 2016 végétől nem nyomtat új papírpénzeket, mert már nem lesz szükség rá. A készpénz elsősorban a szükséges biztonsági intézkedések miatt drága. Különösen a kisebb boltoknak jelent nagy problémát, hogy a pénzt rendszeresen el kell vinniük a bankba, hogy ne maradjon nagy összeg a pénztárban. A legnagyobb költséget a kereskedelemhez és a banki feladatok elvégzéséhez szükséges személyzet foglalkoztatása, valamint a bankjegyek szállítása jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #36
    Akkor majd jól cserekereskedik! Levágott juhokkal a nyakában megy be a Teszkóba. Azt tegyik be a bankházba, ha tudják! :-)
  • Papichulo #35
    Személy szerint nem akarom támogatni a bankokat inkább fizetek kp-val.

    A kp is a bankban fog kikotni ;)
  • M2 #34
    Ha ésszel csinálnád, akkor az a 3 százalék simán visszajönne. Mellesleg.
  • UUUU #33
    Mert mindig olyan kényelmes, ha kártyával fizetnek úgye ? :)
    Kedvencem a boltokban a kartyas fizetésnél,amikor feltartják a sorokat.
  • dyra #32
    3% emeli a vásárlás költségeit, nem nagyon hiszem ,hogy a kereskedők nagy része ezt benyelné. Nekem nem kényelmesebb kártyával fizetni a kp-val sincs semmi gondom. Épp ezért nagyon remélem még egy jó ideig ilyen nem lesz kis hazánkba. Személy szerint nem akarom támogatni a bankokat inkább fizetek kp-val.
  • M2 #31
    Beékelődik. Tehát nem a boltos rakta be a terminált és nem a vásárlónak kényelmesebb a kártyás fizetés, hanem beékelődött. Aham...
  • dyra #30
    Az a lényeg, hogy a vásárlás folyamába beékelődik egy olyan szereplő akinek rohadtul semmi köze nincs hozzá. Dobják ki onnan. Nekem ennyi lenne a véleményem.
  • M2 #29
    Mert a kereskedőnek a készpénzen is van költsége.
  • dyra #28
    Nyilván, ha a vásárlótól vonnák le a kutya nem vásárolna kártyával. Így a csak a kereskedőnek kell beleépítenie az árakba amit végül természetesen a vásárló fizet meg. Bár sok kereskedő benyeli.
  • aru #27
    És a bevándorló pocokfejűnek meg törvényesen lehet a kaszinóival adótcsalni! Igaz a mondás, hogy ne kicsiban hanem nagyban...