38
  • UUUU
    #38
    Szar lehet úgy élni, hogy értelmezni se tudjon valaki leirt mondatokat.
  • molnibalage83
    #37
    Szar bankod lehet, ha lekötetlenül nem ad kamatot....
  • Smithie
    #36
    +++
  • calmar
    #35
    Ez mennyire igez! :) És még engem vádoltak fröcsögéssel lejjebb. Viszont amit meg akarnak velünk csinálni, azt már mind szépen valahol letesztelték. Rettegek a naptól, amikor ezt megcsinálják. És amit írsz: igen, akkor már késő lesz lázadozni ellene, amikor már mindenki a saját bőrén érzi hogy nyúzzák. Valamiért a bankok azt szeretnék, hogy mindenkinek azonnal legyen egy mínuszos számlája, és döntse bele a pénzt. Kell nekik, mert még nincs elég magánrepülőjük. Ébredj világ!
  • UUUU
    #34
    halgatyó

    "2015.06.05. 17:43
    Folyamatosan próbálják ezt a kértyás fizetést lenyomni a torkunkon. szinte minden nap hallunk valami újabb agyalmányt, hogy hogyan lehetne az embereket rávenni erre a központilag ellenőrzött, évekig nyilvántartott, és bármikor letiltható fizetési módra rávenni.
    Van még egy rakás előnye (AZOK számára), ami hátrány nekünk.
    Pl. az általam Ciprusi Eljárásnak nevezett törvényesített rablás, amikoris a bankbetéteket csak úgy símán lefejezték. A módszernek MA MÉG az szab korlátot, hogy az emberek kiveszik a pénzüket és máshová teszik.
    Egyetlen egy valami viszont NEM JELENT KORLÁTOT: A TISZTESSÉG ÉS A BECSÜLET. Azzal ugyanis AZOK nem rendelkeznek!
    További előny (AZOK számára): az emberek egymás közötti fizetésének az ellehetetlenülése. Gondoljunk pl. a korrepetálókra, vagy ha a szomszéd megkér, hogy ha már elugrok a boltba, hozzak neki is ezt-azt (lista). Vagy ha az apu átutal pénzt az egyetemen tanuló fiacskájának, az ugye jövedelem, amit jól meg lehet adóztatni.
    További előny (AZOKNAK) a NEGATÍV KAMAT bevezetése, amit egy rakás közgazdásznak nevezett disznógazember gennyláda már több helyen is pedzeget. Mert azzal teljesen kibékülnék, ha a kamatot mint olyant TOTÁLISAN ÉS VÉGLEG MEGSZÜNTETNÉK, de akkor a bankhitel után se legyen szabad ilyen felszámolni!
    Node olyant, hogy a KÉNYSZERBŐL bankban tartott pénzem után én fizetek "kamatot", de ha hitelt veszek fel, akkor is én fizessek, hát erre inkább nem írok semmit, mert nagyon csúnya lesz!
    A kényszerítéshez még annyit: ÉSZRE KELLENE VENNI végre, hogy kik azok, milyen körök, akik ezeket a kényszreeket először csak trükkösen, fokozatosan, a félhülye birkák tömegeinek a felhasználásával erőszakolják ránk, aztán amikor eléggé kisebbségben maradunk, akkor egyszerűen bevezetik és punktum.
    Nos, ezek a kényszerítő trükköző csalók pont azok, akik mindenütt a szabadságról, demokráciáról meg az egyén szabad döntésről HAZUDOZNAK AZ ARCUNKBA."
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.07.08. 19:07:31
  • mortep
    #33
    Nemcsak az USA-ban, 44 ország írta alá az enyezményt, később még továbbiak csatlakoztak. Igaz, hogy csak a dollár-arany konverziót szavatolták, viszont az egyezmény arra is kitért, hogy a többi ország a dollárhoz köti a valutájának az értékét, így az is közvetve az aranyhoz volt kötve. Így azt egyik résztvevő ország sem léphette meg, hogy tetszőleges mennyiségű papírpénzt bocsájt forgalomba (Mint ahogy a mai napig sem teheti meg igen súlyos következmények nélkül).
  • molnibalage83
    #32
    Ha ezt nem lépik meg, akkor ma már szinte senkinek nem lenne lehetősége egyáltalán a napi életvitel fedezésére. Továbbára nem a bankok rogyasztották be a görög gazdaságot. Tök jó, hogy azt basztatod te is, aki legalább valami védőhálót csinál nem azt, akik miatt szükség van erre. BTW a kormányokat kik választották? Köszönöm...
  • kvp
    #31
    "Egy bank nem ment volna csődbe soha, ha úgy tudnának számlapénzt teremteni, hogy beírnak egy számla mögé három nullát."

    Paran megprobaltak, de a kozponti bankoknak mindig feltunt, hogy nem stimmel valami. A trukk az, hogy az emberek bankban levo penze a banknal van, de a bankok penze pedig az adott valutanem kibocsato bankjanal egy ugyancsak elektronikus szamlan. Igy az adott kozponti bank mindig tudja, hogy eppen hany dollar vagy euro van szamlapenzkent a vilagban es eppen kinel van. Ez a normal szamlapenz. Van meg a hagyomanyos leteti penz, amikor az adott penz bankjegykent is letezik, de egy bank orzi. Ezt a penzt is lehet virtaliskent mozgatni, raadasul a kibocsato bank tudta nelkul, de ennek meg kell, hogy legyen a fizikai fedezete. Ha kiderul, hogy megsem, akkor az adott bank bebukik. A jegybankok probaljak egyebkent visszaszoritani a nem altaluk kontrollalt szamlapenzeket, mint ahogy az alternativ (pl. arany alapu) rendszereket sem nezik jo szemmel. Mondjuk ertheto, mert nincs folotte kontrolljuk.

    Hol van ilyenkor lehetoseg a trukkozesre? Az, hogy egy penzt sokszor adnak kolcson, mindig ujabb es ujabb kamatokat rateve, amig olyasvalakihez nem jut a penz aki mar biztosan nem tudja visszafizetni. Ilyenkor bukik mindenki aki a lancban volt. Ha megis mindenki tudja fizetni, akkor a bank minden hitel/betet kor utan leveszi a kezelesi koltseget es a hasznot es a vegen mindenki kap valamennyit. A gond ott van, hogy minel hosszabb egy ilyen lanc, annal nagyobb a valoszinusege, hogy lesz egy nemfizeto eleme, marpedig akkor onnantol az egesz bukik. Ezzel a tobbszoros kihelyezessel lehet tobb hitelt nyujtani mint amennyi toke van, hiszen a betetek egy resze is hitelbol lett finanszirozva. Altalaban egy ilyen lancban a kamataranynak nonie kell minden korrel, hogy nyereseges legyen hitelbol finanszirozni a befektetest, viszont a kamatarany a kockazatossaggal no, tehat egyre nagyobb hasznot iger, egyre nagyobb kockazattal. Igy szinte biztos, hogy egy ilyen lanc a hosszaval aranyosan lesz egyre kockazatosabb. Mivel a bank nem tett bele toket, ezert bebukas eseten minimalis a vesztesege (gyakorlatilag a kezelesi/mukodesi koltseg), viszont siker eseten leveheti a dijat, raadasul minden korben, tehat minel kockazatosabb es tobbszorosen attettebb egy befektetes, annal tobbet es tobbszor kaszal rajta a bank. Csod eseten meg mindig megmentik oket, pedig tisztan gazdasagilag nem kellene, de az allamok is tul sokkal tartoznak nekik es a politikusok felnek a globalis toke lenullazodasatol. (foleg mivel akkor kiderul, hogy a termeloeszkozok es a tobbi materialis javak mar regen Kina kezeben oszpontosulnak, tehat fizikai termelo tokejuk is szinte csak nekik van)

    En a magam reszerol a keszpenz kozponti bank alapu kezeleset tartanam jonak, azaz minden penzkibocsato letrehozna egy kozponti bankot, ahol mindenkinek lenne egy szamlaja es azokon mozogna kozvetlen az adott penznem. Ez azt is jelenti, hogy dollarral csak akkor tudna egy osztrak es egy magyar fizetni egymas kozott, ha mindkettonek lenne folyoszamlaja az amerikai kozponti banknal. Mivel ez egyreszt a kozelmultig tul bonyolult volt, masreszt a legtobb kozponti bank nem akar tobb mint 7 milliard egyedi bankszamlat vezetni (minden penznemben, minden embernek es cegnek 1-1), ezert hagyjak, hogy a kereskedelmi bankok kezeljek a kisebb szamlakat es a kozponti bankok csak ezen bankok fo szamlait kezelik. Az extra reteg miatt van az, hogy nincs egy kulon dollaros es euros bankkartya rendszer (egymastol fuggetlenul, de egymas melletti terminalokkal), hanem a kereskedelmi bankok kezelik a kulonbozo penznemeket es nekik vannak sajat terminaljaik. Ez az allami kozponti bankok feladatanak kiszervezese kulso beszallitonak. Mivel egy kereskedelmi bank tobbfajta penznemet is kezel es tobbfajta szamlat is biztosit, tovabba a kozponti jegybank helyett kezeli a hiteleket es minden mast is, ezert az allamok elnezik neklk hogy ezekert penzt kernek az ugyfeleiktol. Ugyanezt a hatekonysagot allami bank eseten csak akkor lehetne elerni ha csak egyfele hivatalos penznem letezne, egy darab kormannyal es egyetlen allami bankban lenne mindenkinek penze. Mivel ez meg a globalizalt Foldon sem megoldhato, igy az allamok engedik mukodni a kulonfele maganbankokat, akik penzugyi szolgaltatast nyujtanak az allamok helyett. A fentiekert cserebe itthon nem csak kormanyablaknal lehet forintot felvenni es eurot sem csak egy brusszeli allami bankfiokban idopontot kerve lehet atutalni.

    ps: Azt nem mondom hogy jo a mostani rendszer, de amig van penz alapu tarsadalom es decentralizaltak a kormanyzatok, addig nem nagyon van jobb.
  • VolJin
    #30
    Már nem azért, de a görögök amit gazdaságilag megérdemelnek, az a magyar színvonal alatt van. Viszont jóval felette éltek. Ezt mind kölcsönből finanszírozták, most meg táncikálnak, hogy jól leszavazták, hogy visszafizessék a tartozásaikat. Merkeléknek rég hagyni kellett volna, hogy bedőljön az egész kóceráj. Nem is értem, hogy a Görögök hogyan képzelik, hogy más országok fizessék ki azt, hogy ők kétszer jobban élnek, mint amit megtermelnek.
  • VolJin
    #29
    Ez egy tévhit.
    Egyszerűen nem úgy van, ahogyan elképzelted.
  • VolJin
    #28
    Egy bank nem ment volna csődbe soha, ha úgy tudnának számlapénzt teremteni, hogy beírnak egy számla mögé három nullát.
    Nem igazán az a számlapénz, amit hisztek róla.
  • VolJin
    #27
    Ez sem igaz.
    1971-ig csak az USA-ban.
    És ott is ígéret volt, nem kötelesség. Pontosaban hajlandóság. Ha jól emlékszem, amikor Franciaország úgy gondolta, hogy a halomban álló dollárjait beváltaná aranyra, mert éppen aranyat akart venni, akkor szóltak az amerikaiak, hogy azért az összeset nem adjuk oda, és megszűnt létezni az addigi szokásjog. Más országokban nem volt ilyen történet. A nemzeti bankok akkor vettek aranyat vagy adtak el, amikor az a szándékukban volt. Furcsa, ahogy ezt a történetet úgy ismerik egyesek, mintha valami gonosz tett lett volna az 1971-s közleménye a FED-nek.
  • halgatyó
    #26
    Azt láthatjuk, hogy a hatalom birtokosai mindent megtesznek a készpénz megszüntetéséért, hogy azután már ŐRAJTUK KERESZTÜL LEHESSEN CSAK FIZETNI.
    Az ilyen hírektől mindig három napig rosszul érzem magam.
    Az emberiség válaszút előtt áll. Sajnos az eddigi tröténelem leg-becstelenebb, legaljasabb, leg-gylöletesebb, legtrükkösebb és legveszélyesebb hatalma egyre inkább maga alá gyűri a világ fejlettebbik felét. Apránként, lassan, DE MINDIG EGY IRÁNYBA VÁLTOZNAK a dolgok, függetlenül 4-5 éves választási ciklusoktól és országhatároktól (ez a legjobb jelzője annak, hogy létezik szervezett hatalom az események és változások mögött)
    Ha a készpénzt megszüntetik, akkor el fognak terjedni a pénzhelyettesítő árucikkek, mert a készpénz LÉTSZÜKSÉGLET!
    Én magam szándékosan, csakazértis készpénzt használok, amig szusz lesz bennem, és amig lehetőség lesz rá. Sajnos, az agymosottak túl sokan vannak, nem tudom minek kellene történnie, hogy kinyíljon a szemük.
  • calmar
    #25
    Na köszönöm, pont erre gondoltam. Szép meg jó hogy itt utalgathatsz neten a világ másik felére, de kisebb gondod is nagyobb lesz annál hogy utalgass amikor már kaját sem tudsz venni, mert se áram, se semmi. A bankok meg zárva lesznek, nem adnak neked enni. :) Meg inni. :) Ott dögölhetsz éhen, és nézhetsz ki a fejedből, hiába lobogtatod a bankkártyádat. :) Szép világ jön. Itt egyesek azt mondják fröcsögök, de sajnos mindig a rossz forgatókönyv valósul meg. ;)
  • Bagoly81
    #24
    görög kormányt nemcsak a hitel döntötte be hanem annak a kamatai is.

    ugyan is egyre drágábban kaptak hitelt, egy idő után természetesen nem lehet vissza fizetni. node én is ugy gondolom, hogy a 100% elektronikus pénz ne valósuljon meg, mert egy válság idején, mit lehet majd csinálni vagy ha nincs áram vagy net? akkor nincs kereskedés sem? tessék és egy válság idején a banok zárva vannak, akkor vásárolni se vásároljon senki?

    görögök cégek kp vel fizetnek
    Utoljára szerkesztette: Bagoly81, 2015.07.07. 18:04:15
  • Tarathiel2
    #23
    Ők szavazták meg a pénzszóró populista kormányt, tehát igenis van hozzá közük. A napi limit bevezetése nélkül pedig pillanatok alatt elfogyott volna az euró a bankokból, és senki nem tudna semmit felvenni.
  • Mat666
    #22
    Jól beszélsz ha beüt a szar csak magadra számíthatsz akiknek annyi esze volt van mit azoknak a szerencsétleneknek akik ott topogtak az ATM-ek előtt bár sajnálom őket de meg is érdemlik.
    Mert elhitték a sok marhaságot amit a fősodratú média nyomat. Aki még emlékszik hogy a nagy politikusok (Német, Francia, Uniós,) mit mondtak vagy öt éven keresztül hogy ez és ehhez hasonló eset nem történhet meg most mégis megtörtént és ez még sokkal rosszabb lesz.
    Szóval senki ne számítson arra hogy majd az állam vagy unió vagy valamilyen párt segít neki ha nem gondoskodtok a saját lóvétokról (mert a bankba biztonságban van XD ) akkor majd azt más meg teszi mint a Görögöknél azt állhatók az ATM-ek előtt.

  • gforce9
    #21
    Erről még a bank a magánembereket is megszivatta, akinek kb nulla köze ahhoz, hogy mire költi az állam a pénzt.
  • ostoros
    #20
    Az elektronikus pénz eltűnése csak idő kérdése. Nekem ez a véleményem.
  • molnibalage83
    #19
    A bűzözők nem azért ragaszkodnák hozzá, mert értéke van, hanem mert nem lehet olyan könnyen nyomon követni a pénzmozgást, mint átutalásnál...
  • molnibalage83
    #18
    Ööööö, a bankok vagy a görög állam baszta át az EU-t és szórta el a pénzt hülyeségekre...? Ezen talán gondolkodj el egy percet fröcsögés előtt...
  • calmar
    #17
    Nagyon fogok neki örülni, hogy majd mikor beüt valami válság megint, akkor simán kitalálják, hogy na, holnaptól nem nyitnak ki a bankok. Vagy: Nem vehetsz fel csak 60 eurót! De jaj! Ez a múlt héten már meg is történt a Görögöknél! A bankok kibaszott rablók, sose bíznék rájuk egy fillért se szívem szerint. Aztán azt csinálnak majd veled amit akarnak. Mindent tudnak, merre jársz, mit csinálsz, mit veszel, stb. Mondjuk így is lehet tudni, persze, de azért jobban örülök, ha nem tudják. Szerintem ezt is valaki csak erőlteti hogy így legyen, valakinek komoly érdeke fűződik ehhez. Különben más miatt lobbizna.
  • NEXUS6
    #16
    Ja, jó. Akkor megnyugodtam!
    XD

    Lüke genxterek csak maradiságból ragaszkodnak a nyűves pappírhoz.
    Meg 2008-sem volt, meg nem mondják be a bankok a zsandároknak ha egymilkót utalsz, meg ilyenek, hiszen ez a lehető világok legjobbika, hisz anagytesó figyel minket.
    ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.07.07. 16:05:33
  • molnibalage83
    #15
    Ez úgy ökörség ahogy van. Bucser n+1-szer elmagyarázta már, hogy miért...
  • NEXUS6
    #14
    Közgazdasági szempontból a kibocsájtott pénznek régebben nagyjából arányban kellett lennie az országon belül levő áru/szolgáltatás menyiséggel, ma marhára nincs így.

    PL. IMF, Központi európai bank hitelez a görögöknek? Hogy a francba, amikor az USA, vagy szinte az egész EU maga is el van adósodva!!!!????
    Aztán görög bankok kismillió hitelt adnak tovább az állampolgároknak, addig, amíg annyi adósságuk nem lesz hogy Stephen Hawking sem tudja elképzelni.

    Majd az USA, vagy az EU elkezd emberkedni, hogy mire fel?

    Teljesen jogos a kérdés!
    De akkor talán mindenki fizesse vissza a kis hitelét.
    Pl a nagyseggű német túristák is utólag fizessenek egy emelt ÁFÁ-t a görög államnak, aki eddig azt nem szedte be tőlük a nyaralásukért.
  • a_n_d_r_e_w
    #13
    Igen, ez pont igy lesz, hiszen manapsag is masrol se szolnak a hirek, hogy az osszes utobbi idoben kiadott paypassos bankkartyarol folyamat tunik el a penz a buszokon, hat hogyne...
  • NEXUS6
    #12
    Pénzt a jegybank, a központi bank adja ki, amihez átlagjúzernek sok köze nincs. Hitelt viszont a kereskedelmi bankoktól kapsz, a ciki viszont az, hogy az ő hitelezési limitjük szinte korlátlan, nem az van, hogy mint régen, hogy csak azt tudják kiadni, amit más betett. Ha még mindíg nem is aranyfedezetű, de áru/fizikai pénzfedezetű gazdaság/pénzpiac volna, akkor a bankok nem hitelezhetnének korlátlanul.
  • NEXUS6
    #11
    A papírpénz nálad van, a számlapénz meg a bankodnál. A papírpénznek önmagában nincs költsége, a számlapénzért meg a bank lenyúl egy csomót. Követés, adatbiztonság dettó.

    A bank bármikor, szinte bármekkora hitelt adhat, a paírpénz kiadására viszont csak a jegybank jogosult. Na e miatt törvényszerű, hogy a virtuális pénzre alapuló pénzpiac és gazdaság becsődöl.

    Kapok akármire csilióvillió $ köllcsönt, azt viszem tőzsdére, ott forgatom, veszek egy fecnik, forgatom, gazdaxom, majd veszek valami konkrét fizikai terméket, aztán csőd. Többieknél a semmi, nálam meg a cuccos. Ennyi. Ezt hótziher, hogy X időnként megjátszák, mert bele van kódolva a rendszerbe.
  • mortep
    #10
    Amióta a pénz nem tartalmaz aranyat,ezüstöt stb. Jóval kevésbé van valós értéke.


    Ez így nem egészen igaz. A bankjegy feljogosította birtokosát, hogy azt rögzített árfolyamon aranyra váltsa és fordítva. Ez egészen 1971-ig érvényes volt.
  • VolJin
    #9
    A KP annyiban más, mint a számlapénz, hogy egy papírra van ráírva, nem adatbázisban szerepel. A KP annyival több, mint a monopoliban szereplő játékpénz, mert vegyük észre, hogy az is csak egy papírra írt szám, hogy van egyfajta bizalma, hogy a boltban adnak érte kenyeret, mert mindenki azt csinálja az adott országban.
  • mortep
    #8
    A készpénz nem fog eltünni, legrosszabb esetben átalakul. Közgazdaság kurzusokon előszeretettel említik a cigaretta készpénz szerepét a börtönökben. Vagyis, ha nincs elérhető legális fizetőeszköz és igény van rá, a közösség kinevez egyet...
  • gemihu
    #7
    Amióta a pénz nem tartalmaz aranyat,ezüstöt stb. Jóval kevésbé van valós értéke. Igazából semminek sincs fix értéke,de a pénzé a legingadozóbb. A gond az,hogy a pénz értékét a bizalom túlzott mértékben meghatározza. Most ,hogy így belegondolok a pénz már majdnem olyan,mint egyfajta részvény.
  • M2 #6
    "Ezekután ne bízzak a KP-ban?"

    Amit egy bank adott ki? :-)
    A nemzeti bankok úgy lopnak a zsebedből, hogy észre sem veszed.
  • molnibalage83
    #5
    A KP is csak virtuális valami, attól mert van fizikai formája... Ne esik le ez a többségnek..? Anno nem volt elektronika, ezért nem tudták máshogy konvertibilitást és szállíthatóságot megoldani...
  • NEXUS6
    #4
    A KP megszűnése betetőzi azt a folyamatot, hogy a gazdasági kapcsolatokat gyakorlatilag teljesen lenyúlja a bankrendszer. Pedig amúgy, ha nincs hitelre szükséged semmi keresnivalója egy normál kereskedelmi tranzakcióban.

    A gond velük, hogy számukra a reálgazdaságban megjelenő termék, csak annyira fontos, mint a pókerben a kártya, önmagában nincs is értéke, de szükséges a tranzakció végrehajtásához.

    A bankrendszer olyan pókert folytat, amikor ő dönti el, hogy mikor szálsz be, ő adja a pénzt, ő határozza meg a tétet, majd végül ő határozza meg a kártyák értékét is, lásd ingatlan piac 2008-as összeomlása, ja és utólag azt is ő mondja meg, hogy akkor most mennyivel is tartozol. Mindenkire számolatlanul tukmálták a hiteleket, csináltak egy olyan hitelkonstrukciót, amit még bevállaltál, majd a piac összeomlásával (gyak a kezedben levő kártya értékének megváltozásával) mindent vittek, és még utólag is változtatták azon, hogy mi is az a minden.

    Görögország nagyban kb. ua

    Ezekután ne bízzak a KP-ban?
  • Skylake
    #3
    Az öltönyös főgengszterek, illetve a kigyúrt algengszterek által meghatározott, némely helyeken statecapture-t elért Kelet Európában még jó sokáig a kp lesz a meghatározó.

    Valamint üdítő megoldás lesz táskában hordozható nagyméretű, NFC-t felhasználó spoofer eszközök készítése a jövőben, függetlenül attól, hogy a harapottalma vagy a sokszínű, esetleg a kék falhoz támasztott összecsukott esernyő mit talál ki. Végigutazunk néhány buszon, aztán mikor leszállunk, több pénzünk lesz, mikor felszálltunk. Amint ezek a technológiák elterjednek ugyanakkora mértékben fogják fejleszteni a bűnözők az ezek kompromittáláshoz szükséges technológiákat is, erről ne legyen kétsége senkinek.
  • dyra
    #2
    Kizártnak tartom, hogy amíg pénz van addig ne legyen KP. Az anonim. Mind1 kitől kapod és mind1 kinek adod. Minden más szépen nyomon követhető. Kivétel a Bitcoin és hasonlóak de azok használata túl bonyolult.
  • kvp
    #1
    Mukodo bankrendszer eseten a keszpenz tenyleg kivalthato egyreszt bankkartyas tranzakciokkal, masreszt a paypal-hoz hasonlo fizetesi technologiakkal. Ellenben a bankrendszer probemai esten (lasd: Gorogorszag), nem igen van mit tenni, mert tenyleg eltunik a keszpenz, viszont ezt bankrendszer hianyaban nem tudja kivaltani az elektronikus folyoszamla sem.