Berta Sándor

Az okostelefonok és a tévék is divatcikkek

Míg a háztartási berendezéseknél a műszaki meghibásodás ösztönzi a cserét, addig a mobilok és a tévék erkölcsileg avulnak el, azaz a felhasználók határozzák meg a használati időtartamot.

A német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) tavaly augusztusban indított vizsgálatot, amelynek során arra akart fényt deríteni, hogy az elmúlt évtizedekben miként változott az eszközök élettartama, s ebben milyen szerepet játszottak a gyártók döntései (például a szoftveres frissítés elmaradása), illetve a felhasználói szokások. A hivatal most nyilvánosságra hozta a vizsgálattal kapcsolatos előzetes eredményeket. A végleges anyag 2015 közepére készül majd el.

A kutatók általánosságban nem állapították meg, hogy a termékek élettartama rövidülne, sokkal inkább az figyelhető meg, hogy a háztartási berendezések, a notebookok és a televíziók területén különböző fejlődési folyamatok tapasztalhatók. Az egyértelműen kimutatható, hogy például a mosógépek közül egyre több romlik el az első öt év során. 2004-ben még csak az esetek 4,5 százalékában romlott el a berendezés az első 5 esztendőben, 2012-ben viszont ez már az esetek 8,3 százalékában következett be. Az átlagos üzemidő pedig 14,1-ről 13 évre csökkent. Viszont nem igazán volt bizonyítható, hogy a gyártók szándékosan terveznék és építenék a termékeiket úgy, hogy azok egy bizonyos időtartam után elromoljanak.

2012-ben a televíziók átlagos üzemideje 5,6 esztendő volt. A készülékcsere az esetek 25 százalékában azért következett be, mert a tévé elromlott, míg több mint 60 százalékában azért, mert a vásárló egy jobb modellt akart venni. Siddharth Prakash, a tanulmány társszerzője úgy vélte, ez az úgynevezett pszichológiai elavulás.

A notebookokat 5 évi használat után cserélik le az emberek. Míg 2007-ben még a 70 százalékuk azért váltott, mert új készüléket akart, addig ez az érv most már csak az esetek 25 százalékában merül fel. Ennek okát nem közölték, feltételezhetően a látványos fejlesztések elmaradása az oka. Az okostelefonok esetében a fogyasztók 42 százaléka két éven belül cseréli le a készülékét. A legfontosabb indok a jobb modell vásárlása, de gyakran új előfizetői szerződés kötése miatt kerül sor erre a lépésre.

Októberben derült ki, hogy Franciaországban törvényt hoznak a tervezett elavulás ellen. Amennyiben a jövőben bebizonyosodik, hogy egy adott termék korábban romlik el, mert eleve úgy építették meg, hogy lerövidítették az élettartamát, úgy a jogszabály alapján ez csalásnak fog minősülni és az adott gyártó képviselői akár két év börtönbüntetéssel és 300 000 eurós pénzbüntetéssel is sújthatók lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • benőmenő #9
    Hát nem tudom.
    Szülőknél 2013-ban lett lecserélve a nálam 2 évvel idősebb képcsöves Akai tv egy igen okos Samsungra, de anyum még mindig kétségbeesik, ha vmi fura gombot megnyom, vagy rácsodálkozik, amikor telóról indítom a youtube vidit a tévén. Képzelem neki mikor fog "elavulni" a cucc :D
    Telefonnal is hasonló a helyzet. Apumnak a régi Siemens C55-je helyett odaadtam a régi droidos telómat, hogy próbálgassa, de gyakorlatilag a fényképezésben kimerültek számára az extrák, még a zenét is inkább a 256 mb-os mp3 lejátszójáról hallgatja.
    Egy darab appot nem rakott fel azóta hogy odaadtam neki, nem is lassult be :D
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2014.12.02. 10:00:20
  • Molnibalage #8
    Kicsit furcsa, de repszimes fórumon több olyan embert ismerek, akik kőkorszaki gépen nyomják és kis túlzással a munkájukra kapott Paypal adakozással kalapozzák össze a pénzt új vasra. Lehet, hogy a kinti átlagfizetések sokszorosa a magyarnak, de sok helyen a megélhetés is... Az összes megélhetési költség kifizetése után nem egy embernek semmivel sem marad több szórakozásra aboszlút értékeiben vagy arányaiban, mint nekem itthon átlagos mérnöki fizetéssel.
  • ReTeK #7
    Hoppá a kép honnan van ? csak nem most készult a black friday-on wembleyben ?

    ott ütötték a népek egymást az asda-ban a 40" polaroid tévéért :-D
  • zola2000 #6
    Most arra, gondolok, hogy "mondjuk ezt magyarországon"

    De: nyugaton (és nagyon keleten) 4-500ezer forintnak megfelelő fizetések vannak, úgy vannak vele az emberek, hogy "miért ne? " Ha sokkal jobb a 40ezer forintba kerülő quad core mobil mint a 2 éve 70ezer forintnyi euróért vett 1magos régi.

    Jó, én úgy vagyok vele, ha annyit is keresnék hogy a környezet terhelés jobban zavarna, de a legtöbb ember sajnos ezt nagy ívben le...ja.
  • korbin555 #5
    Én nem tartozom a technikai divat őrültek kétségtelenül hatalmas táborába.Mindenem megvan,lehetőleg minőséget veszek,de nem divatból.Ha a kívánt,és elvárt funkciókat teljesíti a készülék,akkor szó sem lehet cseréről.A mobilom 4 éves.Megkíméltem,jól működik,és nem is tervezek újat vásárolni.Egy TV cseréje meg úri hóbortból szóba sem jöhet.A 2,5 éves Philips 42-es kifogástalanul megfelel az igényeimnek.Szükségem volt egy jó tv-re,hát megvettem.Nem sajnáltam rá a negyed milliót sem.De ez is addig marad mint az elődje,amíg be nem döglik.Ha 15 évig húzza,akkor addig.

    Ha az ember állandóan a lépést akarná tartani a szinte naponta kijövő új fejlesztésekkel,semmi pénz nem lenne rá elég.De nálam ez még csak nem is pénzkérdés.TV-t nyilván nem,de mobilt havonta is cserélhetnék,de minek?Mire kettőt pislantok már jön egy új,ami még többet tud,esetleg szebb is,divatosabb is.Én biztos nem szállok be ebbe a mókuskerékbe.Ha bármi meghibásodik,azonnal veszek egy újat.De csak azért,hogy hűha,micsoda fantasztikus dolgokat raktak bele az újba,ez nálam ki van zárva.

    De szerencséjükre a tech cégeknek nem kell aggódniuk a profitjuk miatt.A legtöbb ember könnyedén rávezethető az új dolgokra.Még akkor is,ha az égvilágon semmi szüksége nincs rá,mert a meglévő is jól működik.Vagy a belepakolt csili-vili,értelmetlen dolgokat egyszer sem használja.Esetleg halvány fogalma sincs,mire valók.De hát a Jóska Pistának is menő mobilja van,muszáj megvenni.Az emberi természet már csak ilyen.
  • RAZOR27 #4
    nekem is még az első generációs blade van :D angyalok faragták esküszöm :D
  • Hófehér #3
    A telefonok 2 évenkénti cseréjét még megértem kb. nálam is így alakul.
    A tv csak akkor cserélünk ha elromlik mi idén cseréltünk le 1 70 cm crt -st 42" LG -re.
  • bunny #2
    Ez így van. Az én panasonic 100hz-es 14(!) éves tévém pl. még mindig nem avul el, legalábbis erkölcsileg semmiképp amúgy meg pont ennyit érdemelnek a tv műsorok :)
    Igaz a ZTE Blade-em is még mindig húzza, pedig az se mai gyerek - még akkor vettem amikor megjelent, hány éve is, 3-4?
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2014.12.01. 17:36:33
  • zola2000 #1
    "A notebookokat 5 évi használat után cserélik le az emberek. Míg 2007-ben még a 70 százalékuk azért váltott, mert új készüléket akart, addig ez az érv most már csak az esetek 25 százalékában merül fel. "

    Na igen, egy pentium 4es laptopot dual coreosra cserélni még érdemes volt, de egy core2duosat core i7re, aki nem azon játszik nincs sok értelme.

    Lassan a telefonok is elérik ezt a szintet, hogy "a régi is tökéletesen használható", de persze ha látványosan agyonhasználttá válik a telefonja sokan akkor is cserélik.

    A tvk pshihológiai elavulását nem értem, nekem is csak "régi" 768p felbontású hd ready van, de ennek is tökéletes a képe, ha tönkremegy akkor veszek fullhdt.