MTI

Okos esernyő gyűjthet adatokat az esőről

Az elkészült prototípusban beépített szenzor érzékeli a vászonra hulló cseppeket, az információt pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, telefonon át küldi a számítógépre - mutatta be fejlesztését a delfti műszaki egyetem kutatója egy bécsi konferencián.

Rolf Hut elképzelése szerint nagy számú önkéntes szolgáltat majd adatokat az esernyők segítségével a kutatóknak, akik jelenleg az egyre csökkenő számú tudományos mérőeszközökre kénytelenek hagyatkozni. "Radarjaink és műholdjaink vannak, viszont nem mérjük az esőt a talajon úgy, ahogy szoktuk, mert drága fenntartani az eszközöket, a vízügyi kutatóknak pedig nincs olyan mennyiségű adatuk, mint korábban" - idézte Hut szavait a BBC.


A prototípust az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén mutatta be a tervező. Az esernyőjén a felhők felé repülő Mici mackót ábrázoló vászon alatt helyezkedik el a szenzor, amely az esőcseppek okozta rezgéseket méri. A szenzort vezeték köti egy bluetooth-os fülhallgatóhoz, amely az információkat egy telefonos alkalmazásnak küldi. Ezeket a telefon a hálózaton keresztül egy számítógépnek továbbítja.

A laboratóriumban és Hut udvarában egy enyhébb zápor idején végzett kísérletek eredményei reménykeltőek, a fejlesztő szerint értékelhető hasonlóságot mutatnak a hagyományos mérőeszközzel. Ugyan hosszú még az út a termék befejezéséig, de végül minden jobb esernyő rendelkezhetne a szenzorral, így mérőeszközök százai mozognának egyszerre a városban, és támogatnák a tudományt: könnyebb lenne megjósolni az árvizeket, és időben a városok védelmébe fogni - mondta Hut.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Linkout #2
    Okos óvszer gyűjthet adatokat a sexuális életünkről. Rögzíti az együttlétek gyakoriságát, hosszát, a testnedvek termékenységét és egészségét, képes kimutatni, a hormonális változásokat és végül, de nem utolsó sorban lejátssza közben a szupernagyit is.

    (és kiszagolja, hogy jártak-e más testnedvek is a csajodban...)

    Manapság már minden adatokat fog gyűjteni?

    - hozd az esernyőt fiam
    - nem lehet, lemerült, apáé meg nincs aktiválva mert nem updatelte 4 hónapja.
  • figyu #1
    Tényleg olcsó (A piezzó lapka kb 50Ft), csak pontatlan:
    -az esőcsepp méretéről csak becslése lehet, ráadásul csak nagyon tág becslése
    -ha 2 csepp esik egyszerre, akkor 1-nek számolja (bár ezt kompenzálhatja az erősebb amplitúdó)
    -ha rendesen zuhog az eső (ami árvíznél elég fontos) nem tudunk meg többet,mit szabad szemmel: "mintha dézsából öntenék". Ez nem mond sokat. Az eredmény igazából "mm/h"-ban kéne.
    -Ha rendesen fúj a szél (ami viharban gyakori) az egész rendszer leáll. Megint akkor, amikor a leginkább szükség lenne rá.

    "a fejlesztő szerint értékelhető hasonlóságot mutatnak a hagyományos mérőeszközzel" ez aranyos :) "hasonlóságot mutat" :)
    Gondolom az a hasonlóság, hogy ez a csoda rájön hogy most "nagyon esik". Míg a hagyományos meg megadja, hogy 1 óra alatt leesett 12.4 mm. Pontos, közvetlen mérés.
    Ha tényleg kellenek ilyen műszerek, akkor én a hagyományos automatizálása felé indulnék el. (bár valószínűleg már rég megcsinálták)

    Egyébként hamár technológia rovat, akkor nem kellene kerülni a technikai oldalát:
    "beépített szenzor" = piezzo kristály. Ez kimaradt, pedig ez a lelke, ha valakit érdekel, erre kell rákeresni. Ellenben megtudjuk, hogy a szenzor a Mici mackó matrica alatt van...