Berta Sándor

Szalmába csomagolják a Dell laptopjait

A konszern számára a jövőben még fontosabb lesz a környezetvédelem. A gyártó úgy döntött, hogy az Európába szállított notebookjaihoz új, szalmán alapuló csomagolóanyag jár majd.

A lépésre azért került sor, hogy sikerüljön teljesíteni azt a célkitűzést, miszerint 2020-ban már teljesen környezetbarát csomagolásokat fognak alkalmazni. Az új anyagot először a legkisebb, a leggyakrabban értékesített és a leginkább csomagolásigényes termékekhez használnák, de később akár a szerverekhez is alkalmazzák. Oliver Campbell, a Dell csomagolásokért felelős globális menedzsere kijelentette: azt akarják, hogy 2020-ra minden csomagolóanyag újrahasznosítható vagy komposztálható legyen. A cél 58 százalékát már elérték, de még sok dolguk van.

A szalmából készített csomagolóanyag hasonlít a papírra, amivel kibélelik a termékek dobozait. A vásárló a csomag kézhezvételét követően azt kidobhatja a szelektív hulladékgyűjtőbe. Campbell szerint környezetvédelmi szempontból még nagyobb előnyt jelent, hiszen például Kínában gyakran elégetik a szalmát és ez hozzájárul a levegőszennyezéshez. Ezért gondoltak arra, hogy egy olyan anyagot választanak, ami ökológiailag káros és papírt készítenek belőle, azért, hogy így hasznosítsák.


A Dell a folyamat során együttműködött az YFY tajvani papírgyártóval és közösen fejlesztettek ki egy új technológiát, ami képes a szalmát leépíteni és papírrá átalakítani agresszív vegyi anyagok használata nélkül. Mindehhez több évre volt szükség, mert sok száz megoldást kellett kipróbálniuk addig, amíg megtalálták közülük a leggazdaságosabbat. A kinyert anyag 50 százalékát tudják hasznosítani, a többi eladható a helyi gazdálkodóknak.

Az új eljárás miatt ugyanakkor nem szorulnak háttérbe a bambusz és a gombák, amiket a Dell eddig is alkalmazott csomagolási alapanyagként. Az új anyagok használatával a társaság csomagolóanyag felhasználása 9 millió kilogrammal csökken, ami együtt jár a szállítási költségek visszavágásával is. Campbell hozzátette, hogy a fejlesztésekkel az ügyfelek kívánságainak tesznek eleget, a közvetlen értékesítési modellen keresztül ugyanis az elmúlt években egyre többen kérték azt tőlük, hogy osszák meg a környezetbarát csomagolással kapcsolatos elképzeléseiket. Emellett az emberek rákérdeztek az újrahasznosítható anyagok felhasználására is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #4
    Ez azért van mert nagyon GREEN-ek így akármiből is van a telefon belseje összességében ők nagyon környezet barátok az 1 év alatt elévülő tönkremenős elektronikai termékekkel.
    A DELL régebbi asztali PC-iben környezet barátan 2Kg-al több fém "persze felárért" volt mint az azonos kategóriájú egyéb termékekben, és sajnos ez is az is tönkrement!
  • Zoli007 #3
    Az olyan, mintha fát égetnél, nem káros, mert a szén egyenlege nulla. Sőt, még jobb is a fánál, mert a szalma melléktermék.
  • Cat #2
    Ha elégeted.
  • Zoli007 #1
    Hogy a retekbe lehet a szalma ökológiailag káros?