Berta Sándor

Valós idejű kutatólaboratóriummá alakul át Aspern

A bécsi városrész a következő öt évben a tartós és innovatív termékek, alkalmazások és üzleti modellek valós idejű kutatólaboratóriumává fog válni. A munkába összesen három különböző épületkomplexumot vonnak be.

"Az innováció a kulcs a városok jövője szempontjából" - jelentette ki Renate Brauner bécsi alpolgármester az Aspern Smart City kutatási projekt bemutatása kapcsán. A program keretében a Siemens AG Austria, a Wien Energie GmbH és a Wien Energie Stromnetz GmbH a következő öt esztendőben energiaügyi, környezetvédelmi és épülettechnikai kérdéseket fognak vizsgálni a szakemberek. A cél az, hogy összegezzék a kutatások során kapott adatokat, például az időjárási információkat és ezeket felhasználják a különböző rendszerek. Mindez az okos hálózatok kialakításában játszhat fontos szerepet.

"Amennyiben az időjárás-előrejelzésben egy hidegfrontra hívják fel a figyelmet, akkor aktiválni lehet bizonyos hőtároló berendezéseket. Ez mind az adatmenedzselés, mind a technológia szempontjából nagy kihívást jelent, ugyanis az emberek bizonytalansági tényezők. Nem mindenki szeretne a lakásában 20 Celsius-fokot" - közölte Marc Hall, a bécsi közművek energiaügyi vezetője. Hozzátette: ők az ellentétes véleményen lévők álláspontjára is kíváncsiak, számukra ugyanis ezek a reakciók is érdekesek.

Az emberek szokásai mellett azt is tanulmányozni akarják, hogy miként működnek együtt egymással az összekötött különböző technológiák. Intelligens hálózatokhoz használható alkalmazásokat is kifejlesztenek, illetve tesztelnek majd. Az intelligens energiamenedzselést, hálózatokat és otthoni rendszereket is kutatni fogják. Tanulmányozzák, hogy lehet optimálisan ötvözni a jelenlegi távhőhálózatokat és az új decentralizált megoldásokat. Továbbá azt is, hogy miként lehet még jobban hasznosítani az IT segítségével a megszerzett adatokat.

A projekt során összesen három épületkomplexumban, egy campusban, egy lakóházban, s egy iroda- és lakóépületben folytatnak majd kutatásokat. Ehhez előzetesen minden lakótól, illetve dolgozótól engedélyt kértek. A program költségvetése közel 40 millió euró lesz és összesen 20 szakértő vesz részt az októbertől kezdődő munkában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!