Berta Sándor

Fontos a környezet­védelem az Intel számára

A chipgyártó a gyártási és a szállítási folyamatokra, a munkakörnyezetre, a képzésre és a társadalomra is igyekszik figyelni.

Az Intel nyilvánosságra hozta a 2013-ra vonatkozó felelősségvállalási jelentését (Corporate Responsibility Report). Az óriáscég által hozott intézkedések célja, hogy a társadalom számára hozzáférést biztosítsanak a képzéshez és a különböző technológiákhoz, valamint előresegítsék a gazdasági fenntarthatóság és a környezetbarát kereskedelem gondolatának elterjedését.

A jelentésből kiderült, hogy a társaság tavaly 1,85 millió tonnáról 1,69 millió tonnára csökkentette a széndioxid-kibocsátását. Összehasonlításul: 2009-ben ez az érték még 2,45 millió tonna volt. Emellett a vállalat - az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának adatai alapján - az egymást követő elmúlt hat évben a megújuló energiákból származó energiák legnagyobb felvásárlójának számít. Az Intel az USA-n belüli energiaigényét - ami 3,1 milliárd kWh - már teljes egészében megújuló energiákból fedezi. A teljes éves energiafogyasztás 5,5 milliárdról 5,6 milliárd kWh-ra nőtt.

Ezenkívül a chipgyártó vízigénye is jelentős csökkent az elmúlt esztendőkben. 1998 óta több mint 220 millió dollárt költött a létesítményeiben használt víz újrahasznosításra, ezzel több mint 46 milliárd gallon vizet takarított meg. A konszern 300 millió dollárt fordított a munkatársai képzésére, ez személyenként átlagosan 3100 dollárt és 31 órányi képzést jelent. Támogatja, hogy a dolgozók a lakóközösségükben is végezzenek önkéntes munkát; 2013-ban az alkalmazottai 1,2 millió órát dolgoztak ilyen programokban, s e munka értéke 28 millió dollár volt.

Az Intel az oktatási projektekbe évente 100 millió dollárt fektetett be. Kifejlesztette a Galileo fejlesztői platformot és a következő 18 hónapban 50 000 ilyen eszközt oszt szét világszerte 1000 egyetem között. További eredmény, hogy 2013 végéig sikerült megvalósítani az első olyan mikroprocesszort, ami nem tartalmaz a véres régiókból származó aranyat, tantált, ónt és volfrámot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!