Berta Sándor

A magas hőmérséklet árthat az SSD-knek

A legújabb vizsgálat aggasztó eredményekkel zárult mind a megbízhatóságra, mind a felhasználásra nézve.

Az anyagot Alvin Cox, a Joint Electron Device Engineering Council (JEDEC) első embere és a Seagate munkatársa készítette el és számos fontos megállapítást tett az SSD-meghajtók élettartamával kapcsolatban. Az első és legfontosabb dolog, hogy az SSD-knek hosszabb távon folyamatos áramellátásra van szükségük, ezért nem igazán jó ötlet a külső adattárolóként való alkalmazásuk. Mint kiderült, ha egy hétnél hosszabb ideig nem kap áramot az SSD, akkor a rajta tárolt adatok elveszhetnek vagy megsérülhetnek.

Cox ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a megbízhatóság nem csupán a folyamatos áramellátástól függ, hanem attól is, hogy a lekapcsolt meghajtók hány Celsius-fokos környezetben vannak. A magas hőmérsékletet ugyanis nem viselik túl jól, a megbízhatóságuk már 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés esetén is a felére csökkenhet.


A probléma elsősorban a vállalatok számára készített eszközöket érinti, amelyekről azt hihetnék a felhasználók, hogy azok az igazán robusztus modellek. Pedig ez pont fordítva van. A gyártók abból indulnak ki, hogy ezeken a rendszereken az adatokat legfeljebb 3 hónapon át tárolják a cégek. Az SSD-k ugyanis az adatközpontokban általában azokba a számítógépekbe kerülnek, ahol az információk gyors feldolgozása a cél. A vizsgálat kimutatta, hogy a felhasználóknak készített SSD-k sokkal tovább képesek megőrizni az adatokat, mint a vállalati modellek.

Tavaly a TechReport hosszú távú tesztjei során megerősítést nyert, hogy néhány SSD-meghajtó sokkal tartósabb a vártnál. Az IT-oldal szerkesztői hat SSD-t (240 gigabájtos Corsair Neutron GTX, 240 gigabájtos Intel 335, 250 gigabájtos Samsung 840, 256 gigabájtos Samsung 840 Pro és két 240 gigabájtos Kingston HyperX 3K) vizsgáltak meg és arra voltak kíváncsiak, hogy hányszor lehet rájuk ismételten adatot írni. A Kingston HyperX 3k és a Samsung 840 Pro a két petabájtos határt is túlélte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #15
    Pedig de. Mert hogy az SSD egy fia dekányi áramot nem kap az holt zicher.
  • Macropus Rufus #14
    "gondolod meg sehol senkinek a PC -je nem volt tobb napig akar hetig kikapcsolva vagy mi? ugy irtad mintha ez valami kbxott csoda lenne X.x"
    én azt írtam, hogy gondolom tesztelték...

    "kepzeld nalam is 2.5hetig off volt mert nyaraltunk. raadasul mind a HAROM tulelte.
    nelegyeulhulyehogymindentelhiszel""
    amikor a géped kikapcsol az még nem azt jelenti, hogy áram nélkül van a cucc..

  • UUUU #13
    Tinman már bocsi, de a műanyagok nagy része időtállóbb mint a fémek.
    Teszem azt egy műanyag doboz lebomlási ideje 1 millió év addig egy aluminium konzervdobozé 500 év. Persze az sem mindegy, hogy milyen műanyag, milyen előálljtással készült. Hiszen vannak olyan műanyagok, amik enzimek, mikroorganizmusok meg sem támadják, mert ismeretlen a számukra.

    De én kétlem, hogy ezek a műanyag tokozások szétbomlanának 100 év alatt porrá.
  • Tinman #12
    Azért mondtam, hogy csúnyát írnék rá legszívesebben, mert 100 évet írtál. 100 év alatt a műanyag szétporlad körülötte, teljesen szélsőséges és irreleváns elvárás, miközben a cikkben 7 napról van szó! 100 és 7 nap az nagyon nem egy liga.

    3 év garral mennek az SSD-k. Volt olyan SSD-m, amit 2 év intenzív használat után adtam tovább, a mai napig üzemel, pedig az utóbbi 1-2 évben sokkal többet megy, mint korábban.

    A hőmérséklettel kapcsolatos mérései teljesen jogosak, de ez totálisan független attól, hogy kap-e áramot vagy sem. Ezért teljesen téves az a következtetés, hogy 1 hét után adatvesztésre lehet számítani egy kikapcsolt állapotban levő SSD-ről.
  • UUUU #11
    Pontosan az a firmware hibája, az hogy az első fixnél maradtak még hibásan működő darabok, nem azt jelenti, hogy a kikapcsolástól történt a lassúlás. Sőt biztosan nem attól, mert mindenkinél jelentkezett a lassúlás.
    Ugye te sem gondolod komolyan hogy az egy hónapos meghajtókál azért lassúltak be ezek a Samsung SSD-k, mert mindenki elment hazulról és senki sem kapcsolta be a gépét hetekig?
  • Zsoltee_a_bator #10
    Nem a firmware management hibaja. Ezt mutatja, hogy a legujabb firmware "fix" azt csinalja, hogy parhetente ujrairja az egesz meghajtot, amikor uresjaratban van es raer.

    A szakik szerint az adatvesztes nagyon valoszinu, ha huzamosabb ideig nincsenek ujrairva a blokkok ezeknel a meghajtoknal. Konkret ido a gyakorlatban meg nem ismert, eltart egy darabig ellenorizni.
  • Zsoltee_a_bator #9
    Nem ertem ezt a csunyakat iras dolgot. Kizartad a dolog lehetoseget, a drasztikus peldaval kisereltem meg ramutatni, hogy elobb-utobb egy SSD elszall, kerdes, hogy mikor.

    Kicsit egyszerubben fogalmazok: te a hasadra utottel es kijelented, hogy baromsag. A JEDEC-es ficko meg belerakott parezer orat es kimerte.

    Last 27. oldal, ott vannak dokumentalva a baromsagok:
    http://www.jedec.org/sites/default/files/Alvin_Cox%20%5BCompatibility%20Mode%5D_0.pdf
  • PeeTeR #8
    gondolod meg sehol senkinek a PC -je nem volt tobb napig akar hetig kikapcsolva vagy mi? ugy irtad mintha ez valami kbxott csoda lenne X.x

    kepzeld nalam is 2.5hetig off volt mert nyaraltunk. raadasul mind a HAROM tulelte.
    nelegyeulhulyehogymindentelhiszel
  • netperformer #7
    Villanykörte effektus. Rájöttek, hogy túl jó szolgáltatást adnak túl jó áron... ezért szándékosan csökkentik az SSD-k élettartalmát. Előkészítésképpen pedig előremenekülnek és most próbálják megetetni a fogyasztókat, hogy miért fog tönkremenni a vadonatúj SSD meghajtójuk hamarabb, mint az előző generációs.
  • Tinman #6
    Megtörtént.

    1 évig nem nyúltam a Win7-es SSD-hez, rajta op. rendszer + sok dolog. Gond és probléma nélkül vettem használatba több, mint 3/4 év elteltével.

    De most komolyan... mi történhet ennyi idő alatt az SSD-n levő adatokkal? SEMMI. Pontosan az ami a pendrive-on levőkkel, vagy a memóriakártyán levő adatokkal... semmi.

    Van egy olyan mem. kártyám ami cirka 10+ éves, 10+ éve u.a. a pár kép van rajta... olvasható.