Berta Sándor

Folytatódik az SSD-meghajtók áresése

Még soha nem volt ennyire olcsók a világpiacon az SSD-meghajtók és az árcsökkenés tovább folytatódhat.

A végfelhasználóknak jelenleg gigabájtonként kevesebb, mint 40 centet kell fizetniük. Peter Shu, a Transcend Information vezetője korábban azt prognosztizálta, hogy a termékek ára az idén további 20-30 százalékkal mérséklődhet. (Tavaly 30 százalékos árcsökkenést regisztráltak.) Amennyiben a tendencia folytatódik, úgy a kereslet a 256 gigabájtos modellek iránt jelentős mértékben nőhet, főleg, ha az átlagáruk 100 dollár alá esne. A társaság jelenleg már havonta 100 000 meghajtót készít.

A Computerbase IT-oldal az információ alapján megkérdezett más gyártókat is. A megkeresésre a Crucial és a Samsung nem reagált, Larry Martinez-Palomo, a Toshiba tárolóeszközökért felelős marketingmenedzsere viszont elmondta, hogy a kereslet rendkívül gyorsan nő, de ezzel párhuzamosan a flashmemória-gyártási kapacitások is növekednek, így valóban tovább fog csökkenni az SSD-meghajtók ára.

A menedzser hozzátette: az az általános benyomás, hogy valódi árverseny bontakozott ki a gyártók között. Azok a cégek, például a Toshiba, a Samsung és a Micron (Crucial), amelyek flashmemóriát gyártanak és ezáltal biztos forrásokkal rendelkeznek, egyértelműen előnyben vannak. Bizonyos vállalatoknak ugyanakkor nincs elegendő flashmemóriájuk, ilyen helyzetben volt nemrég az OCZ. Larry Martinez-Palomo végül hangsúlyozta: a Toshiba új, olcsóbb modellekkel akar jelentkezni, konkrét időpontot viszont nem árult el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #21
    Jól sejtem, hogy a TLC-t?!
  • KopaszIsten #20
    És melyiket érdemes venni az alább felsorolt SLC, MLC és TLC típusok közül? (Nem tudom ezek miben térnek el egymástól.)
  • KopaszIsten #19
    Köszi. Ránézek.
  • Cat #18
    A belinkelt ipon.hu az, legalábbis én többször vásároltam már tőlük, és garanciát is gyorsan intézték.
  • KopaszIsten #17
    Cat: Tudnál esetleg ajánlani olyan budapesti webshopot, amit említettél és megbízható? Lehetőleg utánvéteset.
  • Cat #16
    Tökre nem értem miért ott vásárolsz, miért nem rendelsz neten keresztül Budapestről (vagy akár Kínából!). Ingyenes a házhozszállítás, ha nem tetszik, most már nem 8, hanem 14 napon belül visszaküldheted (elállhatsz a szerződéstől).
  • god25 #15
    Én már 5 éve nyúzom az SSD-met. Tökéletesen működik és sokkal gyorsabb, mint a HDD. Bekapcsolástól számított 10msp alatt feláll az OS-em. Igaz, linuxot haználok.
    Ezen az oldalon lehet olvasni SSD-Tartósteszt eredményekről.
  • zola2000 #14
    Webshoppal még még nem volt bajom.
  • gforce9 #13
    Ne is foglalkozz velük. Mármint azokkal akik itt fórumon fikáznak. Aki nem Pesten él és a webshopoktól ódzkodik (szerintem jogosan) az sajnos sokkal magasabb árakba ütközik.
  • KopaszIsten #12
    Erre gondoltam: http://www.mentornet.hu/main.php?l=hu&m=0&p=5&pfi=5036&ck=0
    A városban nem is nagyon van másik számtech bolt. :(