Berta Sándor

Nyilvános az Amazon drónos csomag­szállítási szabadalma

A társaság még tavaly nyújtotta be a pilóta nélküli légi eszközökre épülő szállítási rendszerével kapcsolatos dokumentumot.

A leírás szerint az Amazon olyan robot légi járműveket alkalmazna, amelyek szenzorokkal, kamerákkal és radarrendszerrel lennének felszerelve azért, hogy biztonságosan repüljenek és landoljanak. Az ügyfelek egy alkalmazás segítségével közölhetnék az aktuális tartózkodási helyüket, így a drón pontosan oda szállíthatná a csomagokat, ahol az illető éppen van. A rendszer a repülési útvonalat teljesen automatikusan számítaná ki és a robotrepülőgépek nem csupán az irányítóközponttal, hanem egymással is kommunikálnának. Így találhatnák meg a legjobb repülési útvonalakat és egyúttal megoszthatnák egymással az időjárási és más környezeti adatokat.

A hosszú távú cél egyértelműen egy hatékonyabb és a jelenlegi szállítási szolgáltatásoknál több funkciót kínáló, hálózatba kötött és nagyon összetett megoldás kifejlesztése. Megadható lesz például, hogy valaki mikor és hol tartózkodik, de arra is lehetőség lesz, hogy az aktuális tartózkodási helyet össze lehessen hasonlítani az okostelefonok információival. További lehetőség lesz a csomagok leszállítására egy előre beállított helyre, például egy autó csomagtartójába vagy egy postaládába.

Az Amazon megfelelő logisztikai hálózatot is ki akar építeni, hogy a drónok - akár két csomag kiszállítása közben is - leszállhassanak és automatikusan új akkumulátorokat kaphassanak, így biztosítva a folyamatos működésüket. Az Amazon márciusban kapta meg az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatalától (FAA) az engedélyt a csomagszállító drónok tesztelésére, de a megfogalmazott korlátozások és előírások miatt ennek nem örült felhőtlenül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #5
    Nagy hatással van rád a ponyvairodalomi kultúra.
    Minimum egy féltucat filmes sablont használtál fel, miközben magad is elhiszed, hogy ezek saját gondolatok.
  • Skylake #4
    Remek. A robotizáció teljesen jó, így még több embert lehet majd kirúgni! Csodálatos jövőkép, ahol a Szent Hatékonyság érdekében az ilyen típusú szakcikkek írásától kezdve a szálíltásokig robotikus rendszerek lesznek alkalmazásban, a munkanélkülivé lett milliókat meg ugyancsak ilyen robotikus rendszerek fogják instruálni és kordában tartani! Például nincs is annál szebb, mikor valamilyen éhséglázadást drónok vernek le. Szó szerint. Felemelő lehet a jövőben, úgyszólván az emberi lét megkoronázása, amikor egy ilyen MI által irányított vasszörny ver agyon, mivel éppen kaját lopsz magadnak, hogy ne dögölj éhen. Hint: Half-Life 2.

    Pizza a mezőn: addig el is kell ám tudni repülni.

    Amint az ember végső soron kiborggá, azaz általa nem kontrollálható technológiáktól egyszerre maximálisan függővé, és egyszerre, egy időben maximálisan kontrolláltá válik, (és ez szerintem több, mint amit az a fogalom konkrétan lefed), akkor hosszú távon vesztett. És ez a folyamat ma már elkezdődött.
  • VolJin #3
    szerintem botrányos, hpgy ezt szabadalmaztatni lehet. A tömegközlekedést midjárt szabadalmaztatom, és hú de sok pénzem lesz.
  • M2 #2
    Amúgy nem tudom a társadalmak mennyire vannak arra felkészülve, hogy itt 10-20 éven belül a szállítás minden formája robotizálva lesz. Vele együtt a logisztika és a kereskedelem is.
    Az alapjövedelmen kívül nem látok más megoldást.
  • M2 #1
    Azért egy fárasztó erdei túrázás közben, a mezőn megpihenve nem lesz rossz betolni egy frissen sült pizzát... :-P