Berta Sándor

Dróngolyókat tesztel az amerikai tengerész­gyalogság

A kamerákkal és szenzorokkal felszerelt eszközök egyaránt működhetnek a szárazföldön és a vízben.

Az amerikai fegyveres erők arzenálja kiegészítülhet a Guardbottal, amelyet már tesztelt is az amerikai tengerészgyalogság. A Guardbot nevű robotok óriási önműködő biliárdgolyókra vagy medicinlabdákra hasonlítanak és a robbanóanyagok felderítésére éppúgy alkalmazhatók, mint guruló bombaként. A célpontjaikat minden esetben automatikusan találják meg. Képesek a vízből indulni, majd kigurulni a partra, homokon, füvön vagy akár az utcákon haladni és akár a 30 fokos emelkedőket is legyőzik.


A GuardBot Inc. amerikai gyártó adatai alapján az új termék elsősorban katonai és polgári felderítési célokra használható. A polgári felhasználás esetén például begurulhatnának az autók alá és így kereshetnének robbanóanyagokat. A robot két oldalán különböző kamerák és szenzorok helyezhetők el. A Defense One cikkében rámutatott, hogy ezekre a helyekre akár robbanóanyagok is tehetők.

Az irányítható golyók működési elvét már tíz évvel ezelőtt kidolgozták az egyik Mars-misszió számára. Egy különleges stabilizálási rendszer teszi lehetővé, hogy a golyók minden irányba közlekedhessenek és igény szerint fordulhatnak. A vízben óránként 6 kilométer/órás, míg a szárazföldön 30 kilométer/órás sebességgel haladhatnak. A bevetési idő 8 óra lehet, ezután újra fel kell tölteni az akkumulátorokat. Jelenleg a robotokat rádiókapcsolattal vezérlik, a jövőben azonban lehetséges lesz önálló missziók elvégzése is, amelyeknél csak a célpont adatait adják majd meg és automatikusan odairányítják magukat. Kérdéses ugyanakkor, hogy az új megoldás mennyire lehet hatékony éles helyzetben, például egy tűzharcban, ahol könnyen kilőhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #13
    Vagyis ideális terrorakciók elkövetésére.
  • lapaleves #12
    gyorsulás 0, hiszen csak a saját tömegét tudja áthelyezni belül. emellett egy deszkán (vagy egy másodikon) már nem tud átmenni, ha nincs lendülete.

    elég nevetséges, lássuk be. dehát fiatalok, kell a péz.
  • Whysper #11
    Szóval ez a cucc = battleship movie aliens drones. Csak lightosba?
  • Tetsuo #10
    Ha mégtitkosabban akarod ezt tenni, akkor úgy tennél, mintha az nem is lenne titkos, vagyis direkt a játszótereken teszteled, hogy azt higgyék, ez nem annyira titkos, mintha titkos helyen tesztelnék. :-D
  • szasko #9
    Ha én egy titkos fegyvert tesztelnék, azt biztos nem a játszótéri homokozóban tenném, hanem vmi sétálóktól elzárt helyen.
    De ez én vagyok...
  • NEXUS6 #8
    És akkor a kiképzésen nem drót, hanem drón-akadály-pályára küldik?
    XD
  • MsUser #7
    'EnxTheOne hozzászólására' A kamerával ellátott irányváltó lövedék már rég létezik!
    A gokart kerekek hasznosítására indult amerikai program sikeres, egy drón előállítási költségét leszorították 1miliárd dollárra.
    Mivel meglátták ezt a hihetetten ötletet a Kínaiak elkezdték sorozatban gyártani 100 dollárért megvehető az e-bay en. :)
  • Tetsuo #6
    Na igen.
  • pignoris #5
    ...már a terroristák kezében van, hisz ők maguk tesztelik
  • FL Zoli #4
    csak nehogy a terroristák kezébe jusson