MTI

Éjszakai drónreptetőket üldöz a párizsi rendőrség

Tucatnyi lakossági bejelentést kapott újabb drónreptetésekről Párizsban szerdára virradó éjjel a rendőrség. A hatóságok még vizsgálják, hogy mindegyik esetben ténylegesen pilóta nélküli repülőgépet észleltek-e - közölte a francia rendőrség.

A France Info hírrádió úgy tudja, hogy a hatóságok hét drónt észleltek a francia főváros felett, elsősorban a keleti oldalon, és az Eiffel-torony környékén. A Le Parisien című napilap szerint a Párizstól nyugatra található versailles-i kastély felett is elrepült egy pilóta nélküli repülőgép. Az egyik drónt a rendőrségnek sikerült üldözőbe vennie, négy kilométeren át követték a Párizzsal szomszédos Vincennes-ig, ahol a repülőgép leszállt. Ott ismeretlenek felkapták és elmenekültek egy gépkocsival. Az előző éjszaka és a múlt héten két egymás utáni éjszaka észleltek drónokat Párizs felett, annak ellenére, hogy engedély nélkül tilos pilóta nélküli repülőgépeket reptetni a fővárosban.

Múlt keddre és szerdára virradóra öt-öt alkalommal láttak drónokat a város különböző pontjain, egyebek közt a Concorde téren, az Egyesült Államok nagykövetségi épületének közelében, valamint az Eiffel-torony és az Invalidusok dómja felett. Ezen a héten pedig keddre virradó éjjel egy csendőr látott egy drónt átrepülni a Libération című napilap székháza felett, amelyet nagy erőkkel véd a rendőrség, miután a január 7-i, 12 áldozattal járó merényletet követően ide költözött be a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége. Az ügyészség minden esetben tiltott helyen való repülés miatt indított vizsgálatot, a nyomozást a légi közlekedési csendőrség végzi, de egyelőre nem sikerült azonosítaniuk a gépek irányítóit.


A szakértők nem tartják valószínűnek, hogy terroristák állnak a reptetések hátterében, miután ezeken a gépeken nem lehet robbanóanyagot szállítani. A rendőrség ennek ellenére nem zár ki semmilyen feltételezést, leginkább provokációt gyanít. Elképzelhetőnek tartják, hogy bűnözők a drónokra szerelt kamerákkal végeznek terepszemlét vagy repülőgép-modellezők tesztelik az új gépeiket, de az is lehetséges, valaki vagy valakik egyszerűen szórakoznak azon, ahogy a rendőri erők, a titkosszolgálatok és a média reagál a fél éve tartó rejtélyes repülésekre.

"Ha megtaláljuk az elkövetőket, és kiderül, hogy szórakoznak, büntetést kapnak" - mondta Stéphane Le Foll kormányszóvivő a France Info hírrádióban. Bernard Cazeneuve belügyminiszter kedd este a nemzetgyűlésben elmondta, hogy október 5. óta hatvan drónrepülést észleltek Párizsban és az ország nukleáris létesítményeinek környékén. Az elkövetőket egyszer sem sikerült azonosítani. A tiltott helyen történő reptetések megszüntetése érdekében a kormány ezentúl részletesen tájékoztatja a vásárláskor a gépek felhasználóit a kiszabható büntetésekről, amelyek a légi közlekedés akadályozása, más életének veszélyeztetése, rendszeres engedély nélküli reptetés esetén elérheti az öt év szabadságvesztést és a 75 ezer eurós pénzbüntetést.

A belügyminiszter elmondta: a kormány kezdeményezi a drónokra vonatkozó európai uniós irányelv és a 2012-es francia szabályozás módosítását. Franciaország volt ugyanis három évvel ezelőtt az egyik első ország, amely szigorú feltételek mellett engedélyezte a pilóta nélküli repülőgépek reptetését. Emiatt Franciaországban nagyon sok drón található, többségüket légi felvételek készítésére használják. A belügyminiszter több lehetséges ellenintézkedést is felvetett javaslatként, köztük azt, hogy szereljék fel chipekkel a drónokat a nyomon követés megkönnyítésére, vagy elektronikai zavarásokkal biztosítsák a drónok megállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Renegade #16
    nem igazán stresszesek, egy DT mérő autó elég egyedien néz ki, mindig megbámulják (kábelek, antennák mindenfelé) + egy adott területen körözünk szép lassan, hogy alaposan körbemérjük a tornyot, még csak rendőrt sem hívnak ránk, bezzeg Belgiumban megbilincselve vittek minket a rendőrösre :D

    egyszer állítottak meg minket pár hete, akkor is csak szonda, meg megkérdezték mi ez a sok antenna, azt pá.
  • Sequoyah #15
    A Franciak szerintem most nincsennek vicces kedvukben a legutobbi terrorcselekmenyek utan. Egy szep vilagban semmi baj nem lenne a dronokkal, de azert nelkuluk is eleg jol, es szabadon el lehet eldegelni.
  • sárkánylovag #14
    Az haggyán hogy a testedhez kötözöd a bombát, de análisan fel is rakhatsz egy kézigránátot és még az ellenőrzésen is átcsúszol :)))))
  • Renegade #13
    gondolom mindezt arra alapozod, hogy mostanában sokat voltál Párizsban és megannyiszor pórul jártál :)
  • lammaer #12
    Most akkor ha párizsban élek nem reptethetek drónt? Megveszem az amazonon azt nézegessem as zobában?

    Azt még értem hogy mondjuk katonai objektumok meg atomerőművek fölött nem, de a verszáji kastély felett mi a baj?

    Azt is értem hogy lehetnék terrorista aki bombákat reptetek párizs éjszakai egén, de ezzel az erővel autókkal se lehetne közlekedni mert lehet benne bomba, és gyalog se szabad az utcára menni mert a testemre is kötözhetek bombát.
  • ostoros #11
    Így van. Ráadásul már a TNT is messze elavult. Ha valakik képesek komolyabb ipari vagy méginkább katonai robbanó anyaghoz jutni, akkor ...banzáj... :(
  • barret #10
    Utána lehet nézni,hogy mit tud 2 kg TNT :D Az azért nem piskóta...
  • Archenemy #9
    Miért ne lehetne rajta bomba? Kézigránát negyed-fél kiló körül van, nem? Annyi meg elég.
    De nem csak ilyen lehet. Írta valaki régebben, hogy ha pl. radioaktív port szórnak szét az atomerőművek fölött, az is elég szemétség (mindenki azt hinné, hogy az erőmű miatt van sugárzás), ez nem tudom mennyire kivitelezhető, de nyilván nagyon sok lehetőség van még.
  • saxus #8
    Nem-e? Fél kilónyi robbanóanyag megszórva egy marék vasszöggel (egész kivan kb. 2 kg-ből, amit azért egy picit nagyobb drón simán elvisz) bereptetve egy nagyobb tömegbe elég szép sérüléseket tudna okozni...
  • item #7
    drón (rádió)zavarásról volt szó. Az EMP-t ne keverjük ide. célzottan úgy sem tudnád kilőni,mellette minden más elektronika is kifeküdne,ha ezt elsütik.