Berta Sándor

Hely­takarékosabb lesz a Windows 10

A Microsoft új operációs rendszere számos olyan funkciót kapott, amelyek segítségével kisebb helyet fog foglalni a számítógépeken és a cég egy új frissítési mechanizmust kódolt bele.

A konszern több újítást is integrált a szoftverbe. Az első az adatok tömörítését érinti, a jövőben a tömörítés használatával sokkal több helyet lehet majd megtakarítani. Egy 32 bites rendszer esetében 1,5 gigabájt, egy 64 bites rendszeren 2,6 gigabájt hely szabadul fel. A módosítás a rendszeradatokat sokkal jobban tömöríti, mint eddig.

További gigabájtok válnak használhatóvá a megváltoztatott rendszer-visszaállítási funkciónak köszönhetően. A Windows 10-ben nem lesz elkülönített biztonsági másolatként használt lemezkép. Eddig ez a gyakorlatot számos esetben alkalmazták a notebookok, táblagépek és PC-k esetében. A Microsoft közlése szerint változtatásnak köszönhetően 4-12 gigabájt, sőt, egyes esetekben akár 15 gigabájt helyet is megtakaríthatnak majd a felhasználók. Mindez különösen az alsókategóriás, a tárhellyel spórolósan bánó kínai tábla PC-k esetében lesz hasznos.

A cég szerint a lemezkép hiánya ellenére is teljes mértékben működni fog az operációs rendszer visszaállítási funkciója. A Windows 10 elsősorban az alkalmazott rendszerfájlokra épít majd, ennek többek között az lesz az előnye, hogy a visszaállítás során sokkal kevesebb dolguk lesz az embereknek. Emiatt a folyamat felgyorsulhat és így például a visszaállítás után nem kell majd annyi biztonsági frissítést újra feltelepíteni a számítógépre.


Szintén fontos változás az update módosítása: a megoldás lehetővé teszi, hogy a Windows 10-hez kiadott frissítéseket, valamint alkalmazásokat ne kizárólag a cég szervereiről lehessen telepíteni, hanem - fájlcserélő technika használatával - akár más számítógépekről is. Mindez alapvetően megváltoztathatja az eddig frissítési gyakorlatot.

A The Verge számolt be egy hivatalosan nem kiadott előzetes verzióról, amelyben később felfedezték az új mechanizmust. Az új beállítási menüben a felhasználó többek között engedélyezheti, hogy az alkalmazások és a frissítések akár egy P2P-hálózaton keresztül is fogadhatók legyenek. Ez mindig a Microsoft szerverein való elosztással párhuzamosan történhetne. Ugyanakkor a felhasználó meghatározhatja, hogy az alkalmazások és a frissítések adatai kizárólag a helyi hálózatokból származzanak-e vagy sem. A módosításnak köszönhetően a vállalatok intranetes gépein a szerver jelentős leterhelése nélkül történhet a Windows-frissítések telepítése. Amennyiben a helyi hálózatban nem érhetők el frissítések, akkor azok után az egész világháló átkutatható.

A lépés további haszna a Microsoft számára, hogy kevésbé terhelik a jövőben a saját szervereiket és ezzel párhuzamosan felgyorsítják a frissítési folyamatot. A társaság a megoldáshoz alighanem a Pando Networks P2P-technikáját alkalmazhatja majd, a vállalkozást 2013 februárjában vásárolta fel a Microsoft.

Az óriáscég hamarosan megjelentetheti a Windows 10 következő hivatalos előzetes változatát, amelybe számos kisebb javítás kerülhet. Átlátszóvá tehető majd a Startmenü, lesz egy új kezelőfelület a WLAN-beállítások számára, emellett optimalizálnák a virtuális asztalokkal kapcsolatos funkciókat is. Egy hete derült ki, hogy több asztal lesz a Windows 10-ben és a Microsoft egy boltban egyesíti az asztali és az okostelefonos alkalmazásokat, míg a tálcán minden futó alkalmazás ott lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #13
  Teljesen jó, rögtön telepítés után csináltam egy "rendszerkép"-mentést, elfért a komplett rendszer 9 GB-ban. - Sokféle felhasználói program is benne. - (Természetesen nem a szédült méretű Adobe csomagokra és hasonlókra gondolok. Win 7-nél a hasonló, net-es kommunikációra felkészített telepítés ritkán megy 15 GB alá.)
 • lekvaroskex #12
  Vagy vágóként tevékenykedik szabadidejében és saját készítésű nyers videóanyagok vannak, amik megvágásra várnak. Ismerősöm is ilyennel foglalkozik és sokszáz gigás területet tud pillanatok alatt megtölteni.
 • zola2000 #11
  A multkor beállítottam, hogy minden megnézett flash videót töltsön is le a gép a háttérben, pillanatok alatt megtelt 2 terás vinyó.
  Ma már egyre több az 50gigás játék is, szóval nem biztos hogy illegális.
 • RAZOR27 #10
  Jól hangzik!
 • KopaszIsten #9
  Gondolom ilyen sok helyet csak illegális tartalommal sikerül(t) megtölteni. Lesz nagy sírás, rívás, ha egyszer benéz hozzád egy fakabát. :P
 • Inquisitor #8
  Valamivel el kell adni a még 20x gyorsabb új SSD-t is, nem? :D
 • Sir Quno Jedi #7
  Főleg, hogy az ssd vezérlők jó része csak akkor gyors, ha tömöríthető az adat. Akkor már mondhatják az SSD gyártók, hogy: "Jó reggelt bullshittornádó szigeten". Mer ugye képeket, videókat stb. nem lehet tovább tömöríteni így, mostmár legalább a winfost sem, szépen leszünk...
 • lekvaroskex #6
  Nem csak a binárisokra igaz, hogy tömörítve vannak. Sőt már sok fájlformátum eleve zippelt: odf (odt, ods,...), openxml (docx, xlsx, pptx, ...) is mindegyik egy zippelt mappa tele képekkel, xml-ekkel stb. Linuxokon a manoldalak is zippelt txt-k, epub is egy zippelt html+css és még sorolhatnám. Gondolom azért, mert nem kerül sok prociidőbe kicsomagolni ezeket, aztán megnyitni, tömörítetlenül pedig sok helyet foglalnának.
 • kvp #5
  "Doublespace-t nem akarjak a DOS-bol beleintegralni esetleg?"

  Megtortent, az ntfs resze a tomoritett file opcio, ami ugyanazzal az algoritmussal tomoriti be a file-okat mint regen a doublespace. Akkor lesz tole gyorsabb a rendszer ha az adott felhasznalasnal erosebb a processzor mint amilyen gyors a hattertar, tehat gyorsabb ram-ban kitomoriteni az adatokat mint betolteni oket tomoritetlen formaban. Minden mas esetben max. helymegtakaritassal jar.

  Egyebkent ezt a megoldast hasznalja az android is, amikor alapbol zip-ben tarolja az osszes programot. (egy android apk valojaban a program mappajanak zip-elt valtozata) Aztan minden keszulek eldonti, hogy telepiteskor csak bemasolja vagy kis is pakolja a file-t a telepitesi konyvtarba. A futas kozben keletkezo adatokat (pl. beallitasok) is lehetoseg van ugyanigy be- es kitomoriteni a program leallitasa es ujrainditasa eseten. Ez csak keves belso memoriaval es kis hattertarral rendelkezo keszulekek eseten gond, amikor egy telefon masodpercenkent indit es allit le egy-egy programot, ekkor nagyon sokszor tomorit ki ujra minden futo programot, bar legalabb a tul gyengenek bizonyulo hadveren is elfut valahogy.

  Ehhez kepest a microsoft elegge el van maradva, de legalabb probaljak utolerni a vilagot. Ezek emllett az incrementalis backup es restore sem eppen ujdonsag, de minden hasznos fejlesztes jo.
 • Jakuza1 #4
  Rendszeradatok tomoritese? Alig varom, hogy tovabb lassuljon, a mar amugy is lassu operacios rendszeruk. Doublespace-t nem akarjak a DOS-bol beleintegralni esetleg ?