Berta Sándor

533 millió dolláros kártérítést fizet az Apple

A társaság azért kénytelen fizetni, mert a Smartflash LLC cég három szabadalmát engedély nélkül használta fel.

Egy texasi bíróság úgy döntött, hogy szabadalmi jogsértés miatt bűnös az Apple. Az ügyben eljáró bíró álláspontja alapján a vállalat összesen három szabadalom esetében követett el jogsértést, ezek a leírások adattárolási technikákra és az App Store, illetve az iTunes rendszeréből letöltött zeneszámok, videók és játékok kezelésére vonatkoztak. A Smartflash összesen 852 millió dolláros kártérítést követelt, de a bíróság szerint az összeg túl magas, ezért végül 532,9 millió megfizetésére kötelezte az Apple-t, amely eredetileg legfeljebb 4,5 millió dollárt lett volna hajlandó kifizetni.

A vállalat felháborodott a döntés kapcsán és mindenképpen fellebbezni fog az ítélet ellen, mivel már korábban saját technikákat szabadalmaztatott és használt ezekre a célokra. További előny lehet, hogy a Smartflash egy tipikus szabadalmi trollcég, amely kizárólag a hét szabadalma után fizetett licencdíjakból jut bevételekhez. A bíróság érvelése alapján viszont az Apple tudatosan használta a szabadalmakat, ugyanakkor egyáltalán nem fizetett jogdíjakat a Smartflash számára. A trollcég egyébként a Samsungot, a Google-t és az Amazont is beperelte. Az Apple jogászai vitatták a szabadalmak jogosságát, azt állítva, hogy azok számos szempontból érvénytelenek már.

Kristin Huguet, a konszern egyik szóvivője az ítélethirdetés után azt nyilatkozta, hogy a Smartflash nem készít termékeket, nincsenek alkalmazottai, nem teremt munkahelyeket, nincs kirendeltsége az Amerikai Egyesült Államokban és kihasználja az amerikai szabadalmi jogrendszert azért, hogy pénzt keressen azoknak a technológiáknak a licenceivel, amelyeket az Apple talált fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jakuza1 #11
  Marmint az gusztustalan, ha egy valoban jol mukodo technologiat feltalal valaki es azt szabadalmaztatja? Tehat a szellemi toke az nem smafu? Tudod mi a gaz, valaki kitalal egy adattarolasi technikat, mas ne lopja el.
  Foleg ne olyan, aki egy geometriai format akar levedetni, mint a teglalap.
 • Tetsuo #10
  Maga a gazdasági-társadalmi rendszer rossz, ha ilyen cégek működhetnek - nem a cég. A cég csak működik mint a többi egy célból - a minél több profit reményében. Minde vállalatnak ez az egy eredendő célja van, csak más-más stratégia.
 • SanMaster #9
  Én kinyíratnám a francba az össze alkalmazottját ennek a Smartflash cégnek. Mennyi lehet, 1-2-3? Persze halála előtt még alákanyarítanák egy aláírást a Smartflash CEO-jával (na mibe , hogy a kis féreg így nevezteti magát) egy kis papírfecet aljára, hogy a cég minden szabadalmáról lemond. Aztán bizonyítsák be, hogy miként készült az a papír, meg aláírás. Komolyra fordítva a szót, ez hihetetlen gusztustalan, de talán jellemző, hogy ilyet is csak Amerikában lehet megcsinálni.
 • ostoros #8
  Hibás érvelés.
 • Papichulo #7
  Amiert nincs penzem legyartani valamit, attol meg levedhetem a technologiat.

  "A patent is a government-issued license that gives an inventor exclusive rights to the manufacture, use or sale of his invention for a specified time period. An NPE [=patent troll] does none of those things." (forras)

  Ez a ceg 10+ ev utan talalta ki, hogy az Apple serti a szabadalmait, idokozben semmit sem csinalt veluk - ugyan az elejen (2001 korul) ugyan megprobaltak egy termeket piacra dobni, de vegulis becsodoltek. Most hirtelen viszont ugy gondoljak, hogy az osszes in-app vasarlas es in-app hirdetes utan a vilag osszes cegenek fizetniuk kell nekik... perlik is oket sorban.

  Tovabba ha az Apple talalta fel amiert most fizet, akkor miert nem vedte le?

  "A vállalat felháborodott a döntés kapcsán és mindenképpen fellebbezni fog az ítélet ellen, mivel már korábban saját technikákat szabadalmaztatott és használt ezekre a célokra."

  Ez az akasztjak a hohert tipikus esete. :)

  Azert a nagy oromkodes mellett jo ha tudod, hogy ez a patent-troll ceg jopar kicsi, indie studiot is ugyanigy perelt, csak mivel nekik nem volt lehetoseguk perre menni, ezert inkabb fizettek... a nagy semmiert.

  ps: Ja, es a cikkel ellentetben eskudtszeki dontes szuletett, nem biroi.
 • Macropus Rufus #6
  Hibasan ervel az Apple. Amiert nincs penzem legyartani valamit, attol meg levedhetem a technologiat. Tovabba ha az Apple talalta fel amiert most fizet, akkor miert nem vedte le?
  Ez az akasztjak a hohert tipikus esete. :)


  Ps.: elnezest az ekezet hiany miatt.
 • arty #5
  ennyi.
 • Tikal #4
  mit gyárt a Smartflash? mit állít elő?
 • karesz6 #3
  Te csak ne szidd az apple-t mert kimegyek amerikába szabadalmaztatom az embert aztán a gatyádat is leperlem.:D
 • fergusonpapa #2
  Bizonyára, csak aból volt eddig is bevétele hogy mást beperelt :)