Berta Sándor

Szinte minden termé­kével szaba­dalmat sérthetett az Apple

Egy titkosítási technikákat fejlesztő svájci cég szabadalomsértéssel vádolja a kaliforniai konszernt.

A Kudelski csoport azt állítja, hogy az Apple - szabadalomsértő módon - több termékénél is alkalmazta a megoldásait. Az érintett termékek között van az iPhone, az iPad, az iPod, valamint több szolgáltatás és szoftver, így például az Apple TV, az App Store, az iTunes, az iAd hirdetési platform és a Safari böngésző. Emellett a Mac OS X operációs rendszer futtató számítógépek is érintettek lehetnek. A Kudelski csoport már be is nyújtotta a keresetét az egyik kaliforniai bírósághoz.

A keresetet a Kudelski csoport két leányvállalata, az Open TV és a Nagravision jegyezte. A társaság nem kommentálta a döntést, s azt sem indokolta meg, hogy az Apple pontosan melyik szabadalmát vagy szabadalmait sértette meg és mivel követett el jogsértést. A Kudelski csupán annyit közölt, hogy világszerte 4000 elfogadott és bejegyzésre váró szabadalma van.

Az ügy érdekessége, hogy általában az Apple szokott szabadalomsértési pereket indítani, elég csak a társaságnak a Samsunggal folytatott, évek óta húzódó jogi vitájára gondolni, most viszont fordított a helyzet. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a svájci cégcsoport követel-e kártérítést a kaliforniai társaságtól és azt sem lehet megjósolni, hogy mi lesz az ügy kimenetele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zsolt501 #8
  Aki azt állítja hogy a Nagra egy szabadalmi troll, az messze nincs tisztába a cég működésével, és szabadalmaival, lásd a TV-s piacot, ahol már évek óta ott vannak a kódolással.
 • RAZOR27 #7
  a múltkorit is sikerült eltusolni, ezt is megoldják
 • Inquisitor #6
  "Ami a konkrét ügyet illeti: mióta is van OSX? Mióta iPod, iTunes, stb. ?"

  ha már kettős mérce, ez miért csak ilyenkor számít? Az miért nem számított a Samsung vs Apple pernél, hogy kb. összes kifogásolt megoldást 3-5-8(!) évvel az Apple előtt már alkalmazták?
 • Papichulo #5
  e szabadalmak nélkűl az iPhone nem tudja felépíteni a kapcsolatott a készülék és a bázis állomás közt

  Az ilyen Standard Essential Patent-ek FRAND feltetelek ala esnek, igy az ezzel valo visszaelest nagyon szigoruan szankcionaljak nemzetkozi szervezetek, kormanyok.
 • asgh #4
  "Az ügy érdekessége, hogy általában az Apple szokott szabadalomsértési pereket indítani"

  Ez alapvető tévedés. Az ominózus samsung per előtt is a szabadalmi trollok kedvenc céltáblája volt az apple. Az már csak a szokásos hater kettős mérce, hogy ha az apple perel, akkor troll, ha őt perelik, akkor végre valaki kiáll az igazáért.

  Ami a konkrét ügyet illeti: mióta is van OSX? Mióta iPod, iTunes, stb. ?
  Adott egy cég, aminek a termékét - állítása szerint - lassan egy évtizede lopja a világ egyik legnagyobb vállalata és csak most tűnik fel nekik? Röhej az egész.
 • Macropus Rufus #3
  :D namost kíváncsi leszek az Apple védekezésére.
  (mondjuk én a Google helyében is keményítenék, hiszen a Motorola szabadalmai az övék.... e szabadalmak nélkűl az iPhone nem tudja felépíteni a kapcsolatott a készülék és a bázis állomás közt... tehát Apple telefonoknak ennyi.)
 • duke #2
  ha de jo lenne, betiltanak az osszes buzi tizszeresen tularazott szarjaikat :))))))))))))))))))
 • amitakartok #1
  Nocsak, nocsak... visszanyalt a fagyi. Ugye, milyen kellemetlen, amikor rád száll egy szabadalmi troll?