Berta Sándor

Jól keresnek a trollcégek

A legújabb információk azt mutatják, hogy az elmúlt években sikeres volt a sokat támadott vállalkozások stratégiája.

A Goodwin Procter ügyvédi iroda a 2010 és 2013 közötti időszakot vizsgálta meg és arra a megállapításra jutott, hogy míg a bíróságokon a trollcégek átlagosan 8,5 millió dollárt kerestek, addig a különböző társaságok általában csupán 2,5 millió dollár kártérítést kaptak. Mindez azt jelenti, hogy a termékeket nem fejlesztő, kizárólag szabadalmakat felvásároló, majd azokat más cégek ellen felhasználó vállalatok törekvéseit az elmúlt 4-5 évben általában siker koronázta.

Michael Strapp, az ügyvédi iroda partnere úgy vélte, hogy a sikeres gyakorlat több okra vezethető vissza. Ezek egyike az amerikai szabadalmi rendszer és annak hiányosságai. A másik ok, hogy a szabadalmi trollok többnyire Kelet-Texas és Delaware államok bíróságaihoz fordulnak, ugyanis az ottani bírák azt az álláspontot képviselik, hogy az ilyen jellegű perek erősíthetik a gazdaságot. További probléma, hogy a megkeresett piaci szereplők nagy része inkább fizet, mert attól fél, hogy a bírósági eljárásban többet veszíthet és nem mindegyik vállalkozás tudja felvállalni a perköltségeket sem.

A Dropbox, a Google, az SAP és más IT-óriások júliusban megalapították a Licence on Transfer Network (LOT) nevű szervezetet, amelynek keretében szabadalmi licencmegállapodásokon keresztül, közösen akarnak fellépni a szabadalmi trollok és a jelenlegi gyakorlat ellen. Hasonló célból idén februárban létrejött a UPC Industry Coalition. Az Amerikai Egyesült Államokban júniusban a FindTheBest (FTB) nevű kaliforniai vállalkozás pert nyert a Lumen View trollcég ellen. Utóbbinak kellett megfizetnie a teljes perköltséget, ami 200 000 dollár tett ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #3
    Az ilyen pereskedő köcsögöket kéne börtönbe zárni! Ezek a társadalom vérszívói. Nem, hogy előre visznek valamit, hanem épp, hogy élősködnek azokon akik tennének valamit! Undorító!
  • Cat #2
    A végrehajtás, behajtás és a temetkezés nem lassítja a fejlődést, akadályozza meg találmányok megjelenését, nem növeli a kutatási költségeket.