Berta Sándor

A szabadalmi visszaélések miatt csökken az innováció

A kutatásra szánt összegek az ügyvédekhez vándorolnak, ennek akarnak véget vetni az IT-óriások.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a szabadalmi keresetek száma, ami komoly hatással van a fejlesztési részlegek munkájára. A Harvard és a Texas Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy miként hatnak a jogsértések miatti bírósági eljárások a fejlesztési kiadásokra és a szabadalmak fejlődésére. Az eredmény elkeserítő. Számos vállalat, amelyet az úgynevezett trollcégek megtámadtak és bíróság elé citáltak, jelentős mértékben csökkentette a kutatásra és fejlesztésre fordított összegeket. Ezek a lépések egyaránt érintették a társaságok saját, illetve a külső partnerek bevonásával megvalósított projektjeit.

A trollcégek mindig hasonló módon lépnek fel. Megvásárolnak számos technológiai szabadalmat, ami egyáltalán nem vagy csak alig kapcsolódik a saját üzleti területükhöz, majd megkeresik a piac szereplőit és követeléseket fogalmaznak meg velük szemben. A cégeknek két választásuk van: vagy fizetnek vagy vállalják a bírósági eljárást. Mindkét esetben komoly összeget veszíthetnek.

Az elkészített tanulmányból kiderült, hogy nem is a konkrét ügyekhez kapcsolódó kiadások jelentik a legnagyobb veszteséget, hanem az, hogy csökken az innovációs kedv. Sok vállalat ugyanis tartva az esetleges perektől inkább lemond a saját fejlesztéseiről, a kutatási pénzeket pedig inkább ügyvédekre fordítja. Az LG és a Samsung például külön leányvállalatokat alapított a trollcégek elleni harcra.

A jelenség teljesen ellentmond a szabadalmi rendszer eredeti célkitűzésének, ami az volt, hogy lehetővé tegye a feltalálóknak, hogy anyagi haszonra váltsák szellemi befektetésüket. A nagyvállalatok és szakmai szervezetek létrehozták az UPC Industry Coalitiont, mely szövetség azt akarja elérni, hogy az Európai Unió korlátozza az egységes szabadalmi jogon belül a trollcégek lehetőségeit. Emellett az Amerikai Egyesült Államok is egyre keményebben lép fel a jelenség ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #1
    Persze azt is hozzá kell tenni, hogy az állam (Bíróság) költségeit is a csőbe húzott vesztesnek kell megfizetnie, így nem csupán az ügyvédek járnak jól.