Berta Sándor

Növelné az adó­kedvezményeket Írország

Ugyan Írország bezárja a korábban sokat támadott adózási kiskaput, de ugyanazzal a lendülettel meg is nyit egy újat.

Mint arról beszámoltunk, az új törvény megszünteti a cégek számára az úgynevezett "dupla ír holland szendviccsel" (Double Irish with a Dutch Sandwich) becenevű rendszer használatának lehetőségét, ezzel párhuzamosan azonban lehetővé fogja tenni, hogy a társaságok egy új adókedvezménnyel éljenek. A jogszabály értelmében ugyanis a vállalatoknak nem kell adózniuk a szabadalmakból, a licencekből és más szerzői jogi bevételekből származó jövedelem után. Írországban a vállalatoknak jelenleg a szabadalmi és licencdíjak 20 százaléka után kell adót fizetniük. Az is könnyebbséget jelenthet, hogy az ügyféllistákat is besorolják a szellemi tulajdon kategóriába.

Az új törvény részét képezi a jövő évi ír költségvetésnek és hozzájárulhat ahhoz, hogy a külföldi óriáscégek számára továbbra is vonzó befektetési és adózási célpont legyen az európai uniós tagállam. Jim Stewart, a dublini Trinity College professzora úgy nyilatkozott, hogy az adókedvezményeket nem építették le, sőt, a jövő évi költségvetésben inkább kibővítették az adókedvezmények körét. Az ír parlament a jövő héten tárgyalhat a jogszabály-tervezetről és a végleges szöveget ez év végéig fogadhatják el.

Az ír adóhivatal dokumentumai szerint a szabadalmi és a licencdíjakból származó bevételekre vonatkozó adókedvezményt 2012-ben 249 cég vette igénybe és ezáltal 108 millió euró adót nem kellett befizetniük. Feargal O'Rourke, a PricewaterhouseCoopers írországi adórészlegének vezetője szerint egyértelműen olyan adózási környezetet akarnak teremteni a döntéshozók, amelynek a segítségével az országba csábíthatják a szerzői jogi bevételeket.

Az ír kormány október közepén jelentette be, hogy eltörli a korábban sokat támadott és az IT-konszernek által kihasznált adókedvezményt, a jelenlegi szabályozások azonban csak 2020-tól veszítik hatályukat. Michael Noonan ír pénzügyminiszter már akkor jelezte, hogy a szabadalmakból származó bevételek nagyobb részben adómentesek lesznek, mert Írország adóparadicsom akar maradni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #5
    @attila: mert az egy ír zászló, amit jobbról balra fúj a szél...ha ez nem győzött meg, akkor ajánlom a narancs sávot, az biztos nincs az olasz trikolórban.
  • Hedgehunter #4
    Ez valoban igy van raadasul a nagy IT cegeknel rengeteg penz van es a dolgozok is jol keresnek.. :)
  • Attilawap #3
    De miért van a cikk elején Olasz zászló? (Zöld, fehér, piros)
  • Valentino #2
    Szerintem örülnél ha egy hasonló döntés miatt Magyarországon több munkahely lenne és jobb életszinvonal. Lehet hogy sokan irigykedve tekintenek az ilyen lépésekre, de az tény hogy Írországban jobb az életszinvonal ez miatt. Úgy tűnik hogy ezt adók csökkentésével el lehet érni. Míg az újabb adók bevezetése csak a nép nemtetszését nyerik el, de fejlődést nem hoz... ha érted mire gondolok.
  • Narxis #1
    mocskos írek