Berta Sándor

XO-Infinity - moduláris laptop gyerekeknek

A One Laptop Per Child nevű kezdeményezés tagjai új készüléket tesznek elérhetővé Ausztráliában.

Az XO-Infinity moduláris felépítésű és különböző operációs rendszerekkel kompatibilis. A laptop a One Laptop Per Child (OLPC) részeként a One Education projekt keretében lesz hozzáférhető a helyi diákok számára. A technikai jellemzők egyelőre alig ismertek, a One Education most még csupán az XO-Infinity mögötti elképzelést akarta bemutatni. A notebook öt modulból áll, ezek között van a processzort és a memóriát tartalmazó központi egység, az akkumulátor, a digitális kamera, a kijelző és a WLAN-modul.

Az XO-Infinity elsősorban otthoni és az iskolai használatra készül, s eleve úgy alkotják meg, hogy majd akár egy 4 éves is könnyedén szétszedhesse és összeszerelhesse. Az egyes modulokat nyílt szabvány alapján készítik el és a szétszerelésük után akár el is adhatók vagy elajándékozhatók a rászorulóknak. A központi egység lehet akár egy ARM tervezésű chip vagy egy x86-os processzor is, míg a támogatott operációs rendszerek között megtalálható az Android, a Linux és a Windows.


Az XO-Infinity projekt támogatására elindítanának egy közösségi finanszírozású kampányt. Az egyelőre még kérdéses, hogy a One Education a moduláris laptopokat kizárólag Ausztráliában kínálná-e vagy a világ más részein is. A cél mindenesetre az, hogy a készülékek tartósak legyenek, ezt tükrözi az átlagos élettartamuk is, amelyet 10 évben adtak meg. A One Education korábban már 50 000 XO notebookot elérhetővé tett az ausztrál gyerekek számára és 2500 tanárt kiképeztek a használatukra. Az első sorozatgyártású XO Infinity készülékek várhatóan 2016 elején jelenhetnek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!