Berta Sándor

Felismeri a tenyér­vénákat a Fujitsu ultrabookja

A gyártó a CeBIT-en állította ki legújabb ultrabookját, amelynél kiemelt fontosságú a biztonság.

A Fujitsu már tavaly októberben bemutatta a Lifebook U904 Ultrabook típusú készülékét, amely - saját adatai alapján - a 14 hüvelykes képernyővel felszerelt üzleti célú ultrabookok között a legvékonyabb modell. A PalmSecure integrálta a termékbe a biometrikus biztonsági technikáját, aminek fő jellemzője, hogy a beépített szenzor felismeri a felhasználó tenyerén található vénákat és ezek segítségével azonosítja őt. A Fujitsu ezt a megoldást eddig csak helyhez kötött hozzáférési rendszereknél alkalmazta (pl. egy ajtó előtti terminálnál), de a tenyérvénás azonosítás annyira kiforrottá vált, hogy már hordozható számítógépekbe is integrálni lehet.


A Fujitsu álláspontja szerint a tenyér felületén lévő vénák felismerése technikai szempontból kiforrottabb és biztonságosabb, mint a többi biometrikus azonosítóeljárás. Tízszer biztonságosabb például az íriszszkennernél, 100-szor az ujjlenyomat-leolvasónál és ezerszer az arcfelismerésnél. A bejelentkezés megtagadására csupán az esetek 0,01 százalékában került sor, a tévesen azonosított tenyérvénák aránya pedig 0,00008 százalék alatt van.

A Lifebook U904 Ultrabook 3200 x 1800 képpont felbontású IGZO-érintőképernyőt kapott, aminél a pixelsűrűség 262 ppi. A beépített processzor az 1,6 GHz órajelű Core i5-4200U, az 1,9 GHz órajelű Core i5-4300U vagy a 2,1 GHz órajelű Core i7-4600U lehet. Maximálisan 10 gigabájt DDR3 RAM kerülhet a készülékbe, az integrált SSD-meghajtó minimum 128, maximum 512 gigabájtos, de a modell választható 500 gigabájtos hibrid merevlemezzel is.


További kiegészítők a gigabites LAN, az IEEE 802.11a/b/g/n szabványú WLAN-modul, a HD webkamera. Van továbbá USB 3.0-port, HDMI-kimenet és Bluetooth 4.0-támogatás. Választható kiegészítő az UMTS, az LTE és a dokkolóegység. Operációs rendszerként a Windows 7 Professional, a Windows 8.1 és a Windows 8.1 Pro közül választhatnak a vásárlók. A maximális üzemidő akár 10 óra is lehet. A Lifebook U904 Ultrabook bevezető áéra 1499 euró. A tervek szerint az év végéig megjelenik a biztonsági technikával felszerelt táblagép is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!