Gyurkity Péter

2014-ben is tovább erősödött az Android

Az operációs rendszereknél már kevésbé látszik az Apple előretörése, az Android erősíteni tudott.

A napokban számoltunk be arról, hogy az IDC adatai szerint 2014 utolsó három hónapjában az Apple igencsak jó számokat produkált, ami elsősorban az új iPhone-párosnak volt köszönhető. A felhasználók jól látható módon kedvezően fogadták a nagyobb kijelzővel érkező telefonokat, ez pedig az üzleti eredményt is az egekbe repítette. Az operációs rendszerek versenyében azonban már jóval kevésbé nyilvánvaló az előretörés.

A Strategy Analytics szintén közzétette saját felmérését, amely a 2014-es év, valamint az utolsó negyedév fontosabb fejleményeit rögzítette, összehasonlítva a friss számokat az egy évvel korábbi helyzettel. Ebből kiderül, hogy az Android az almás cég sikere ellenére tovább erősítette helyzetét, és míg 2013-ban éves szinten a teljes piac 78,9 százalékát uralta, addig részesedése egy évvel később már 81,2 százalékban volt meghatározható. Ez nyilván főként az új olcsó készülékek felbukkanásának eredménye, ennek révén fordulhatott elő, hogy az egy évvel korábban leszállított 780 millió készülék után most már 1 milliárd feletti adatot mutathattak fel a Google szoftverére támaszkodó gyártók.


Mindez annak ellenére történt, hogy a negyedik negyedévben az Apple kifejezetten jól produkált, saját leszállított mennyiségét 50 millióról egészen 74,5 millióra növelte, ami egyben (negyedéves szinten) a teljes piac 17,6 százalékát, illetve egy évvel később már 19,6 százalékát tette ki. A teljes évre vetítve azonban ettől jócskán elmaradnak, mi több, itt 2013-hoz képest kisebb visszaesés következett be, hiszen a tavalyi évben csak az okostelefonos torta 15 százalékát mondhatták magukénak, a Google már említett 81,2 százalékos, elsöprő fölénye mellett. A Microsoft ugyan szintén növelni tudta szállításait, az éves adat ezúttal 38,8 millió volt, ez azonban csak 3 százalékos részesedésre volt elég, ami szintén csökkenést jelent (ők ugyanúgy az utolsó három hónapban javítottak, hogy ne legyen annyira látványos a visszaesés).

Az alternatív mobil operációs rendszerek a 2013-as 2 százalék helyett már csak 0,7 százalékot tartottak meg maguknak, vagyis labdába sem tudtak rúgni a három nagy mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • igazamvanvagyig #11
    Drágán vegyél műanyag fost vagy fagyos instabil mocskot ,mert az a trendi.
  • Madve #10
    Futtatott rendszerről van szó, és nem pontos típusokról, még verziószámokról sem esik említés, szerinted számít?
  • M2 #9
    A legutóbbi negyedév eladásaiban mekkora is volt az általad érvként említett iPhone 5C részesedése?
  • Madve #8
    Az iphone 5C meg semmi esetre sem felső kategóriás szegmenst célzott. Nem áll ez a mondat meg sehogy sem...
  • MsUser #7
    Régóta nem a csúcs kategória az iphone, ezzel amit képvisel és kifelé kommunikál egy hazugság, "drágán vásárolj készüléket mert trendi" igaz a minőség és technika gagyi és szűk keresztmetszetű!
  • M2 #6
    "nem az iphone a csúcskategória magában"

    Ezt nem is írtam egyetlen szóval sem.
  • Madve #5
    Szerintem inkább apple piaca stagnál, talán kicsit szűkül, android meg újabb piacokra tört be. M2 hozzászólására meg annyit, hogy vannak csúcs kategóriás androidok is, nem az iphone a csúcskategória magában...
  • M2 #4
    De ez a brutális negyedéves Apple eredmény csak egy egyszeri helyzet volt, a többi rosszabb lesz.
  • M2 #3
    Nem szűkül az iPhone piaca, mert az a felső kategóriás készülékek szegmense. Az android meg a legolcsóbb mobiloknál terjed nagyon gyorsan.

    Mint amikor egy lufira rajzolsz egy kőrt és tovább fújod. A kör is nagyobbodik, de a lufi térfogata sokkal jobban nő.
  • kvp #2
    Nemreg volt egy cikk, hogy az apple bevetel arany tekinteteben jobban all mint tavaly. Most itt ez a cikk, hogy meg nagyobb lett az android piaci reszesedese. Ha mindketto igaz, akkor az apple a piac egyre kisebb szegmeseben er el egyre nagyobb beveteleket, mig a vegen szinte mar senki nem veszi oket, de azok akik igen, sokkal dragabban. Azt hiszem a blackberry is ezt az utat jarta be, a kerdes, hogy az apple kepes lesz-e valtoztatni ezen es a bevetelek novelese mellett a reszesedesen is javitani es egyaltalan celjaik kozott van-e ez.