Gyurkity Péter

Nem minden gyártó áll ki az Android 5.0 mellett

A Google saját megoldásai megkapják az új verziót, ám nem minden gyártó részletezi a terveket. A partnerek ellenállása miatt vallott kudarcot a platformot egyesíteni hivatott Silver projekt.

A napokban tudtuk meg, hogy az Android L valóban a mobil operációs rendszer 5.0-s verzióját takarja, ennek teljes kódneve pedig Lollipop. Az nem túl meglepő, hogy a Google saját készülékeit részesíti előnyben a frissítési menetrend tekintetében, több gyártó pedig rögtön jelezte, hogy minden megtesz ennek felgyorsítása érdekében, ám néhányan hallgatnak, illetve homályosan fogalmaznak.

Az biztosra vehető, hogy a Nexus család szinte minden tagja megkapja a frissítést, erről sem a Nexus 4, sem pedig a Nexus 10 nem marad le. Az Android One program keretében megjelenő okostelefonok, valamint a Google Play Edition névvel ellátott példányok szintén gyorsan sorra kerülnek, a Motorola pedig (amely éppen ezekben a hónapokban vált gazdát, és kerül a Google tulajdonából a Lenovo háza tájára) hivatalos úton jelezte, hogy hasonló lépéseket tervez a Moto E, a Moto G, valamint a Moto X okostelefonok esetében, mint ahogy a tengerentúlon a Verizon kínálatában elérhető Droid Mini, Maxx, illetve Ultra is megkapják a szoftvert.

A HTC Twitter-lapján közölte az érdeklődőkkel, hogy mind az M8, mind pedig az M7 frissülni fog, erre legfeljebb 90 nappal a végleges verzió leszállítását követően sort kerítenek, de erről sem az One Mini, sem pedig annak második változata nem marad le. A Sony a maga részéről igyekezett mindenkit megnyugtatni azzal, hogy a teljes Xperia Z-vonal megkapja a szoftveres frissítést, azt azonban már nem árulták el, hogy erre pontosan mikor és milyen sorrendben kerül majd sor – ez legkorábban 2015 elején következhet be. Az nVidia a Shield tábla esetében tervez hasonló lépéseket, a menetrend azonban itt is hiányzik, míg az OnePlus a HTC által is említett 3 hónapos határidőhöz köti magát.

Az LG egyelőre nem hajlandó kommentálni a frissítéssel kapcsolatos kérdéseket, a Samsung pedig szintén hallgat, bár ez utóbbi cég esetében már kiszivárogtak az új TouchWiz felület egyes részletei. A hivatalos megerősítésre várnunk kell – az Acer, az ASUS, a Huawei és a Xiaomi valószínűleg támogatni fogják az új verziót, ám ők ugyanígy adósak a részletekkel.


Az Android Silver névre keresztelt kezdeményezés még áprilisban látott napvilágot, amikor is a Google jelezte, hogy szeretné megszüntetni, vagy legalábbis csökkenteni a platform töredezettségét, mégpedig olyan készülékek piacra dobásával, amelyek egységes szoftveres élményt, központi frissítéseket, illetve a gyártók által végrehajtott módosítások elhagyását nyújtanák a felhasználók számára. Ahogy azt sejteni lehetett, a program komoly ellenállásba ütközött, ezért is dőlt dugába.

A kudarcról szóló első hírek már szeptember második felében felbukkantak, akkor azonban még arról olvashattunk, hogy egy illetékes cégvezető távozása miatt vált kérdésessé a munka folytatása – igaz, a gyártók részéről is elhangoztak kifogások az új, többnyire prémium kategóriás fejlesztések valószínű piaci kilátásai miatt. Most egy újabb forrás szellőztetett meg bizonyos részleteket az ügyről, ennek révén pedig kijelenthetjük, hogy inkább a gyártók, vagyis a Google partnereinek ellenállásán bukott meg a kezdeményezés.

Az „ellenállás” szó használata némileg erősnek tűnhet, hiszen itt – legalábbis a forrás elmondása szerint – inkább az érdeklődés hiánya, annak elmaradása volt tapasztalható a gyártók és a külső partnerek részéről. Ez utóbbi cégek (nagyon is érthető módon) egyáltalán nem rajongtak a márka és a szoftveres platform egységesítése iránt, hiszen ez egyben az általuk végrehajtható módosítások, a sokszor csak „bloatware” néven emlegetett további alkalmazások és kiegészítők minimalizálásával is járt volna, ezzel pedig jóval kisebb felületen lett volna esélyük kiemelni saját szerepüket. Az appok elkészítésén dolgozó külső fejlesztők dolga természetesen alaposan könnyebbé vált volna, ám ők nyilván jóval kisebb hangsúllyal esnek latba az új készülékek piacra dobásának kérdésében.

A Silver helyett tehát folytatódik a Nexus család uralkodása, mégpedig a Nexus 6 személyében, amely a zászlóshajó szerepét vállalja magára – meglátjuk, a Google a jövőben mennyiben változtat majd a befolyásával és a partnerek korlátozásával kapcsolatos hozzáállásán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #4
    Töröld ki.
  • randomly #3
    Nexus 5 után nekem simán lesz Nexus 6. Megszokás kérdése ... és már kicsi is a Nexus 5, pedig a hulladék iPhone4 után tényleg lapátnak tűnt. Igaz a Nexus / Android fényképező gépe a nyomában sincs még mindig az iPhone4 nek se. A többi a iPhone-t nem ismerem .

    Na jó flame lett, de nem törlöm ki. :-)
  • ldavid #2
    világos... hulladék mert nagy
    (mellesleg méretre majdnem akkor mint a kisebb kijelzős iphone6plus)
    Utoljára szerkesztette: ldavid, 2014.10.22. 19:53:21
  • CairoJack #1
    Szerintem hihetetlenül nagy kár a Silver programért, évek óta a legjobb ötlet volt. Ami meg a Nexus 6 TÁBLAGÉPET illeti, egy hulladék. A 6 col, meg a MOBIL kifejezés nagyon nem passzol össze, mérhetetlenül sajnálom, hogy a Google is beáll ebbe az idióta Bigger is Better irányvonalba, és a gyártókat is arra biztatja ezzel, hogy a tepsikre koncentráljanak. Undorító, hogy nincs már egyetlen tisztességes középkategóriás teló sem 4 col környékén.