Gyurkity Péter

Megmarad az Android uralma az okostelefonoknál

Az IDC jóslata szerint azonban még a Windows Phone sincs kudarcra ítélve.

A piackutató cég a napokban tette közzé a mobilszegmens várható fejleményeit összefoglaló legújabb anyagát, amelyben kitérnek az okostelefonok globális forgalmára, valamint annak valószínű alakulására. A 2018-ig terjedő időszakban mindhárom jelentős szereplőnek lesz itt keresnivalója, de megmarad az Android tetemes előnye.

Jellemző a piac alakulására, hogy a különböző gyártók idén összesen mintegy 1,3 milliárd okostelefont szállítottak le, ami 26,3 százalékos ugrást jelent a tavalyi adathoz képest. A növekedés az elkövetkező időszakban sem lassul, ennek eredményeként 2018-ra már évi 1,9 milliárd új készülék jelenhet meg a piacon, bár az ebből származó bevétel a gyártók számára fokozatosan csökkenni fog, ami a fokozódó verseny, valamint az ebből fakadóan folyamatosan mérséklődő árak számlájára lesz írható – különösen a belépő szintű és a mainstream kategóriába szánt megoldások esetében.


Előrejelzés az okostelefon eladásokról - felül a mennyiségek millió darabban, alul az érték millió dollárban van megadva

Idén természetesen az Android végzett az első helyen a mobil operációs rendszerek küzdelmében, ez a szoftver több mint 1 milliárd készüléken kapott szerepet. A második helyezett iOS ettől jócskán elmaradva, 178 milliós darabszámmal zárja majd az évet, míg a Windows Phone mindössze 35 millió okostelefont tartott meg saját táborában, ami a teljes piac 2,7 százalékát jelentette. Érdemes megjegyezni, a nagy hármas mellett meglévő alternatív szoftverek alig 14 millió telefonra voltak jók, ezzel 1,1 százalékot szereztek meg maguknak, de úgy tűnik, hogy ezt követően sem nyilváníthatjuk halottnak őket.

Az IDC arra számít, hogy 4 év múlva is ugyanígy meglesz az Android előnye, 80 százalékos szeletük mellett az Apple csaknem ugyanakkora, 12,8 százalékos részt tarthat meg, míg a Windows Phone (addigra talán már csak Windows) egészen 5,6 százalékra jöhet fel, meghaladva a 100 milliós példányszámot. Igaz, korábban éppen ők jósoltak 20 százalékos részesedést a Microsoftnak, ami eddig enyhén szólva nem jött be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #18
    Pedig eléggé úgy fest, hogy igazam van. Nem tudtál semmire rácáfolni az állításaim közül, csak dobálózol itt egy 6-os számmal amit ne haragudj de nem hiszek el neked. Először is, ha ennyire nem jön be a rendszer minek volt 6 Win-es telefonod? Ha ténylegesen ismernéd a Win-es telefonokat akkor nem állítanál ilyet, hogy újra kell indítgatni, mert én ilyenről még a legpanaszosabb fórumokon sem olvastam(pláne, hogy egyszerre egy 630 is meg egy 930 is ezt csinálja), maximum olyat, hogy 1-1 példány elvétve magától újraindulgatott de azt meg szervízbe beviszed és megcsinálják. Továbbá olyat sem mondanál, hogy aki egyet látott mindet látta mert ez sem igaz, vagy annyira igaz mint a többi rendszernél.
    Érzelmi elkötelezettséggel kapcsolatban igazad van, de hidd el nem lenne 930-as Lumiám ha nem jött volna be anno az omnia 7 uána pedig a 920, csak azért vagyok elkötelezett mert egy tapasztalataim alapján nagyon jó rendszerrel van dolgom. Ez minden emberre igaz, rád is és másra is. Csak olyan mellett igazán elkötelezett az ember ami valóban elnyerte tetszését.
  • ledon #17
    Sajnos nincs igazad, ez a 6-ik win telefonom és nem szeretem, a te kedvedért se. Sajnos annyira elfogult a hozzáállásod, hogy nem látod a lényeget. Nem baj, nem fogok vitát nyitni belőle. Mert egy dolgot megtanultam, aki érzelmileg elköteleződött valami iránt azt senki nem fogja jobb vagy csak kicsit másfajta látásmódra rábírni. Ettől szép az élet. Te elmondhatod magadról, hogy a lelkes néhány %-os támogatottságú telefon lelkes híve vagy. Nem szégyen az.
  • tomboy013 #16
    Ha láttál egy androidot vagy iOS-t akkor is láttad a többit (természetesen az azonos verziószámú rendszerekről beszélek). Látszik, hogy csak a 8.1-et használod windowson. Én használtam az összes verziót és drasztikus különbségek vannak az összes között ugyanúgy mint a 2-es 4-es android verziók között például. Azért mert csempés a felület még egyáltalán nem ugyanaz a felhasználói élmény és maga a rendszer minden WP-s telefonon. Ebből kiindulva az androidon is ikonos meg widgetes az összes, meg az iOS is csak ikonos(itt még kevésbé tesreszabható a rendszer valahogy mégis túlélik az emberek).
    Lassan minden gyártó kihal az OS alól? :D Nulla marketinggel, 1 max 2 telefonnal és nulla suppat-al mit is akar a többi gyártó? Ez nem a rendszer hibája, hanem a gyártóké. Ne gyere azzal, hogy zárt a rendszer mert ettől függetlenül gyártóspecifikus frissítésekkel meg egyedi alkalmazásokkal tudná bárki színesíteni a WP-t is (ahogyan a Nokia is tette).
    Az újraindítással kapcsolatban meg annyit tudnék írni, hogy 3 WP-es telefonom volt eddig, de sosem volt szükséges egyiket sem újraindítani lassulás vagy szarakodás miatt. Teszi szépen stabilan a dolgát ahogyan azt minden rendszernek kellene. Az, hogy jut-e 10% felé vagy sem a jövő fogja eldönteni, nem tennék elhamarodott kijelentéseket.
    Egyébként azt sem értem miért lehet egy youtube videó jobb androidon mint Nokián...
    A Win-en fizetős programok legnagyobb részét le tudod tölteni próbaverzióba ami sokszar annyiban tér el a fizetőstől, hogy van benne reklám. Most is van jópár ilyen a 930-asomra letöltve, na nem mintha 200-500 forint olyan sok pénz lenne néha napján egy alkalmazásért. Itt nehéz lyukra futni legalább az alkalmazásvásárlásnál. Van nagyjából 50 alkalmazásom a telefonom abból 1-nél szorultam rá a 200 forint kifizetésre, a többi anélkül is 100%-os, pedig elég sok a próbaverziós.
  • ledon #15
    Azért ez is elfogult vélemény, és lehet az enyém is az lesz. Én is használok Lumia 630 és 930-t. 2-3 naponta újra kell indítani, mert bizony művel hülyeségeket. Ha nem lenne rajta Here programok biztos nem használnám, pedig ingyen kaptam a cégtől. Valóban egyre több program jelenik meg a WP áruházában is, csak kb. arányszámában ugyanannyi a szemét mint a G.playen, vagy van olyan szép számmal ami winen fizetős androidon ingyenes. A portolt programok valahogy nem akarnak úgy működni mint az androidos telefonon. Én ezt vettem észre. Pl.: ha meg akarok mutatni egy You Tube videót a haveroknak, nem a Lumián teszem, mert az androidon sokkal jobb, ennyi. A fejlesztők nagy része, androidra is csak nyűglődve portolja a programjait, winnel nem is törődnek. És itt van még az egyéni vélemény. Nekem kell a személyre szabás, nekem kell a rendszer szabadsága és ezeket a win nem tudja adni és nem is fogja. Nekem kell a Chrome/Firefox és nem kell az explorer, nem kellenek a csempék, de kell hogy úgy nézzen ki ahogy szeretném. Törődj bele, hogy a win 10% fölé sosem fog eljutni, mert egyszerűen nem hajlandóak a hibáikat belátni, nem hajlandók engedni, plyan magas lóról nézik a piacot, hogy lassan minden gyártó kihátrál az OS alól. A win legnagyobb hibája, hogyha már van, vagy volt win. telefonod, akkor mindet láttad. Nincs egyéniség benne. Androidos telefonokban is van jó, csak tudni kell választani. Az én Xiaomi Note (53.000 Ft) egy hónapig nem indítottam újra, mert nem kellett. Most is megy már két hete és nem akad, nincs probléma. Évek óta használok mind a két OS-ből készülékeket. Amennyiben a HERE szolgáltatást áthelyezi a Nokia androidra, eladom a Lumiákat. Remélem még lesz rá kereslet. Egyéni vélemény, senkit nem szeretnék megsérteni vele.
  • tomboy013 #14
    A WP7 volt egy zsákutca. A WP8-al jó irányt vett a cég. Még az első 8-as telefonok is megkapják a legújabb szoftvereket gondolok itt a 8.1-re és majd jövőre a Win10-re. Ha ez a rossz irány akkor kíváncsi lennék mi a jó...
  • fapapi #13
    CairoJack szerintem te nem használsz WP 8-as telefont. Ha használnál, fényes jövőt mondanál neki. Lassan nincs a környezetemben olyan ember aki nem cserélte volna le az androidot WP-re. Egyszerű erre a magyarázat. Nem fagy, nem áll meg, nem merül le 2 óránként. Nem írja folyamatosan, hogy hibás ez hibás az. Az android az őrületbe kergetett. Amióta WP van (lassan egy éve) nincs problémám amikor telefonálni kell ott van működik, ha mailt akarok írni, ott van működik, ha zenét akarok hallgatni ott van működik, ha skypeolni akarok tökéletesen működik.

    A WP belépő szintű készülékei is működnek, egy év után is. Nem kell 3 hónap után kidobnod.
    Vegyél egy android közép kategóriát, és szívj csak vele. 3 hónap után kuka, használhatatlan.

    Lehet még nem olyan gazdag az alkalmazás lista mint az androidnál, de ha megfigyeled a play kínálatát, akkor a legtöbb szoftver egy szemét.
    Zseblámpa alkalmazásból van 4567 db. Minek? Ebből talán ha 1 amit használni akarsz, mert nem fér hozzá minden adatodhoz.
    Ha a duplikált szoftvereket levesszük, és kivesszük azokat amik abszolút haszontalanok (finghangot utánzó alkalmazás), szegényes lenne az android kínálata is.


    Utoljára szerkesztette: fapapi, 2014.12.09. 12:19:12
  • CairoJack #12
    Nem állok negatívan a cikkhez, leírtam, hogy mit gondolok. Az, hogy egyesek nem így látják, vagy hogy óhatatlanul belém kell kötni, az már nem az én dolgom.

    Te pl azt gondolod, hogy" Hosszú távon elkerülhetetlen a sikerük a rendszerrel, de addig még sokat fog változni" - erre azt mondom, hogy ezzel akár én is egyet tudok érteni. Soha nem is mondtam mást én sem. Csak azt, hogy a mostani rendszer, és a szemlélet egy zsákutca. Amit elkezdenek a dolgok pozitív irányba változni, úgy jönnek majd a vevők egyre többen és többen.
    Változatlan körülmények között csak akkor tudnának növekedni, ha a konkurencia (google, apple) elkezdené rossz irányba vinni a saját platformját (megtörténhet).
    Szóval igazából nincs köztünk vita. Akkor?
  • Major #11
    Az SG-én cirka 1,5 éve vagy fent evvel a névvel. :)
  • tomboy013 #10
    Szerintem egyáltalán nem nulla amit művelnek, folyamatosan tökéletesítik a rendszert és az elmúlt 2 évben óriási változásokon ment keresztül, nem beszélve arról, hogy a kezdeti 8-as telefonok is megkapják a legújabb frissítéseket alsókategóriában is. Lenne mit tanulni tőlük a nagy androidos gyártók zömének. Lehet nem szeretni a csempés felületet de azért badarságokat ne mondjunk már. Mellesleg az MS hosszútávon akar profitálni a Windowsból telefonon is, ha egy ökoszisztéma lesz tudják stabilizálni a rendszerüket. Ez az igazi vállalkozói hozzáállás. Nem az azonnal profitot nézik mint a kínai gyártók, lásd az idióta Huaweit. Hosszú távon elkerülhetetlen a sikerük a rendszerrel, de addig még sokat fog változni. Gondolj bele mennyi pénz jön be az MS-nek az androidos telefonok licenszei után, azt nyugodtan nyomhatják a Windows phone platformba, nem hinném, hogy bármi gondjuk is lenne belőle. Csinálják csak én meg több millió másik elégedett felhasználónak legalább továbbra is marad alternatíva, arról nem is beszélve, hogya sikeres a platform az több dolgozni vágyó ember alkalmazását jelenti, nem pedig gyárak bezárását. Nem kell ám minden cikknél negatívan a témához állni.
  • CairoJack #9
    Jah, és még annyit megjegyeznék, (ha nem veszitek zokon) hogy mikor én elkezdtem "fújni" az "okosokodásomat", pár éve, akkor a WP %-osan pont ugyan így állt, de még az is lehet, hogy 1-2 tized százalékkal jobban?
    Akkor most igazam lett, vagy igazam lett??
    (Közben a fanok és a fizetett trollok tolták a "best phone OS ever", és hogy "2 éven belül mindenkit le fognak tolni, de főleg az iPhone-t", mert hát ki venne iPhont, ha vehet WP-t is. Stb. Ájíjjj).
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.12.08. 22:18:08