Berta Sándor

Nehezítik a fejlesztők helyzetét az alkalmazás­boltok

Kezelhetőségi és jogi problémákról, követelményekről és korlátozásokról panaszkodott a VLC médialejátszó fejlesztője.

Jean-Baptiste Kempf elmondta: úgy lehetne biztosítani, hogy a médialejátszó programnak a jövőben is nagy felhasználói tábora legyen, hogy még inkább meg kellene jelennie a mobil eszközökön is. Ugyanakkor koránt sincs elragadtatva a szoftverboltoktól, amelyek mindegyike "teljesen szemét" és a működési elvüket tekintve egyszerűen csak "rosszak", ami komoly fejfájást okoz neki. A legnagyobb akadályt a részben abszurd feltételek jelentik.

A szakember tapasztalatai alapján a Microsoft például meghatározza, hogy összesen hány eszköz töltheti le maximum az alkalmazást. Rövid ideje ez a szám 81 készülék - azt nem lehet tudni, hogy miként jött ki ez a szám. Ettől eltekintve szerinte a redmondi konszern kínálja a legjobb lehetőségeket a fejlesztők számára, például többek között a forráskódokkal kapcsolatos jogok korlátozások nélkül a tulajdonosoknál maradhatnak. A programok elkészítése és terjesztése is egyszerű: a társaság kínál fejlesztői csomagot, illetve külön egy megoldást, amely az okostelefonokhoz használható.

Az Android-kompatiblis szoftverek területén szintén alig vannak korlátozások. Világosan érthetők és megvalósíthatók azok a követelmények, hogy senki se működtessen saját alkalmazásboltot a Google Play rendszerén keresztül vagy senki sem vizsgálhatja meg mások termékeit. A fejlesztői csomagok használata szintén zökkenőmentes. A legbonyolultabb a helyzet az iOS területén. A különböző megállapodásokat nagyon gyakran aktualizálják, előfordul, hogy 4 hetente. Ez a folyamat több dokumentumot is érint, a fejlesztői programmal kapcsolatos megállapodás szövege például körülbelül 60 oldalt tesz ki. Ez pedig aligha könnyíti meg a fejlesztők dolgát.

A szoftverboltok közötti eltérések megmutatkoznak abban is, hogy az egyes mobil platformokon mennyien használják a VLC-t. Az Android esetében ez a szám több mint 40 millió, míg az iOS esetében ennek töredéke, mintegy 10 millió. A VLC-nek korábban komolyan meggyűlt a baja az Apple alkalmazásboltjával, 2011-ben ugyanis száműzték a terméket az Apple App Store kínálatából. Kempf akkor azt mondta, hogy a konfliktus nem új keletű. Már hónapokkal korábban jelezték az Apple általános üzleti szabályzatával kapcsolatos aggályaikat és kifogásaikat. A cég többször is megváltoztatta az általános üzleti szabályzatát, de érdemben nem reagált a felvetésekre. Előfordult, hogy hónapokig kellett várni arra, hogy az Apple eldöntse: egy adott program megjelenhet-e az App Store kínálatában vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!