Berta Sándor

Nyílt forráskódú lesz a H.264 videokodek

A Cisco a jövőben nyílt forráskódú licenc alatt teszi hozzáférhetővé a H.264 videokodeket, ami így a WebRTC valós idejű kommunikációs protokollhoz is elérhetővé válik.

A vállalat már meg is nyerte a projekt számára támogatóként a Mozillát, amely integrálni fogja az OpenH.264-es modult a Firefoxba. Emellett a két cég bejelentette, hogy együtt fognak dolgozni azért, hogy lehetővé tegyék a videók valós idejű megjelenítését a böngészőkben, ráadásul kiegészítő nélkül. A Cisco elsősorban arra használhatja a technikát, hogy a cégeknek ajánlott videokonferencia-megoldásai a Firefoxban is működjenek. A vállalat tudatosan választotta ki a mostani időpontot a bejelentésre, hiszen a jövő héten az Internet Engineering Task Force (IETF) meghatározza a videokodek WebRTC-s jellemzőit.

Rowan Trollope, a Cisco alelnöke azt írta blogbejegyzésében, hogy van egy fontos akadály, amit először le kell küzdeni. Ez pedig nem más, mint az általános videokodek szabványosítása, hogy az megfeleljen internetes valós idejű kommunikációs célokra is. Az ágazat megosztott ebben a kérdésben, ami arra vezethető vissza, hogy a H.264 kodekért licencdíjat kell fizetni az MPEG LA számára. A Mozilla emiatt utasította el, hogy a H.264 legyen a WebRTC szabvány videokodekje. Alternatívaként szóba került a Google VP8 nevű videokodekje. Ugyanakkor az IETF dönthet úgy is - éppúgy, mint a HTML-videók esetében -, hogy lemond egy kodekről.

Brendan Eich, a Mozilla informatikai vezetője egy univerzális szabvány megalkotását tartja szükségesnek. A weben a H.264 a meghatározó videokodek, a legtöbb HTML5-ös videónál és a videokonferencia-beszélgetések többségénél is ezt használják, ráadásul a legtöbb jelenleg elérhető okostelefonba is beépítették a dekódoláshoz szükséges chipeket. Eich ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyílt forráskódú H.264 nem átfogó megoldás, a Mozilla éppen ezért a teljesen nyitott kodekek következő generációján dolgozik, azzal a céllal, hogy a H.265-nél és a VP9-nél is jobb kodekeket készítsen. Az új kodek jobb képminőséget kínál és mentesül a jogi licencterhektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #5
    Nem késtek el ezzel vagy 10 évet? :D
  • Sir Cryalot #4
    viccet félretéve, valóban nem a legszerencsésebb szóösszetétellel állunk szemben -lsd: technológia-nyomatás.
  • Sir Cryalot #3
    Én meg a cisco-s képzésemet fejezném be
  • ostoros #2
    Ez az angol nyelvben nem számít pongyolának.
  • TomecK #1
    "A technológiát a Cisco NYOMJA" Oké, ennyi. Nincs több sg.hu én befejeztem itt.