Berta Sándor

Tabletet fejleszt a Jolla

A cég nemcsak a Sailfish operációs rendszerű masina finanszírozásába vonná be a felhasználókat.

A Jolla az Indiegogo közösségi finanszírozású platform segítségével új táblagépet fejleszt ki, amelynek az operációs rendszere a Sailfish OS lesz és támogatni fogja az androidos alkalmazások használatát. A kitűzött összeg tekintetében a célt mindössze két óra alatt sikerült elérni, a gyártó azonban nem csupán ebben számított az emberek támogatására.

Az új termék várhatóan 2015 májusában kerülhet a boltokba. Az első 1000 termék ára 189 dollár, ezeket egyetlen óra alatt megrendelték, a második 1000 darab már 199 dollárért kelt el, míg további 2000 készülék 204 dollárért rendelhető meg. Mindegyik esetben 20 dollárt kellett számolni vámra és adókra. A tábla PC-nek a hardvert tekintve nem lesz oka szégyenkezésre, hiszen az Intel 1,8 GHz órajelű, négymagos processzorára fog épülni, a 7,85 hüvelykes építőképernyő felbontása 2028 x 1536 képpont lesz. Ezt egészíti ki a 2 gigabájt RAM, a 32 gigabájt flashmemória és az SD-bővítőhely. A WLAN-modul mellett lesz GPS- és GLONASS-támogatás, Micro-USB, 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, valamint előoldali 2 megapixeles és hátoldali 5 megapixeles kamera. A 203 x 137 x 8,3 mm méretű eszköz súlya 384 gramm lesz.


Az ígéretek alapján a táblagép megjelenésekor már elérhető lesz a Sailfish OS operációs rendszer 2.0-s változata is, amelynél a kezelőfelület alkalmazkodni fog a nagyobb méretű kijelzőkön való használathoz. Az ezzel kapcsolatos munkákat már november elején meghirdették a Sailfish fejlesztői levelezőlistáján. A Jolla emellett azt kérte a felhasználóktól, hogy a Sailfish 2.0-val kapcsolatos ötleteiket és kívánságaikat a together.jolla.com közösségi platformon jelezzék. A legnépszerűbb javaslatokat a fejlesztés során kiemelten figyelembe veszik majd.

A Sailfish OS 2012 novemberében mutatkozott be, míg szeptember végén ismertté vált, hogy a Jolla Indiában terjeszkedne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!