Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Jolla operációs rendszere

Egy rövid videó keretében vehetjük közelebbről is szemügyre a MeeGo platformra épülő szoftvert, amelynek készítői minden eddiginél nagyobb nyíltságot és kényelmet ígérnek a felhasználóknak.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a Nokia által félbehagyott munkát a független finn társulat folytatta, mivel a cégtől távozó alkalmazottak továbbra is láttak fantáziát a halálra ítélt platformban. Most végre egy rövid videóban mi is szemügyre vehetjük az operációs rendszert, bár a legtöbb részletet még mindig nem ismerjük.

A hivatalos oldalon is látható felvételen a Sailfish OS névre keresztelt szoftvert mutatják meg nagyközönségnek, néhány határozott kijelentés és további ígéretek mellett. A mellékelt hírek és bejegyzések szerint a kezdőképernyő egyfajta multitaszkos menüként szolgál majd, ahol az ikonok nem pusztán az egyes alkalmazások elindítására, hanem további funkciók végrehajtására is szolgálnak, a sikeres rajt érdekében pedig számos Android alkalmazás gond nélkül futtatható lesz a platformon - bár az optimális működéshez elengedhetetlen lesz a portolás.


A készítők optimális multitaszkos működést, kevesebb ujjmozgást igénylő kényelmes kezelést, valamint a megszokotthoz képest jobb sebességet és teljesítményt jósolnak. A megjelenéskor elérhetők lesznek Jolla okostelefonok, de további partnereket szeretnének bevonni, akik szintén piacra dobhatják majd saját megoldásaikat. A telefonok mellett a táblák és a beágyazott megoldások szegmense iránt is élénken érdeklődnek, itt pedig mindvégig nyílt fejlesztést, valamint rövid időn belül elérhető SDK-t ígérnek.

Hazai pályán a DNA szolgáltató nyújt segítő kezet a rajthoz, a nemzetközi színtéren azonban nyilván további megállapodásokra lesz szükség - részletes információkat ezzel és a fejlesztés menetével kapcsolatban várhatóan a hivatalos oldalon kapunk majd az elkövetkező hetekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #19
    Ilyen mar van, es ugy hivjak, hogy windows phone. Persze van olyan ember, akinel ez elvbol ki van zarva, hisz M$, de o csak szorakozzon a mobil piac holokausztjaval, az androiddal.
  • igazamvanvagyig #18
    Már nagyon vár a piac egy androidmentes(nem biztonságos,optimizálatlan,erőforrás pocsékoló,belassuló),iosmentes (zárt,hiányosságok) pl firefox os kipróbálható pc-én

    http://people.mozilla.org/~myk/r2d2b2g/
  • Quantizs #17
    #15 : Jó lesz ez. Egyébként én szeretek Qt-ban fejleszteni és ajánlom másoknak is.

    #12 : Azért androidra is lehet natív alkalmazásokat fejleszteni Qt-ban:
    Link
    Régi Qt-ban Symbianra írt alkalmazásaim is kapásból fordultak androidra, minden fajta módosítás nélkül ezzel. Rendszeresen használom és jól működik. Mobility is benne van, szóval megy a szenzorkezelés, meg nagyjából minden mobilos cucc is. Qt-s kamera kezelés az nincs egyelőre, de lesz benne. Viszont ez addig is áthidalható úgy hogy Opencv-t használ az ember: Link2
  • balintk #16
    Semmit, igazából a csak annyi, hogy oldalra húzás helyett le és fe lehet tolni a menüt.
  • kvp #15
    Ez egy linux kernel, azon pedig egy meego es egy android alrendszer, kozos gui-val. Gyakorlatilag harom parhuzamos alrendszert tamogatnak, ahogy android ala is felrakhato a wine es akkor a programoknak az android es a linux api-n kivul elerheto a win32-es api is. Ok a megoo-t es az android-ot valasztottak az alap linux api melle. Mondjuk szerintem a qt az egy emberkinzas az android api-hoz kepest, meg c++-bol is.

    A vegyes csempes ikonos feluletrol pedig csak annyit, hogy nem uj, pl. az en oreg meg sony-ericsson gyartmau android-os telefonom is tartalmaz ilyeneket, a bemutatobol a fotoalbum, a media center es a call management biztosan megvan, nem minta nagyon hasznalnam oket, csak 1 kattintassal lesz toluk rovidebb a hasznalat, de cserebe utban vannak a desktop-on. A corner ui szerintem ennel jobb otlet volt es jobban hasonlit az eredeti danger os-es elrendezeshez is. Ami ujat latok a jolla eseten az az android fele 3 nepszeru nyomogombos alapmuvelet kivaltasa hand gesture-okkel. Persze kerdes, hogy ezek alapbol megvannak-e mindenutt, vagy az eppen az eloterben futo alkalmazasnak kell kezelnie oket.
  • hurkaur #14
    Akkor mashogy: mit tud jobban, mint az android? Mert orulok, hogy lett meg egy rendszer, csak epp nem latom miert tudna elterjedni, az android mellett.
  • Guren #13
  • asysoft #12
    Miért lenne ez Android? Képes az androidos alkalmazások futtatására, de natívan elvileg Qt-ben lehet majd fejleszteni.
  • hurkaur #11
    minek meg egy android?
  • Co1e #10
    mint egy sima android főzött rom XD sokáig tarthatott kifejleszteni XD
    3 ember 2 óra... és woala... röhej.

    ÉN a mozzila meg a google rendszerét várom...azokra tényleg kiváncsi vagyok.. nem ilyen semmikre...