Berta Sándor

Egyre keményebb amerikai fellépés a trollcégek ellen

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának korábbi döntését figyelembe véve a kaliforniai kerületi bíróság keményen lépett fel egy szabadalmi jogokkal visszaélő társaság ellen.

Érdekes ítélet született a tengerentúlon, ami később követendő példa lehet. A FindTheBest (FTB) nevű kaliforniai vállalkozást a Lumen View trollcég perelte be, ugyanakkor az utóbbit az ügyben eljáró bírónő a teljes perköltség megfizetésére kötelezte. Az összeg az Ars Technica adatai alapján legalább 200 000 dollár lehet. A Lumen View ezzel alaposan pórul járt, hiszen eredetileg 50 000 dollárt követelt "szabadalmi licencdíjként" az FTB vezetőitől. Ez egy viszonylag alacsony összeg, nem véletlenül, ugyanis a trollcégek arra számítanak, hogy a megkeresett vállalatok inkább fizetnek, mint megkockáztassanak egy hosszadalmas, drága és bizonytalan végkimenetelű jogi eljárást.

A Lumen View azonban nem számolt azzal, hogy Kevin O'Connor, a FindTheBest vezérigazgatója személyes sértésként fogta fel a keresetet és a magánvagyonából azonnal egymillió dollárt különített el ügyvédi és más költségekre. Az ellentámadásnak meg is lett az eredménye, hiszen Denise Cote kerületi bíró megállapította, hogy az állítólagos szabadalom nem több egy általános számítógépes eljárás leírásánál, ezért elutasította a Lumen View beadványát és a teljes perköltség kifizetésére kötelezte.

Cote hangsúlyozta, hogy a Lumen View más cégekkel szemben is hasonlóan "komoly" szabadalmi igényekkel lépett fel, mindez pedig a bíró álláspontja alapján "ragadozó stratégiának" minősül. A trollcég egyébként azt is el akarta érni, hogy az FTB ne nyilatkozhasson nyilvánosan erről az ügyről, de ezt a felvetést Cote szintén elutasította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #4
    Végre egy kemény ember, aki nem fekszik hanyatt a söpredéknek, már elvből sem.
    Sokkal több ilyen kéne.
  • pakeszke #3
    igazuk van az elozo hozzasozloknak!!!

    rohadekok es ussek oket kemenyen!!!

    bunko retek birosag jogasz vegzettseggel 200e dolcsit elker, azaz 40 millat, hogy megallapitsa hogy altalanos iskolai dolgok voltak a peranyagban
    ez tenyleg mindennek a teteje, megis mi kerult azon annyiba? ha mar altalanos iskolaban tanitjak ezt az eljarast?
  • amitakartok #2
    NAGYON HELYES. Tűzzel-vassal kell irtani ezeket a rohadékokat...
  • Archenemy #1
    Hajrá, üssék csak őket...