Berta Sándor

A BBC keményen lép­ne fel a fájlcserélőkkel szemben

A letöltési sebességek korlátozása és a hozzáférések blokkolása egyaránt szerepel a BBC csomagjában.

Ausztráliában javaslatokat tehetnek az IT-cégek a szerzői jogi szabályok javítására. A helyi kormány tisztában van azzal, hogy a jelenlegi szabályozás nem korszerű, ezért arra kérte az internetes vállalkozásokat, hogy küldjék el az ötleteiket. Nos, a kérésnek eleget tett a BBC is, amely meglehetősen érdekes elképzelésekkel állt elő, melyek alighanem még a legkeményebb hollywoodi lobbistákat is meglepték.

A BBC szerint az internetszolgáltatóknak minden feltételezett szerzői jogsértőt azonnal figyelmeztetniük kell arra, hogy amit tesznek, az illegális. Ezzel párhuzamosan az illetőt fel kellene világosítani a jogi helyzetről, arról, hogy a szerzői jog mennyire fontos az új tartalmak finanszírozásával kapcsolatban, valamint az elérhető legális szolgáltatásokról. Amennyiben a felhasználó nem tesz eleget a felszólításoknak, akkor komolyabb lépésekre lesz szükség, ilyen lehet a letöltési sebességek korlátozása vagy a hozzáférés teljes blokkolása.

A szerzői jogsértések felderítése és nyomon követése a fájlcserélési protokollok terjedése óta nehezebb, bonyolultabb lett, ezért ahhoz, hogy egy ilyen rendszer megvalósítható legyen, szükséges lenne az internetezők szokásainak megfigyelése, ellenőrzése. A helyzetet súlyosbítják a virtuális magánhálózatok (VPN) és a proxyszerverek. A BBC ezért azt javasolta, hogy a internetszolgáltatókat kötelezni kellene arra, hogy a feltűnően vagy gyanúsan viselkedő személyeket eleve kalózokként kezeljék.

Fentiek ellentétben állnak azzal, hogy a BBC támogatja a Computer & Communications Industry Association (CCIA) álláspontját, aminek az a lényege, hogy a kalózkodást csak akkor lehet visszaszorítani, ha bővül az elérhető legális kínálat. A szervezet szerint olyan ajánlatokat kell biztosítani, amelyeken keresztül az emberek gyorsan és zökkenőmentesen elérhetik a filmeket, sorozatokat és zeneszámokat. Vagyis a szigorú büntetésekkel és a különböző technikai intézkedésekkel nem érhető el komoly siker. A CCIA tagja többek között a Google, a Microsoft és a Facebook is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #6
  Sokkal egyszerűbb lenne legalizálni a torrentezést, és akkor nem lenne bűncselekmény.
  Egyből megoldódna a dolog.
 • MasterMason #5
  A kalózletöltések visszaszorítására egyetlen mód van, ha a társadalmak tagjai nem egyik napról a másikra élnek majd. Majd ha a tisztességes munkájukért tisztességes fizetést kapnak az emberek, akkor meg fogják venni.

  Amúgy bezzeg a microsoft a google és egyéb nagy IT cégek érdekes módon megkerülhetik az adót, játsszák ki a törvényeket.

 • Vol Jin #4
  Szerintem egyszerűbb rögtön tarkón lőni az embereket a legkisebb gyanú esetén is, mert csak így vehetjük az elejét ennek az egész fájlcserélősdi fertőnek.
 • Bálnaborjú #3
  Ez ugyanaz a BBC, amelyik egykor (?) pedofilokat futtatott ? Érdekes értékrendjük van..
 • shownomarcy #2
  Én mondjuk eddig egyetlen célból használtam (kötelezően) VPN-t és az munka volt (a könyvelő rendszer webes felületen megy és nem nyilvános, csak VPN-nel volt elérhető).
 • Attilawap #1
  "A helyzetet súlyosbítják a virtuális magánhálózatok (VPN) és a proxyszerverek. A BBC ezért azt javasolta, hogy a internetszolgáltatókat kötelezni kellene arra, hogy a feltűnően vagy gyanúsan viselkedő személyeket eleve kalózokként kezeljék. "

  Gratulálok nekik!! Szóval ha valaki proxyzik vagy VPN-ezik, az már automatikusan illegális fájlcserélő! Ezek mekkora egy észlények komolyan mondom! Innentől kezdve, ha valaki IP címmel netezik, az is legyen fájlcserélő!