Berta Sándor

Szingapúrban is jönnek a szerzői jogi blokádok

A helyi parlament elfogadta azt a törvényt, ami kíméletlen harcot hirdet a szerzői jogsértések ellen.

A jogszabály értelmében a jövőben az internetszolgáltatók kötelesek minden olyan honlaphoz blokkolni a hozzáféréseket, amelyek szerzői jogot sértő tartalmakat terjesztenek. Az új törvény augusztus végén lép majd hatályba. Az elképzelés már tavaly óta ismert és az első részletek áprilisban szivárogtak ki.

Eddig az volt a helyzet, hogy a szerzői jogok tulajdonosának egy kérvényt kellett benyújtania a szolgáltatóhoz, és ha az megtagadta a keresetben foglaltakat, úgy akár be is perelhették vagy végzést kérhettek ellene. Az új szerzői jogi törvény szerint viszont a jogtulajdonosok közvetlenül a legfelsőbb bírósághoz fordulhatnak; ezt a gyakorlatot alkalmazzák jelenleg többek között Nagy-Britanniában is. A szingapúri kormányt állítólag a belgiumi és a norvég jogszabályok is inspirálták.

Infranee Rajah, az illetékes szingapúri miniszter közölte, hogy az új törvény több lehetőséget kínál a jogtulajdonosoknak arra, hogy megvédjék a jogaikat a virtuális térben. Az online kalózkodás elvonja a felhasználók figyelmét a legális tartalmaktól és károkat okoz a szingapúri kreatív ágazatnak. Az eljárás megkönnyítésére létrehoznak majd egy listát, amely feltünteti a szerzői jogsértő oldalak jellemzőit. Ezek tökéletesen ráillenek például a The Pirate Bay rendszerére, de a legális ajánlatokra nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!