Berta Sándor

Átmásolhatók-e egy autó merevlemezére a zeneszámok?

Egy zeneipari szervezet beperelt két autógyártót, mert lehetővé teszik a zenei CD-k beolvasását és lemásolását.

Az Alliance of Artists and Recording Companies (AARC) nevű szövetség azért nyújtott be keresetet a Ford és a General Motors ellen, mert olyan járműveket hoztak forgalomba, amelyek multimédiás felszereltségük miatt képesek arra, hogy a zenei CD-k tartalmát a fedélzeti rendszerek merevlemezeire másolják. Az AARC azt állítja, hogy a két autógyártó nem teljesíti az ilyen jellegű technikákkal kapcsolatos licencdíj-fizetési kötelezettségét.

Az Alliance of Artists and Recording Companies az 1992-ben elfogadott Audio Home Recording Act (AHRA) nevű törvény alapján kezdeményezte az eljárást. A jogszabály minden gyártót arra kötelez, hogy a digitális felvételek készítésére alkalmas eszközök után jogdíjat fizessen a zeneipar, illetve az annak érdekeit képviselő szervezetek számára.

Az AARC-nek több nagyobb kiadó és 300 000 kreatív szakember a tagja. Linda Bocchi, a szövetség ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a Ford, a General Motors, továbbá technológiai partnereik, a Denso és a Clarion úgy döntöttek, hogy nem tesznek eleget a törvényi kötelezettségeiknek és a törvény felett állónak képzelik magukat.

Az AHRA ugyanakkor kimondja, hogy számos esetben kivétel tehető, így például kizárólag magáncélú használat esetén nem kell jogdíjat fizetni. Az autógyártók eddig nem kommentálták a bejelentést és aligha törekszenek majd peren kívüli megegyezésre, inkább megpróbálják a bíróság előtt kiharcolni az igazukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zserrbo #14
  Nálam is kb. Vicc, hogy azért fizessek jogdíjat egy memóriakártyáért, mert én mondjuk a fényképezőbe fogom használni és csak a saját képeimet fogom rajta tartani. Vicc, hogy ezt el kell tűrni. A tetves NAV is az ő csicskásuk, csinálják a "közös érdekű" próbavásárlásokat adathordozókkal kapcsolatos hirdetéseknél.
 • wraithLord #13
  Úgy tudtam, magamnak másolatot készíteni szabad, csak feltölteni, egyéb módon terjeszteni (és nyilván a másolatokat árulni) nem.
  Namost, a másolatot is kell valahol tárolni, a légtérben vagy légüres térben kószáló EM sugárzást elég nehéz (zeneként) hallgatni. Az autó multimédia rendszere itt a tároló (ami lejátszó is egyben)...
  Megint valami beteg agymenés...
 • Andrevv #12
  Tévedsz. Vannak eredeti bakelit lemezeim és magnószalagaim is. A digitális korszakban eleinte még vettem ez azt de aztán egyre jobban kezdtek nyomulni ezek a maffiózók. Aztán mikor kitalálták, hogy az üres adattároló eszközöket is megadóztatják jogdíjra hivatkozva, ekkor telt be a pohár és azóta hirdetem az igét nagy sikerrel :)
 • cylonflatus #11
  Nem tudom hány éves vagy, én inkább 40 már mint 30, de amikor születtem már akkor is léteztek ezek. Tehát akkor soha nem fizettél zenéért :)
 • keembo #10
  Gusztustalan az egész úgy ahogy van. Pont a világ ilyen jellegétől menekülne el az ember 5 percre a zenébe, erre tessék. Logikailag ott tartunk, hogy károsítja az előadót/a világot, ha terjed az adott ügyfél adott zenéje....
 • armageddon666 #8
  Rájönnek vagy sem, tudtommal itthon az artisszuxx megkerülhetetlen. Saját zenédet sem játszhatod ha nem fizetsz nekik. De rég foglalkoztam velük, csúnyulnak az emlékek.
 • Andrevv #7
  Amióta ezek a "jogvédő" maffiaszervezetek léteznek, azóta nem veszek semmilyen cd-t vagy fizetek bármiért amihez közük van. Nem is veszek semmilyen tároló eszközt belföldön, inkább kintről rendelem, még úgy is olcsóbb.
  Bíztatok mindenkit arra, hogy inkább nézze jutyubon adblocker-el vagy töltse le akárhonnan, csak ne juttasson 1 fillért se ezeknek az ingyenélőknek. Ha az előadókat akarod jutalmazni, menj el a koncertjeikre. Előbb vagy utóbb a zenészek is rájönnek, hogy ezek csak élősködők...
 • cylonflatus #6
  Na szóval inkább ezeket a linkeket nézd át, ez vonatkozik a kérdésedre:
  Kiadás1
  Kiadás2 - szerzői kiadás
  Kiadás3 - műbejelentő
  Kiadás4 - isrc
  Na ha ezeket átfutod (nem olyan sok, mint elsőre látszik), akkor kb képbe kerülsz.
 • cylonflatus #5
  Amit Cat linkelt azt ne olvasd el - ill. elolvashatod persze, csak az nem ad választ a kérdésedre.
  Először is a felvételt, a zeneművet jogosítani kell, ill. ki kell adni. Régen volt ilyen bejelentő lapjuk, egyszerűbb is volt mint most, bár az én esetemet egyszerűsíti, hogy egy nagyobb nemzetközi kiadónál voltam-, volt a zenekarunk. Ha nincs ilyen kiadó -és most ugye ez lenne a lényeg a kérdésed alapján- akkor szerzői kiadásban mehet a menet. Ennek (is) van egy regisztrációs lapja amit műbejelentőnek hívnak ha még jól emlékszem, meg számonként (zeneművenként) egy pár ezres díja a dolognak. Vannak ilyen dolgok is, hogy pl isrc-kód, amit nem tudom, hogy szerzői kiadás esetén kell-e igényelni, vagy csak elég a műbejelentő, esetleg a műbejelentővel jár automatice egy isrc. Nagyjából ennyire emlékszem, régen volt már, hogy szereztem, vagy kiadtam valamit. Volt egy betegségem, ami miatt nem tudom úgy mozgatni a kezem, ahogy kellene, szóval 30 évnyi zongora, gitár huss...
 • skinnyman #4
  A befizetett milliardok inkabb idemennek: artisjus csodapalota
  Az igazi zeneszek akiknek a zeneit tenylegesen jatszak, alig kapnak ebbol barmit.