Berta Sándor

Az IP-cím nem bizonyíték

Egy floridai bírónő megállapította, hogy egyetlen IP-cím nem elegendő a szerzői jogsértők azonosítására.

Vereséget szenvedett egy amerikai bíróságon a tartalomipar. A világ számos országában bevett szokás, hogy a szerzői jogtulajdonosok ellenőrzik a torrent-hálózatot és megpróbálják megszerezni a szerzői jogsértéseket elkövető felhasználók IP-címeit, majd ezután kérik az internetszolgáltatóktól a címhez tartozó személyes adatok kiadását, hogy pert indíthassanak az illető ellen. Nos, egy floridai szövetségi bíró ítéletében kimondta, hogy az IP-cím nem lehet bizonyíték egy szerzői jogsértési ügyben.

A felperes Malibu Media a vádlottak padjára akarta ültetni a 174.61.81.171-es IP-cím tulajdonosát, de Ursula Ungar szövetségi bíró elutasította az ezzel kapcsolatos beadványt. A bíró indoklásában kiemelte: a felperes nem tudta az IP-cím alapján egyértelműen megállapítani a szerzői jogsértést elkövető személyazonosságát. Ezen az a tény sem változtat, hogy a Malibu Media egy földrajzi helyzetet meghatározó szoftvert is bevetett és kiderítette, hogy a használt internethozzáférés nem egy nyilvános WLAN-hálózathoz tartozik. "Semmi sem köti össze az IP-cím helyzetét annak az illetőnek a személyazonosságával, aki valójában letöltötte a felperes videóját" - indokolta döntését Ursula Ungar. A bíró egyúttal elutasította azt a kérvényt is, hogy kötelezzék az internetszolgáltatót az IP-címhez tartozó személyes adatok kiadására.

Gary Brown New York-i bíró 2012 májusában nem csupán azt mondta ki, hogy az IP-címek alapján nem azonosíthatók egyértelműen a felhasználók, hanem azt ajánlotta a témával foglalkozó összes kollégájának, hogy kövessék a példáját és fogadják el, illetve alkalmazzák az érvelését. Brown szerint meglehetősen meredek feltételezés abból kiindulni, hogy az a személy, aki egy bizonyos helyen fizet az internetkapcsolatért megegyezik azzal, aki az internetezési lehetőséget egy illegális fájl letöltésére használta fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • figyu #10
  "A a teljes merevlemezt lelehet titkosítani és tuti nem fognak azon semmibe belekötni géplefoglalás esetén" "256 Bit es AES el titkosítom"

  Ez változik manapság. Már duruzsolnak az első kvantumszámítógépek, amik - ha jól értem- arra jók, hogy pár órajel alatt oldjanak meg NP-teljes problémákat....
  A titkosítások java ilyen. (Konkrétan az AES-t nem tudom. )
 • mx5 kevin #9
  A a teljes merevlemezt lelehet titkosítani és tuti nem fognak azon semmibe belekötni géplefoglalás esetén hogy milyen varez programok vannak azon a gépen.Nincs az hogy nem én voltam de azért amit találnak azért mégis büntetnek. Magyarországon ez a divat,mindegy miért viszik a gépet amit találnak még büntetnek.Egy erősen titkosított merevlemeznél garantáltan nem fér hozzá semmilyen illetéktelen semmilyen kényes tartalomhoz.De ami igazán kényes bizalmas azt még külön vinrarral 256 Bit es AES el titkosítom vagy ha törölni akarom eraserrel töbszörösen felülírom.De ott van aki anonim internetet akar a jó öreg TOR szuper erős titkosítással 3 proxin megy át és a szolgáltatód csak az 1.IP címét látja és amit kapsz IP-t az a 3.gépé ,és a 3. ig erőssen titkosított kapcsolat.A Szoftvert használók által üzemeltetett hálózat helyesen használva visszakövethetetlen szolgáltatónk fellől lehalgathatatlan. Nemzetbiztonságnál,Katonaságnál és minden komoly helyen ahol különösen bizalmas adatokat tárolnak letitkosítják a teljes merevlemezt.Megvannak már ezek a jelvényes néposztók ellen a fegyverek.Merevlemez titkosítás,dokumentum titkosítás,internetkapcsolat titkosítás,merevlemez fellülírás,adat fellülírás,.Kis dolgokban a néppel szórakoznak ahelyett hogy bűnözőket kergetnének.És ha nem te tetted akkor is másért belédkötnek.A laptopokat is határokon aki utazik érdemes letitkosítani okosabb programban úgy belehet állítani mintha még a gép installálva sem lenne.Erős titkosítással azt semmilyen szakember nem fogja olvasgatni.Párszor lehet hülyének nézni a népet de annak megvan a következménye.

  Amúgy az IP cím mögött mindig egy előfizető hardverazonosítói vannak.A szolgáltató azt tudja kiadni IP cím alapján hogy melyik előfizető hardverazonosítóihoz lett hozzárendelve az adott időpontban az IP cím.Itt ha olyan ügy van ami ezt igényli kimennek és géplefoglalás.
 • Attilawap #8
  És ha valaki olyan netről netezik, ahol egyetlen IP-t osztanak ki egy fél városnak, abból hogy derül ki, hogy ki warezolt? Ezek a jogtudósok igazi műszaki zsenik. Csodálom, hogy rájöttek arra, hogy az IP nem bizonyíték.
 • Szefmester #7
  De amennyiben van wifi routered máris bukták a dolgot. Mert annyit mondasz hogy feltörték... ennyi. Amennyiben le van védve a kapcsolat akkor a bíróság elmarasztalni sem tud hiszen te mindent megtettél a védelemért, az hogy ez kevés volt meg egy dolog. Ha a sündörség kijön egy címre ahol nincs illegális tartalomra utaló nyom (mert pl laptopon van, az meg nincs a lakásban) akkor max elnézést tudnak majd kérni a tulajtól.
 • Mardel #6
  A szolgaltatonal gondolom logolva van, hogy egy egy ip cimet ki kapott meg.

  Igy a sundorseg visszakerestetheti, hogy azt az adott idoben ki hasznalta.
 • hellcatf6f #5
  (No akkor teszteljünk egyet!)
  Ezt a cikket az itteni "alregező" modiknak is el kéne olvasni. Mondjuk kétségeim vannak afelől, hogy tudnak olvasni ismerve szövegértési képességeiket...
  (Most ezért jól ki fognak tiltani, de úgysem érnek el vele semmit, mert akkor jövök vissza, amikor akarok. Mondjuk Venezuelából, vagy a most divatos Bissau Guineából vagy éppen Chernelházadamonyáról.)
 • Amergin #4
  Nem beszélve arról, hogy "fix IP" mellett is akkor váltok IP-t, amikor akarok. Pl. egyszer megunom a cenzúrát néhány helyen, regelek 100 accountot és szarrá szopatom a modot.
  Az IP bant is szépen feldughatja magának a seggébe.
 • endrev #3
  Nagyon helyes. Végre valaki észnél van.
 • Merwenus #2
  Főleg mert ha gyökér vagyok és nem védem le a WIFI-t, akkor 40 másik ember használhatja ugyanazt az IP-t és tölthet le 100 méteres körzetemben.
 • matatom #1
  Na végre egy értelemes döntés. A bevett gyakorlat, hogy IP cím alapján ítéljenek el valakit pont olyan, mintha lakcím alapján ítélnék el az ingatlan tulajdonost, mert ott történt egy bünügy. Ezen logika alapján, ha a te lakásodban történt, akkor te tetted. Egyszerüen nevetséges, mégha ez is a helyzet manapság...