Berta Sándor

93 milliárd dollárt "parkoltat" külföldön a Microsoft

Komoly problémát jelent az USA számára, hogy a vezető IT-vállalatok dollármilliárdokat tárolnak külföldi bankszámlákon.

Ezúttal a Microsoft kerülhet a kritikák kereszttüzébe, miután ismertté vált, hogy az Amerikai Egyesült Államokon kívül 92,9 milliárd dollárt őriz, mely összeget azért nem utal haza, hogy megspórolja az amerikai adó megfizetését. Amennyiben a társaságnak az összeg, mint külföldön szerzett nyereség után az USA-ban le kellene adóznia, akkor 29,6 milliárd dollárt kellene kifizetnie. Ez 35 százalékos adókulcsot jelentene. Az információ az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletéhez benyújtott dokumentumból derült ki. A 92,9 milliárd dollárt a Microsoft külföldi leányvállalatai bankszámláin tárolja.

A redmondi óriáscég fő bevételi forrását a Windows operációs rendszerek és az Office irodai programcsomagok licencdíjai jelentik. A tavalyi esztendővel összehasonlítva jelentősen nőtt az így külföldön "parkoltatott" összeg, a Citizens for Tax Justice nevű szervezet a korábbi összeállítása szerint a vállalat 2013-ban 76,4 milliárd dollárt mutatott ki leányvállalatai bankszámláin.

A Citizens for Tax Justice becslései alapján több cégtől eltérő megoldásokkal évente több százmilliárd dollár után nem folyik be adóbevétel az Amerikai Egyesült Államokba. A Microsoft mellett komoly összegeket tart offshore számlákon számos más IT-óriás is, a lista első helyén például az Apple áll 111,3 milliárd dollárral. Az első tízben van még az IBM (52,3 milliárd dollár) és a Cisco Systems (48 milliárd dollár), de szerepel az összeállításban a Google (38,9 milliárd dollár), a Hewlett-Packard (38,2 milliárd dollár), az Oracle (26,2 milliárd dollár), a Qualcomm (21,6 milliárd dollár), az Intel (20 milliárd dollár) és a Dell (19 milliárd dollár) is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Andrew1986 #8
  Érdekes, amikor Magyarországról és a multi cégekről beszélünk, mindenki fel van háborodva, hogy kiviszik az országból a hasznot. Most meg az a baj, hogy az óriás vállalatok miért nem viszik haza az USA-ba a nyereségüket.
 • Cat #7
  Ezért vannak ezek a hihetetlen összegű felvásárlások olyan cégeket illetően, amik az égvilágon semmilyen üzleti modellel, vagy bevétellel nem rendelkeznek. "Vegyük meg, hátha egyszer jó lesz valamire."
 • Sir Quno Jedi #6
  Párezer dollár fejenként, nem nagy ügy. Sajna sok az ember, így még az ilyen óriások sem tudnának számottevően segíteni rajtuk. De nem is kell. Inkább a gazdaságnak kellene segíteniük, hogy áttételesen nőhessen az életszínvonal, ez lenne a dolguk, de ők inkább biztosra mennek, ami érthető jelenleg.
 • Sequoyah #5
  Nem csak a Microsoft csinálja ezt, csak a cikkben említett vállalatokat összeadva ennek a többszöröse jön ki. És ha a sok-sok apróbb vállalat külföldön tartott pénzét is összeadjuk, már egy a GDP-t komolyan befolyásoló tétel jön össze.
 • Sir Quno Jedi #4
  Nem olyan nagy pénz az. Minden USA lakosnak tudnának egyszeri 300dolcsi gyorssegélyt adni belőle és tsókolom el is fogyott. Szal. ez csak zsebpíz.

  93000 millió dollár vs. 319.4millió lakos
 • Sequoyah #3
  Nem hülyeség, de a vállalatok nem igazán tudják mibe fektetni. Ahhoz egy ötlet kéne ami pénzt hoz, de a jelenlegi ötleteik, amik pénzt hoznak már meg vannak finanszírozva. Más iparághoz meg nem értenek.
  Ideális világban visszaosztanák közel az összes pénzt a befektetőknek, akik így újrabefektethetnék a pénzt akár egész más területeken.

  Még ideálisabb világban hazavinnék a termelést, lejjebb vágnák a profitot amivel úgy látszik úgysem tudnak mit kezdeni, és így az egész ország profitálna belőle nem csak a tulajok/részvényesek.
  Ne feledjük, a legnagyobb gazdasági fejlődések akkor voltak, amikor a teljes nép részesült a profitjából, növelve a fogyasztást és így egy felfelé tartó spirált hozva létre.
 • TomecK #2
  Szerintem sem ostobaság, 10% azért kellene. De lehetne teljes adómentesség is, és akkor mondjuk államkötvényre válthatnák be. Egyből kiderülne mennyire is bíznak Amerika nagy vállalati a saját hazájukban.
 • Swarczi #1
  Lehet hogy hülyeséget mondok, de sztem az usa abból profitálna a legjobban ha kötelezné, hogy egy minimális adó ellenében(mondjuk olyan 5-10%) a nagy vállalatok hozzák haza a pénzt és otthon fektessék be.