Berta Sándor

Véget ért a Microsoft kontra Novell per

A két vállalat a WordPerfect kapcsán veszett össze. A 2004 óta tartó jogi eljárás a Microsoft győzelmével zárult.

A végső szót az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága mondta ki azzal, hogy nem hajlandó tovább foglalkozni az üggyel. A két vállalat a WordPerfect kapcsán veszett össze, a Microsoft elutasította azt, hogy 1,2 milliárd dollár kártérítést fizessen a Novell részére.

A Novell azért követelte a pénzt, mert álláspontja alapján az akkori WordPerfect-fejlesztők a Microsoft tanácsára bizonyos megadott programkódokat használtak a termék Windows 95-öshöz készített verziójában. A probléma csak az volt, hogy az ezeket a kódokat támogató részeket a redmondi vállalat az operációs rendszer elkészítése előtt eltávolította a Windows 95-ből. Mindez azt eredményezte, hogy az aktuális WordPerfect-változat csak jelentős csúszással jelenhetett meg és az akkori vezető programcsomag piaci részesedése komoly mértékben csökkent. Sok felhasználó átváltott a Wordre. A Novell azt állította, hogy a Microsoft visszaélt a befolyásával és minden más programot kiszorított a piacról.

A Microsoft viszont azzal érvelt, hogy a WordPerfect piaci részesedése 1990-ben még körülbelül 50 százalék volt, innen csökkent le 1996-ban kevesebb, mint 10 százalékra. 1996-ban a Novell eladta a szoftvert a Corel cégnek. A Microsoft szerint a WordPerfect eltűnése egyértelműen a menedzsment hibáira vezethető vissza. A Windows 95 szoftverkódját nem azért változtatták meg, hogy akadályozzák a többi piaci szereplőt, hanem mert stabilabbá akarták tenni az operációs rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #2
    Pénz beszél,kutya ugat...
  • Kotomicuki #1
    Végül is, így is lehet magyarázni a piaci erőfölénnyel való visszaélést...
    Bár, a Novell sejthette volna, hogy a mikrofos el fogja "takarítani" az önhatalmúlag kisajátított húsosfazeka mellől az "idegeneket"!