Berta Sándor

Az internet maga a megfigyelési állam

Bruce Schneier amerikai IT-biztonsági szakértő meglehetősen kritikusan fogalmazott a magánélet védelmével és a polgári jogok online helyzetével kapcsolatban.

A szakember a CNN oldalán megjelent cikkben leszögezte: "Az internet egy megfigyelési állam. Akár elismerjük, akár nem, ha szeretjük, ha nem, a teljes idő alatt rögzítenek rólunk mindent." Állítását számos példával támasztotta alá. Szerinte a világhálón nehéz, illetve gyakorlatilag lehetetlen megvédeni a személyazonosságokat. Hector Monsegur, a LulzSac hackercsoport egyik vezetőjének esetére hivatkozott, akit - körültekintő magatartása ellenére is - sikeresen azonosított a Szövetségi Nyomozó Iroda, majd az FBI informátora lett.

Tevékenységeinket nem csak az óriáscégek (Facebook, Google, Apple stb.) naplózzák, hanem számos kisebb cég is. Egy riporter a Collusion nevű eszköz segítségével feljegyezte, hogy kik követik az internetes mozgását és 36 óra alatt összesen 105 különböző vállalatot azonosított. A számítógépek különböző feladatokra való egyre nagyobb mértékű használatával általánossá vált az, hogy összekössék az egyes személyek online aktivitását a róluk gyűjtött információkkal, például a szálloda- és a jegyfoglalásokkal, a vásárlási szokásokkal, a helymeghatározáshoz szükséges adatokkal és a térfigyelő kamerák képeivel.

"Mindenhez amit ma teszünk köze van a számítógépekhez és a számítógépek - természetesen melléktermékekként - adatokat gyártanak. Időközben már mindent eltárolnak és összekötnek egymással, s számos társaság abból szerez pénzt, hogy számos forrás segítségével létrehozza az életünk intim profilját. Ez egy állandó megfigyelés: mindannyiunkat megfigyelnek, minden időben és az adatokat örökre megőrzik. Így néz ki egy megfigyelési állam és ez hatékonyabb, mint amit George Orwell a legvadabb álmaiban leírt" - írta Schneier.

Ugyan a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy technikai megoldásokkal vagy bizonyos szolgáltatásokról, illetve funkciókról való lemondással tegyenek az ellenőrzés ellen, azonban ezek sem jelentenek hatékony ellenszert, mivel például a Facebook azokat is követi, akik nem is regisztráltak, miként az is gondot jelent, hogy gyakran nincsenek megfelelő szabad alternatívák sem a piacon. A kormányok és a különböző jogi személyek együttműködnek azért, hogy az extrém megfigyelési állapotát fenntartsák. A kabinetek előszeretettel használják a cégek által összegyűjtött adatokat és gyakran még nagyobb adatgyűjtemények létrehozását követelik. Emellett a vállalatok is gyakran vásárolnak a kormánytól adatokat. A hatalmasok együtt kémkednek a hatalommal nem rendelkezők után és ők nem fogják feladni a hatalmi pozícióikat, teljesen mindegy, hogy mit akarnak az emberek.

"Üdvözlet a magánélet nélküli interneten, ahol a Google pontosan tudja milyen pornót szeretsz, és jobban tudja mi érdekel, mint a hitvesed. Üdvözlet abban a világban, ahol a mobiltársaság mindig pontosan tudja hol vagy. Üdvözlet a magánbeszélgetések megszűnésének, mivel ezek egyre növekvő számban emailen, szövegesen vagy közösségi oldalakon bonyolódnak. Üdvözlet a világban, ahol minden egyéb cselekedeted is számítógépekkel van összefüggésben, azok rögzítik, tanulmányozzák ezeket, és a cégek belegyezésed vagy tudtod nélkül adják át más cégeknek, és ahol a kormány ezekhez garancia nélkül hozzáférhet. Üdvözlet a magánélet nélküli interneten, ahová gyakorlatilag harc nélkül jutottunk el" - zárta gondolatait Bruce Schneier.

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb és elismertebb IT-biztonsági szakértője 2010-ban azt kifogásolta, hogy a Google és a Facebook szinte úgy tekintenek az emberekre, mintha árucikkek lennének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #47
    Az a legdurvabb, hogy az emberek millioi, annyira hulyek, hogy meg csak kenyszeriteni sem kell oket, hanem onkent regisztralnak olyan oldalakra, mint fosbuk, es hasonlo faszsagokra.
  • Molnibalage #46
    A munkatársnak el kell mondania, hogy mi a baja. Abban a rózsaszín világban ahol vagy, akkor ezt megpróbálja a vezetés tolerálni. Az, hogy kémkedsz utána, az a legnagyobb marhaság.
  • teddybear #45
    Kevered a fogalmakat. A munkatársaid utáni kémkedés, hogy jön a velük történő barátkozáshoz?

    Senki magánéletéhez nincs senkinek sem köze. Ha engem megtisztel valaki azzal, hogy feltárja a gondjait és egyéb magánügyeit, az egy dolog. Azt is maga után vonja, hogy segítsek neki, ha tudok, ne pedig kihasználjam őt.

    Az viszont, hogy élvezettel leskelődsz valaki után, rólad állít ki egy nem túl hízelgő bizonyítványt.

    Tőlem csinálhatod, legfeljebb teszek róla, hogy utánam ne tudj kémkedni. De a véleményem az ilyen alakokról gondolhatod, hogy egyáltalán nem hízelgő.
  • paj01 #44
    Erről eszembe jutott a Zeitgeist:) Ez csak a kezdet. Egyre inkább megszűnik a magánélet és mind ezt, úgy h mi magunk még tapsolunk is hozzá mert ezek a dolgok kényelmesebbé teszik életünket. Jönnek majd a bőr alá beépített chipek, hogy ne kelljen bankkártyával bajlódni, na akkor aztán tényleg minden info rendelkezésre áll rólad a földrajzi helyedtől a reggelire vett tejeskifliig. Már tényleg minden utca sarkon kamera van, ott van a telefonokban is egy komplett poloska:)
    Na de kit érdekel?
    Akárkiről lehet érdekes infokat szerválni a multjából, nem rég volt egy cikk, hogy vmi politikus karrierje tönkrement mert előkapartak egy ifjukori bulin készült képet amin bevolt baszva:D Ennyi. Haladunk a totális kontroll felé, amikor már senki sem lóghat ki a rendszerből ha meg mégis akkor kap egy deletét és annyi:D "1 leszel van nulla, vagy élő vagy hulla":D
  • Redwing #43
    Az igazi probléma természetesen nem egy átlag embert érint, hisz a róla gyűjtött információ csak tömegesen ér valamit. Ami fontos, hogy a politika vagy az elit evvel az információ adattal visszaélhet, ami erősíti a korrupciót.

    Hogy egy kicsit érthetőbbé tegyem. Pl most voltak a diáktünetesések. Na most, nekik nincs annyi pénzük, hogy egy ilyen szolgáltatást elhárítsanak, vagy megvegyenek. A kormánynak viszont van. Így simán lejárathatja őket.

    Ez nem egy politikai bejegyzés volt csak példa.
  • rajdi #42
    Igen, jó amit mondasz, kivéve hogy letörik a lencsevédő, nézz meg egy SE K750 vagy 770-t 30filléres plusz költség lenne. Nekem volt, bírtam. Főleg hogy komolyságot dobott a kinézetének, és amint írtam még akár rá is fizetnék ha a Galaxy-mra lenne, meg sztem nem csak én. A másik része a dolognak, hogy ahogy írtam nem az egyén a fontos, ha akarom leragasztom meg elnémítom a telefonom, de a környezetemben lévők telója attól még mindig rögzít(het).

    http://pcforum.hu/hirek/13380/Tulajdonosuk+tudta+nelkul+lehet+fenykepezni+az+iPhone-okkal+Blackberry-kkel.html

    Ismétlem, nem rólam van szó, nekem aztán rögzíthetik mikor hova megyek, én is meg szoktam nézni a google-helymeghatározójában hogy: jéé, pénteken 6:45-kor mentem át a Petőfi hídon stb.
  • vakondh #41
    Nem Caro! Segítek nekik meló után, és ők is nekem!

  • vakondh #40
    Gyakran olvasom a posztjaidat, és egyet is értek velük sokszor. Ebben nem egyezik a nézetünk. Én meló után néha meghívom sörözni a munkatársaimat, nyáron a hőgutában a lányoknak veszek egy jégkrémet. Tény, 2 napig nem tudnánk együtt dolgozni. Azt sajnálom, hogy úgy nézel egy emberre, hogy ért-e a munkájához, igen vagy nem. Lehet, hogy ért, csak épp szar napja van hete van...
  • kvp #39
    "Vajh mi lehet az oka"

    Sporolas, meg a legtobb embert amugy sem zavarja, de a takaro sokszor letorik a zsebben. Sot jopar modernebb mobilon folyamatosan megy az elolapi kamera, mert arcrol is fel tudja ismerni a tulajt. (ha beallitja)

    Egyebkent aki a maganelete miatt aggodik, akkor a kamerak leragaszthatoak, a mikrofon pedig egy kapcsolos fulessel vagy egy ures dugoval kiiktathato. Ha bedugjuk a fulhallgato nyilasba, akkor a legtobb telefonon mechanikusan atkapcsol a belso mikrofonrol a fulhalgatoba epitettre. Viszont ha a dugohoz nem tartozik semmi, akkor mechanikusan megnemul es suketul a telefon.
  • gothmog #38
    Internet használati tanfolyam, első lecke:

    -mivel az nem egy kommunikációs eszköz, hanem a többi ember. Az összes többi.