MTI

Megtisztítják a "káros információktól" a kínai csevegőprogramokat

Folytatódik a kínai közösségi oldalak megtisztítása a "káros tartalmaktól" és pletykáktól, az újabb körben a százmilliók által használt kínai csevegőprogramokra összpontosítva. Az üzenetküldő alkalmazásokon a jövőben csak saját névvel lehet nyilvános fiókot létrehozni.

A 600 millió regisztrált felhasználót jegyző Wechat azonnali üzenetküldő program tulajdonosa, a Tencent bejelentette, hogy a hatóságok felszólítására újabb körben vizsgálja meg felhasználói fiókjait. Ennek során - saját közlése szerint - a valótlan információk terjesztőire, a csalókra és a pornográf tartalmakat kínálókra csap majd le, s a Twitter és a csevegőprogramok képességeit vegyítő alkalmazás hivatalos, vagyis bárki által követhető fiókjaira koncentrál.

A Hszinhua hírügynökség tájékoztatása szerint az állami internetes információs központ új szabályainak értelmében az üzenetküldő alkalmazásokon a jövőben csak saját névvel lehet nyilvános fiókot létrehozni. Az előírások ellen vétők így könnyebben felelősségre vonhatóak lesznek, rájuk a más közösségi oldalakra is érvényes előírások vonatkoznak, vagyis egyes esetekben a valótlanságokat terjesztőkre börtönbüntetés is kiszabható.

A Wechat, mivel nem állami tulajdonú, kívül esik a kínai internetes cenzúrán, így pedig jelentős veszélyforrás a kínai vezetés számára, amit a felhasználók töretlenül növekvő száma is fokoz. Az üzenetküldés maga cenzúrázott, a fiókok létesítése ugyanakkor az ország legnagyobb részében nem szabályozott, a hatóságok szerint így a csalók és más illegális tevékenységet folytatók könnyű terepe.


A kifejezetten a programra irányuló, más közösségi oldalakéhoz hasonló "megtisztító kampány" márciusban kezdődött, azóta több millió, prostitúcióval vagy illegális szerencsejátékkal kapcsolatos fiókot zártak be. A tisztogatásnak ugyanakkor számos politikai témákról cikkező, kifejezetten liberális szemléletű újság és blog is áldozatul esett, emellett újságírók, jogtudósok követését is ellehetetlenítették a cenzorok.

A növekvő népszerűségű csevegőprogramok egyébként kifejezetten a cenzorok figyelmének középpontjába kerültek: július közepétől a világszerte 450 millió felhasználót jegyző japán Line és a 150 millió felhasználóval rendelkező koreai Kakao Talk programok elérését lehetetlenítették el. Akkor a lépésre nem adtak hivatalos magyarázatot a hatóságok, az információtechnológiai minisztérium csütörtökön azt jelentette be, hogy terroristák lehetséges szervezkedése miatt blokkolja a programokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Narxis #4
  Túl sokat képzelsz egy nyúlfarknyi hírbe. Én azért szeretem tudni, hogy mi megy Kínában, ettől még nem leszek kevésbé tájékozott a hazai vagy nyugati viszonyokkal kapcsolatban. Ha sepregetni akarsz akkor indíts egy hírportált vagy blogot aztán sepregethetsz.
 • Tetsuo #3
  Egyetértek.
 • Amergin #2
  Megint a más szemében a szálkát, magunkéban a gerendát sem effektus van.

  Kínában bizonyos "helytelenített" véleményeket törölnek a netről. Ez Európában is meg van, csak szemérmesen nem cenzúrának hívják. Nem is kell messzire menni, már itt az esgén is így működnek a dolgok.

  Kínában ezután az eset súlyosságától függően következmények jönnek, akár börtönbüntetés is. Európában is nagyon szépen lehetőség van bizonyos vélemények leírásáért, elmondásáért börtönbe kerülni. Ez általában a "szélsőséges"-nek bélyegzett vélemények esetében van így, de valahogy ez ellen soha sincs ágálás...

  Kínában a "terrorizmus elleni harc" címszóval a segged lukába is benézhetnek. Ez Európában és Amerikában is ugyanígy van.

  Szóval nagyon érdekes, hogy ilyesmik csak Kína esetén hírek, holott mi sem vagyunk jobbak a Deákné vásznánál.

  Amerikában, Európában, Kínában (meg a birodalmakban általában mindenhol és mindenkor) a hatalmon lévő elit mindent elkövet, hogy hatalmon is maradjon és minden eszközt be is vet ennek az eléréséhez úgy mint: megfigyelés, lehallgatás, cenzúra, titkosszolgálati akciók ésatöbbi éastöbbi.

  Szegény kínai politikai fogjok! Ugye?
  Nos én leszarom a kínai politikai fogjokat, azért mert az messze van. Az európai és a hazai politikai fogjokat sajnálom, akiknek a történetét a hazai lakájmédia elhallgatja.

  Szóval Kína helyett a saját portánk előtt kéne sepregetni már megint.
 • vision5 #1
  Jó is meg nem is a döntés. Valahogyan meg kell állítani a bűnözőket de sajnos a cenzúra elősegítését is szolgálhatja.