Berta Sándor

Törökországban Facebook- és You­Tube-blokád várható

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök minden eddiginél komolyabb cenzúrát vezetne be, mert videón terjed, hogy korrupt.

A politikus azután döntött így, hogy néhány olyan videó jelent meg a világhálón, amelyek kevéssé kedvező színben tüntették fel. A kormányfő konkrét lépéseket tervez: blokád alá venné a világ legnépszerűbb közösségi portálját és videomegosztó platformját. Erdogan az egyik kormányközeli televízióadóban jelentette be, hogy ha a kormánypártja, az AKP sikeresen szerepel a március 30-i helyhatósági választásokon, akkor a YouTube és a Facebook sem kerülheti el a betiltást.

"Nem fogom hagyni, hogy nemzetünk a Facebook és a YouTube áldozata legyen." A televízióadó műsorvezetője erre rákérdezett, hogy ezzel azt akarja mondani, hogy betiltja-e a két oldalt. Mire a miniszterelnök csak annyit felelt: "Igen, ez nagyon is elképzelhető". Ezután azt fejtegette, hogy "idegen hatalmak" arra használják fel a két szolgáltatást, hogy ártsanak az országának.

Erdogan régóta harcol a szabad internet és a közösségi oldalak ellen. Különösen azt bírálta, hogy a politikai ellenfelei, elsősorban a Fethullah Gülen vezette hálózat, online kampányolnak ellene. A politikus főleg a tavaly nyári tüntetések alatt kritizálta a közösségi portálokat. Nemrég korrupciós vádak bukkantak fel ellene és olyan videók, amelyekben telefonbeszélgetések részletei hallhatók. Ezek alapján ő egy korrupt és rafinált vezető, aki milliós vagyonnal rendelkezik.

Az már január közepén ismertté vált, hogy Törökország szigorúbban ellenőrizné az internetet. Eddig bírói engedélyre volt szükség a honlapok bezáratásához, mindez azonban a kormánypárt tervezetének elfogadása után megváltozott. A tervezetben szerepelt az is, hogy a hivataloknak joguk lenne feljegyezniük a felhasználók internetezési szokásait és ezeket az adatokat két éven át tárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!