Berta Sándor

Szigorúbban ellenőrizné az internetet Törökország

Jelenleg még bírói engedélyre van szükség Törökországban a honlapok bezáratásához, mindez azonban a kormánypárt tervezetének elfogadása után megváltozhat.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök pártja, az AKP olyan új jogszabályt akar elfogadtatni, amely az eddiginél is nagyobb cenzúrát eredményezne. A török kabinet azt akarja elérni, hogy a jövőben bírói engedély vagy bírósági határozat nélkül is be lehessen záratni internetes oldalakat. A tervezetben szerepel az is, hogy a hivataloknak joguk lenne feljegyezniük a felhasználók internetezési szokásait és ezeket az adatokat két éven át tárolni.

Az elképzelést bírálók szerint a tervezet belépést biztosít Törökország számára a cenzúra korszakába. Mehmet Ali Köksal internetszakértő és ügyvéd azt nyilatkozta, hogy a tervezett szabályozás alkotmányellenes. A török IT-mérnökök szövetsége azt vetette a kormány szemére, hogy nem hajlandó elfogadni a véleményszabadságot a világhálón. Már a jelenleg hatályos internettörvény is viszonylag egyszerűen lehetővé teszi a honlapok elérhetetlenné tételét, de ehhez a lépéshez eddig minden esetben bírói engedélyre volt szükség.

Az AKP nehéz helyzetben van, hiszen egy felmérés alapján korrupciós ügyek miatt sokat veszített a népszerűségéből. A Sonar intézet adatai szerint az AKP 42,3 százalékon áll, ez 8 százalékkal kevesebb, mint a 2011-es parlamenti választásokon. A mostani helyzeten aligha segíthet a tervezet bevezetése. A szigorúbb ellenőrzés már most is érezteti a hatását, hiszen a Vimeo videós platformhoz való hozzáféréseket blokkolják Törökországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!