MTI

A francia bí­róság letil­totta egy humorista két felvé­telét a YouTube-ról

Kötelezte egy francia bíróság az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát, hogy vegyen le az internetről két olyan felvételt, amelyben emberiesség elleni bűncselekményeket vitat.

A párizsi legfelsőbb bíróság a Franciaországi zsidó diákok uniójának (UEJF) kérelmére megállapította, hogy a humorista a 2014 a quenelle (fordított náci karlendítés) éve lesz című videójának két részletében emberiesség elleni bűncselekményeket vitat, s ezért elrendelte a felvételek visszavonását. Az UEJF a YouTube videómegosztó portált, ahova a felvételek felkerültek, "hanyagsággal és passzivitással" vádolta meg. Az ominózus felvételek - amelyek a humoristának a francia hatóságok által több városban betiltott A fal című előadásából tartalmaznak részleteket - 2013. december 31-én kerültek fel a YouTube-ra, azóta sokan megosztották őket, s eddig összesen 3 millióan töltötték le őket.

A YouTube szóvivője korábban azt közölte, hogy a portál addig "semmilyen tartalmat nem töröl, amíg az nem sérti a YouTube közösség szabályait és nem ütközik törvénysértésbe, például abban az esetben, ha a tartalom kapcsán bírósági döntés született". A YouTube moderátora ugyanakkor "potenciálisan sértőnek és felháborítónak" jelölte meg a videót és ezt jelezte is a felhasználóknak. A vitatott felvételen Dieudonné a leghíresebb francia nácivadászt, Arno Klarsfeldet szólítja meg: "Én a gázkamrákról nem tudok semmit, de ha tényleg tudni akarod az igazat, szervezek neked egy találkozót Robert-rel". A humorista a holokauszttagadásért többszörösen elítélt Robert Faurissonra utal, aki több műsorának is vendége volt már.


M'bala M'bala 2005-ben találta ki ezt a karlendítést, a quenelle-t

Egy hasonló esetben múlt pénteken felmentette a párizsi büntetőbíróság a humoristát. Akkor a bíróság azzal indokolta a döntését, hogy nem bizonyítható, hogy a felvételt maga a humorista tette közzé 2010-ben a videómegosztó portálokon. A videóban Dieudonné "a zsidó lobbi befolyásáról" beszélt és Youssouf Fofana, a 27 tagú "barbárok bandája" nevű bűnszövetkezet vezetőjének kiszabadítására buzdított, aki 2006-ban elrabolta Ilan Halimi marokkói zsidó fiatalembert. A megkínzott és haldokló férfira három héttel később Párizs egyik külvárosi utcáján találták rá meztelenül, néhány nappal azután, hogy az egyre kisebb összeget követelő emberrablókkal megszakadtak a tárgyalások. Az óriási felháborodást kiváltó bűncselekmény tetteseit három évvel később ítélték el, a "barbárok bandájának" vezetője életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

A YouTube januárban viszont levette Dieudonné egy másik felvételét, amelyben Annie Cordy énekesnő Chaud cacao (Meleg kakaó) című dalát Shoah nanas (Soá csajok) szöveggel énekelte. A bíróság ezért 8 ezer eurós (2,5 millió forintos) pénzbüntetésre ítélte a humoristát. Dieudonné M'bala M'bala elsősorban az úgynevezett "fordított náci üdvözlésről" - vagyis nem felfelé, hanem lefelé tartott, kinyújtott karral végrehajtott tisztelgő mozdulatról - vált ismertté. A 46 éves humorista ellen már hat elítélő bírósági végzés született antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de az összesen 65 ezer eurónyi (20 millió forintnyi) pénzbüntetésből még semmit nem fizetett be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Amergin #9
  Vajon kik az ellenségesebbek Magyarországgal és a magyarokkal: a zsidók, vagy az antiszemiták? De ugyanez a kérdés áll a világ összes országára, ahol tíznél több zsidó fajú ember él.
  A bíróság azt mondja ki, ami a dolga: mindenki köteles szeretni a zsidókat és tilos őket nem szeretni. A holokausztot pedig ne tagadd, hanem mondj igent a holokausztra!
  A szájkosártörvények szerint most már csak a sorok között, de azért még mindig el lehet mondani a véleményt a minden napos holokausztozásról és a soha véget nem érő holokárpótlásról.
  Szegény Cipő, nem is tudta milyen remek dalszöveggel találta telibe ezt:

  Kicsi vagyok.
  Kicsi vagyok,
  Ha megnövök
  Beléd rúgok.

  Még még még még még
  Ennyi nem elég.

  Egyre feljebb furakodom.
  Jaj de magas ez a torony.

  Még még még még még
  Ennyi nem elég.

  Repül a bálna
  Repül a bálna
  Ez a parancs
  Érik a narancs
  Repül a bálna
  Repül a bálna
  Aki hülye,
  Az is marad

  Repül a bálna
  Repül a bálna

  Mindenki álljon vigyázzba

  Repül a bálna
  Repül a bálna
  Beleköpök a nagy Dunába.

  Repül a bálna
  Repül a bálna
  Körbe körbe
  Repül a Földön
  Holnaptól repül a bálna
  Megírta a Magyar Közlöny.

  Megtanultam, tudom a választ
  Kicsi az ország nagy a bánat.

  Még, még, még, még, még
  Ennyi nem elég

  Repül a bálna
  Repül a bálna
  Mindenki álljon vigyázzba
  Repül a bálna
  Repül a bálna
  Beleköpök a nagy Dunába.

  Repül a bálna
  Repül a bálna
  Ez a parancs
  Érik a narancs
  Repül a bálna
  Repül a bálna
  Aki hülye,
  Az is marad
 • Cat #8
  Eléggé ironikus, de attól még igaz. (Bíróság mondta ki antiszemitának.)
 • Barkasfarkas #7
  Idézet a főoldalon látható alcímből:

  "A bíró a néger antiszemitát, M'bala M'balát..."
 • Tetsuo #6
  Azt vágjátok, hogy az NSA-nél külön kategória van nekünk? ;-D
  "Rendszerellenes gondolatok", 0-9-ig fokozat.

 • ManoNegra #5
  "Ha tudni akarod, ki uralkodik feletted, elég kiderítened, hogy ki az, akit nem szabad bírálnod...”
 • Gyuszopapa #4
  Azt már régen a sárba tiporták csak nem vették észre az emberek.
 • Sippie #3
  :DDD szólásszabadság, meg szabad vélemény nyilvánítás mi...
 • Zymkasithlord #2
  tomazin
  A devizahitelesek között kevés volt a zsidány(zsidó+cigány).
 • tomazin #1
  "zsidó diákok uniójának (UEJF) kérelmére megállapította"
  érdekes módon a devizahitelesek kérelmére nem állapították meg...

  az a legszánalmasabb az egészben, hogy a 90es évek előtti humoristák effektíve nyíltan kritizálták a rendszert, addig most ha egy kényessé tett témában az ember meg mer szólalni, azonnal bíróság elé lesz citálva.