Gyurkity Péter

uBeam: telefonttöltés ultrahangon

A technológiát évekkel ezelőtt bemutató cég első prototípusa kényelmesebb vezetéknélküli feltöltést ígér.

Az uBeam néven útnak indult cég három évvel ezelőtt rántotta le leplet elképzeléséről, amely a vezetéknélküli technológia még kényelmesebbé válását ígérte, elsősorban a távolság terén megszabott korlátok jelentős kitolásával. Most elkészültek az első prototípussal, amely – amennyiben a mindennapi gyakorlatban is megfelelő eredményeket produkál – két év alatt vezethet el a piaci megjelenéshez.

A cég mérnökei egy érdekes megoldást használnak fel a vezetéknélküli újratöltés terén jelenleg mutatkozó maximális fizikai távolság alapos megnöveléséhez. Amíg a konkurens technológiák a kiválasztott készülék és a töltőegység szerepét betöltő eszköz (többnyire egy egérpadra hasonlító fejlesztés) közvetlen érintkezését, illetve egymáshoz közeli, néhány milliméteren belüli elhelyezkedését igénylik, addig az ultrahangon üzemelő uBeam lehetővé teszi, hogy akár a szoba másik végéből is megfelelő módon újratöltsük hordozható eszközünket, amely így – amellett, hogy növeli a felhasználói kényelmet – azt is engedélyezné a gyártóknak, hogy némileg vékonyabb, kisebb akkumulátorokat alkalmazzanak saját készülékeikben.

A töltőegység a hálózatról felvett áramot hanggá alakítja át, ezt a telefonra helyezett (avagy a készülékbe integrált) vevő fogadja és alakítja vissza eredeti formájába, folyamatosan biztosítva a készülék töltését. A technológiának egy komoly hátránya van, ez ugyanis a WiFi-vel ellentétben nem tud áthatolni a falakon, így amennyiben lakóhelyünk vagy irodánk minden helységében szeretnénk hasonló kényelmet biztosítani, ez több töltőegység beszerzését igényelné. Itt azonban még nem tartunk, hiszen a prototípus további tesztelést igényel, a cég illetékesei elsősorban arra kíváncsiak, hogy a hétköznapokban is hasonlóan jól szerepel-e majd a megoldás.

Amennyiben minden a terveknek megfelelően alakul, a technológia két éven belül jelenhet meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Elmin #4
  Pedig említi mint lehetőséget.

  "amely így – amellett, hogy növeli a felhasználói kényelmet – azt is engedélyezné a gyártóknak, hogy némileg vékonyabb, kisebb akkumulátorokat alkalmazzanak saját készülékeikben."
  Persze nem biztos, hogy a telefon akukra gondolt.
  Utoljára szerkesztette: Elmin, 2014.08.10. 13:36:51
 • bon #3
  Ennek semmi köze a szabványosított telefon töltéshez. Szimpál próbálkozás a hagyományos töltés kiváltására. A kissebb akkumultort nem tudom honnét szeded, de nem így van.
 • barret #2
  Pár éve arról volt szó hogy szabványosítják a telefon töltőket.
  Erre most még több fajtát csinálnak!
  Ráadásul még kisebb akkumulátorral...Ez ám a fejlődés!
 • gforce9 #1
  Milyen frekvencián megy? Az állatok hallhatják? Mert ha a kutyákat megőríti problémás lehet :)