Gyurkity Péter

Megugorhat az akkumulátorok üzemideje

A felhasználók által gyakran emlegetett problémára jelenthet megoldást egy új fejlesztés.

A hordozható eszközöket használók számára komoly gondot jelent az akkumulátorok feltöltésének szükségessége, illetve ezen eszközök gyors lemerülése, amely különösen az aktív használat esetén jelentkezik. Az okostelefonoknál megszokott a napi egyszeri, netán többszöri feltöltés, de a noteszgépek és táblák tulajdonosai sem lehetnek elégedettek a mai mutatókkal – ez a közeljövőben megváltozhat.

A Stanford Egyetem kutatói egy évek óta jelentkező, eddig fontos akadályt jelentő problémára találtak most megoldást, mégpedig a lítiumion anódban történő felhasználásával. Ezzel már jó ideje próbálkoztak, azonban az itt jelentkező problémák, így például a köztük fellépő kémiai reakció, az itt keletkező hő, valamint az anód jelentősebb mértékű tágulása miatt eddig a (pozitív töltésű) lítiumion csak az elektronokat szolgáltató elektrolitban volt megtalálható, míg az ezt a saját negatív töltése révén magához vonzó anód (amely a csatlakoztatott eszköz felé továbbítja ezen elektronokat) grafitból vagy szilíciumból készül. Mivel a lítiumionból készülő anód a jelenlegi változatoknál is jobban tágul, ez gyorsan rövidre zárná az akkumulátort, most azonban úgy tűnik, hogy ezt sikerül megakadályozni.

A lítiumion-anódot a szakemberek egy rendkívül vékony, szén-nanogömbökből álló filmréteggel vonták be, amely egyrészt kémiailag stabil, másrészt pedig rugalmas, vagyis nem jelent számára gondot a változó mérethez (a táguláshoz és összehúzódáshoz) történő alkalmazkodás. Ezzel megelőzi az akkumulátor rövidre zárását, maga az eszköz pedig immár tiszta lítiumion-akkumulátornak nevezhető, amelynek Coulomb-hatásfoka ezzel eléri a 99 százalékot, ráadásul ez az érték akár 150 töltési ciklus után is változatlan marad (a ma használt példányoknál a hatásfok 96 százalékról indul, ennek csökkenése pedig jóval gyorsabban megfigyelhető). A csapat szeretné elérni a 99,9 százalékos kezdeti hatásfokot, ehhez még némi munkára lesz szükség, így a kereskedelmi forgalomban való megjelenésre várnunk kell.

Amennyiben a megmaradó akadályokat is leküzdik, a hordozható eszközökben használt lítiumion-akkumulátor üzemideje akár három-négyszeresére ugorhat, mint ahogy a technika élettartama is kitolódik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #8
    "Eddig az osszes aksi kapacitas novelest megette a fejlodes, azaz ha nott a kapacitas, akkor nott a teljesitmeny, azaz a fogyasztas is"

    Azert ez tul sokaig nem tarthato, elobb utobb az akkumlatorok beeloznek. Mivel egy tenyer meretu szamitogep akkor sem fogyaszthat, disszipalhat kb 10 wattnal tobbet, ha korlatlan akkumlator kapacitas all rendelkezesre.
    Mindenesetre a lenyeg, hogy azert fejlodnek az akuk, nagyon lassan, alig eszrevehetoen, de haladnak.
  • zola2000 #8
    Próbáld azt a 7 éves telefont aktívan használni, emlékszem egy régi motorolámra, amikor bejött az ingyenes mobil tv próba valami 2004 körül 128x128 felbontásban "nézhettem" tvt, alig lehetett érteni a hangot (tehát akkor még nem sok értelme volt) -> lemértem és másfél óra alatt teljesről csutkára merült az akkumulátora annak a telefonnak amit máskor hetente kellett csak tölteni.

    A mai okostelefonom 4 is napig bírja ha csak minimálisan használom okostelefonként.
  • kvp #7
    Eddig az osszes aksi kapacitas novelest megette a fejlodes, azaz ha nott a kapacitas, akkor nott a teljesitmeny, azaz a fogyasztas is. A gyartok nem egy fix hardverhez keresnek aksit, hanem az elerheto aru aksikhoz terveznek olyan telefont, ami meg eppen elviselheto ideig mukodik vele.

    Mindezeken tul, a 3D-s nanoracsos aksi is jon mar egy ideje, az meg ennel is nagyobb kapacitast jelenthet ha elkeszul, bar a technikai alapja hasonlo. Az igazi megoldas persze az elektronok tarolasanak hatasosabb modja lenne, mivel jelenleg par apro elektron miatt hatalmas atommagokat kell cipelni. Ugyanez a baja az uzemanyagcellas megoldasoknak is, de a kemiai raketak hatasfokat is a nagy mennyisegu folosleges es a reakciokban reszt nem vevo atommag jelent (pontosabban az atommagok hasznos elektronok tarolasahoz es kemiai kotesek letrehozasahoz aktivan nem hasznalt reszei).
  • duke #6
    Azert ebbe benne van az is, hogy kinaiak hazudnak mint az allat ha akkumlatorokrol van szo. Siman rairjak a duplajat, mert nem sok olyan ember van, aki fogja es lemeri a telefon akkumlatorat.(nem mintha olyan bonyolult lenne) Annak a 100-bol egy embernek, aki megis lemerne, es utanna reklamalna, annak meg nem problema visszafizetni a penzt.
  • barret #5
    Én nem vagyok telefonbuzi,7 éves telefont használok! Még jó az eredeti akksija!!!!!
    A mai telefonok 1 nap alatt lemerülnek,esetleg 2 nap...Tehát ennyivel rövidül az akksi
    élettartama! És pont ez a dolog fontos a cégeknek! Vegyél évente új telefont!
    Gondoljátok hogy ezen változtatni fognak? HÁT NEM!!! És felejtsétek el lassan a cserélhető
    akksit is,mert nekik az is ellenség.
  • Skyline #4
    Hagyjuk már ezt a sok maszlagot....
    Miért van az hogy a rohadt okostelefonokba 1200-1500mah-s akksikat raknak...
    Hogyhogy a kínai meg tudja oldani 2500mah-s akksival a telefonjait? Hogyhogy egyszer sikerül a samsungnak az egyik telefonba 1800mah-s akksit rakni,máskor az 1200mah is gond....
  • csibra #3
    Aha igen. Ez a párja az xRAM-os cikkeknek :)
  • Renátó1985 #2
    Jelenleg egy aktívan használt okos telefon egy egész napot nem bír ki, ha megoldják, hogy napközben ne kelljen feltöltenem azzal már ki leszek békülve.
  • grebber #1
    3-4*-es nagyon kevés még az mindi csak 1 max 2 nap üzemídő:(