Berta Sándor

Mobiltöltők - tovább tart a kábelkáosz

Tavaly úgy tűnt, hogy gyakorlatilag az utolsó akadályok is elhárultak az egységes mobiltöltők bevezetése elől, azonban a gyártók közül több nem hosszabbította meg az ezzel kapcsolatos, 2012 végén lejárt együttműködési megállapodást.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke meglehetősen csalódott és dühös - joggal, hiszen a nagyobb mobiltelefon-gyártók már 2009 nyarán kötelezettséget vállaltak arra, hogy a jövőben egységesek lesznek a mobiltöltők. Elérhetővé váltak a kidolgozott egységes szabványok, 2011 februárjában Brüsszelben pedig be is mutatták az egységes mobiltöltőt. A megállapodást többek között az Apple, a Huawei Technologies, az LGE, a Motorola Mobility, az NEC, a Nokia, a Qualcomm, Research in Motion (RIM), a Samsung, a Sony Ericsson, a TCT Mobile (Alcatel) és a Texas Instruments írta alá. Azóta azonban nem történt előrelépés.

"Az Európai Bizottság azt szorgalmazta, hogy az együttműködési megállapodást hosszabbítsuk meg legalább egy, de inkább több évvel. Ezzel elkerülhető lett volna az, hogy a cégek visszatérjenek a különböző töltőkhöz. Ehelyett tudomásul vettem, hogy a gyártók többsége nem hajlandó meghosszabbítani az egyezményt. Ezt nagyon sajnálom. A vállalatok azzal érveltek, hogy a dokumentumban leírt technikai specifikációk nem felelnek meg az új telefongeneráció megnövekedett teljesítményigényének. Én viszont úgy hiszem, hogy az új generációra való váltást és a fogyasztók egységes töltőkre vonatkozó igényét igenis össze lehetne egyeztetni. Biztos vagyok abban, hogy a technikai innovációkból és a kezdeményezés meghosszabbításából mind a felhasználók, mind a gyártók profitálhatnak. S nem csak a mobilok esetében lennének hasznosak az egységes töltők" - fejtette ki Antonio Tajani.


Az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy a testület még a nyár előtt elkészíti a jelentését, amely értékelni fogja az eddigi eredményeket és felvázolja a lehetséges jövőt. A cél az lenne, hogy a digitális fényképezőgépek, a táblagépek és a zenelejátszó készülékek is egységes töltővel rendelkezzenek. Fontos lenne továbbá, hogy a töltők és az okostelefonok megvásárlását külön lehessen választani, ezzel csökkenteni lehetne a beszerzési költségeket és az elektronikai hulladékok mennyiségét.

A gyártók egy része egyébként inkább a saját elképzeléseit akarja megvalósítani. Ezt támasztja alá, hogy több társaság, például a HTC, az LG és a Samsung is a Power Matters Alliance (PMA) tagja lett, igaz eközben mind a három cég támogatja a Qi vezeték nélküli feltöltési szabványt is. A lépés hátterében a Qi kompatibilitási problémái állnak. A PMA-t egy évvel ezelőtt alapította a Procter & Gamble és a Powermat Technologies. A szervezet partnere többek között a Google, az AT&T, a Starbucks, a Blackberry, az NEC, a Texas Instruments és a ZTE. A Samsung a Galaxy S4 esetében mind a két szabványt támogatni akarja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • daninet #7
    Az a baj a tabletekkel, hogy ha beledugdossák az emberek az 500mA-es mobiltöltőt (pl mert csak a telefoné van elő és bele lehet azt is dugni), a használat közbeni áramfelvétel több mint amennyit rá tud tölteni a töltő, és ez nem tesz jót az akkunak hosszú távon. Tablethez legalább 1A kell.
  • Zombee #6
    Hagyományos saját töltőcsatlakozós konnektorossal meg még ilyen se kell. Ahol USB töltő van, ott konnektor is, fordítva nem biztos. Ez sehogyan sem egységes.
  • AgentKis #5
    De ez már félmegoldás, mert ha a kábel is együtt "utazik" a géppel, akkor mindenhol töltheted ahol van usb csatlakozású töltő. Pl.: ez, vagy ez.
  • Zombee #4
    Igaz nem telefon, de a wifis, nem 3G-s Samsung Galaxy Tab2 7.0 nem tölt USB2-ről.
    Áttérhetnének már valóban az USB-s töltésre, mert igaz, hogy én már baszhatom, de a Tab2 kábelének hiába USB a vége, ha az eszközhöz a saját csatlakozóján kapcsolódik, vehetem akkor többszörös áron az amúgy közönséges USB kábelt.
  • joghurt3 #3
    Nem az USB 3.0-ról van szó; azért elég durva lenne egy telefon, aminek az USB 3.0 teljesítményére van szüksége. A vita (mint azt a cikk is leírja) a vezetéknélküli töltési technológiák közötti háborúban keresendő. Két kb. egyforma tábor, még el nem dőlt eredménnyel.
  • fereggecimodik #2
    paraszt csíra itt az összes náci moderátor
  • AgentKis #1
    USB az új "szabvány" ami erről nem tölt, az kihalásgyanús! Lehet ez ellen gyártani, de az széllel szembe hugyozás szerintem. Ha a 3 legnagyobb nem szopat a töltővel, akkor az lesz a szabvány.