Gyurkity Péter

Egységes telefontöltőket akar az EU

Elsősorban az Apple terveit húzhatja keresztül az Unió, amennyiben elfogadják az univerzális töltőkről szóló javaslatot, ehhez azonban még egy további körre lesz szükség.

Az európai parlament belső piacra és fogyasztóvédelemre szakosodott bizottsága döntött az egységes telefontöltőkről szóló javaslat támogatásáról, amely ennek értelmében az Európa Tanács, valamint a parlament elé kerülhet. Kérdés, hogy a gyártók mit szólnak majd hozzá.

A javaslat a microUSB szabvány egységes alkalmazása mellett érvel, vagyis a közösség országaiban kizárólag ilyen csatlakozóval ellátott, erre támaszkodó mobiltelefonokat lehetne piacra dobni és forgalmazni. Egy ezt előíró jövőbeni törvény nemcsak a vásárlók dolgát könnyítené meg, hanem az elektronikai hulladék mennyiségét is csökkentené, hiszen az univerzális megoldással minden, a piacon jelenlévő gyártó azonos szabványt használna, ezzel pedig jelentős mértékben leegyszerűsödne az egymástól eltérő platformok közötti átjárás.

A lépés leginkább az Apple-t érintené negatív módon, hiszen ők jelenleg saját Lightning csatlakozóikra, azok eltérő változataira támaszkodnak. A Samsung, a HTC, a Nokia, valamint számos egyéb gyártó jelenleg is a microUSB alkalmazása mellett voksol, számukra tehát semmilyen változást nem hozna a javaslat elfogadása és törvénybe iktatása. Az almás cég számára nyilván fontos, hogy a most megjelent iPhone 5S és 5C alig három nap alatt 9 millió példányban fogyott el, így az ő részükről még kisebb lenne a hajlandóság az alkalmazkodásra.

Az EU már 2009-ben is megpróbálkozott a szabvány kötelezővé tételével, ám akkor nem jártak sikerrel, hiszen nem állt rendelkezésükre megfelelő eszköz a gyártók kényszerítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #30
    Ennel a tiszta usb-s megoldas sokkal szabvanyosabb.

    Mar mitol lenne? A lightning-gal szinte minden szabvanyt lehet emulalni...

    De akkor mondok egy egyszeru hatranyt: a szabvanynak elfogadott micro-USB2-nel nincs eleg feszultseg/aramerosseg, hogy egy tabletet tolteni lehessen vele. Ezert hasznal peldaul a Samsung is egyedi toltot a Galaxy Tab-eknel.
  • kvp #29
    Az usb ugyanolyan csomagorientalt csatlakozo mint az ethernet ota az osszes tobbi. Mivel letezik usb-s hang, video es halozati kartya is, mind input, mind output iranyba, ezert magat az usb rendszert nem kell modositani a rajta atvitt adatok miatt. De ugyanigy lehet usb-n akar pci express adatokat is atvnni. Az igazan forradalmi protokoll az intel thunderbolt megoldasa, ami a szukseges szoftver architektura melle megfelelo savszelesseget es reakcioidot is biztosit, viszont nem a szabvanyos csatlakozora van kihegyezve.

    Az apple lightning csatlakozoja a texas instruments SDQ protokolljat hasznalja a konfiguraciora, aztan ha adatatvitel kell, akkor atkapcsol usb modba. Gyakorlatilag a lightning egy autentikacios rendszer es egyedi csatlakozo a meglevo nem szabvanyos es szabvanyos protokollok folott. Ennel a tiszta usb-s megoldas sokkal szabvanyosabb. Megepo modon a sony fele liveware/smartconnect rendszer ugyanezt tudja csak a szabvany csatlakozokon keresztul es nincs benne autentikacio, ezert barmelyik gyarto barmelyik termekevel mukodik, sot a felhasznalo altal is konfiguralhato.

    Egyebkent lehet olyan usb-s csatlakozokat is kapni, amik mindket iranybol bedughatoak, de jellemzoen nem ilyenekkel szallitjak a termekeket, bar lehetoseg lenne ra es nehany azsiai usb-s eszkoznel alkalmazzak is. Szemely szerint en eddig pendrive-ot, security token-t es toltot lattam ilyen ketoldalas usb-s csatlakozoval.
  • Papichulo #28
    A lightning segitsegevel barmilyen adatot at tudsz vinni (USB2/3, HDMI, stb...), egyedul a savszelesseg szab hatart. Ha az USB-nel protokolt akarsz valtani, akkor hardware valtoztatasokra is szukseged van... a jovobeli formatumokkal szemben meg egyaltalaln nem biztositott a kompatbilitas.
  • kvp #27
    "Pontosan azt tudja amit az usb, csak inkbopatibilis a felülete.
    Igen? Azon is megy ki digitalis audio es video? Az is mindket iranyba bedughato?"

    Igen, az usb-s digitalis video es audio ki es bemenet mar a windows 98 megjelenesekor is letezett, a szabvany azota fejlodott, de visszafele kompatibilis, tehat az 1998-ban vasarolt usb-s digitalis hangszoro vagy kihangosito is menni fog a mai keszulekekkel. Csak az emberek nem hallottak rola, mint ahogy usb dugos digit headset-et sem sokat latni, de azsiai keszulekeknel elofordul.

    "Ezt kell max lecserelni 1 usb-micro 3-asra oszt cakat"

    Nem kell. A micro type 3-as aljatba bemegy a type 2-es dugo, tehat a regi toltok jok az uj keszulekekhez. Akar usb3-as keszuleket is lehet usb1-es toltovel tolteni, visszafele teljesen kompatibilisek. Osszesen 3 elterjedt usb-s csatlakozo van, ebbol mobil keszuleken az 5 polusu micro es mini dugok a gyakoriak. Mondjuk sok keszuleken olyan dugo van, hogy belemenjen tobbfele csatlakozo is, pl. az en telefonom host kepes (usb otg) usb micro portja is ilyen.
  • RelakS #26
    miért is?

    Ha az USB 3.0 Micro Type B-t rakják az új eszközökre, attól még USB2-es töltővel simán tudod tölteni, ugyanis a 3.0 hozzáadott a csatlakozóhoz, nem átvariálta.
  • M2 #25
    "Avass be..miert is? Arra az 1 kabelre gondolsz? (Vilagert nem akarom elrontani az oromodet, de meg a toltok is modularisak szoktak lenni, standard usb csatival rajtuk, amibe megy az usb-microusb kabel. Ezt kell max lecserelni 1 usb-micro 3-asra oszt cakat:)"

    Most olvasd el amit írtál és aztán gondolkozz: mi is a baj az Apple-vel? :-)
    Ott még lecserélni sem kell, alapból adják hozzá az usb-lightning kábelt.
  • Papichulo #24
    de meg a toltok is modularisak szoktak lenni, standard usb csatival rajtuk, amibe megy az usb-microusb kabel

    Apple is gyart ilyen adaptert a lightning-hoz: "standard usb lightning csatival rajtuk, amibe megy az usb-microusb kabel"

  • cateran #23
    "A legszebb az lesz, amikor áttérnek az USB3-ra (mert gondolom ez előbb-utóbb megtörténik) és a nagy kompatibilitásban dobhatnak ki MINDEN addigi cuccot."

    Avass be..miert is? Arra az 1 kabelre gondolsz? (Vilagert nem akarom elrontani az oromodet, de meg a toltok is modularisak szoktak lenni, standard usb csatival rajtuk, amibe megy az usb-microusb kabel. Ezt kell max lecserelni 1 usb-micro 3-asra oszt cakat:) Vagy tevednek?)
  • Papichulo #22
    Egy korlatozott szabvany bebetonozasaval csak a fejlodesnek allitanak korlatot... az USB jelenlegi formajaban meg minden, csak nem future proof.
  • M2 #21
    A legszebb az lesz, amikor áttérnek az USB3-ra (mert gondolom ez előbb-utóbb megtörténik) és a nagy kompatibilitásban dobhatnak ki MINDEN addigi cuccot.

    Meg ezt a bürokratáink hogyan is gondolták? Veszünk egy telefont és nem adnak hozzá tápegységet? Mert ha adnak, akkor meg pont ott leszünk, ahol eddig.