Gyurkity Péter

Tovább fejlődik a WPC vezetéknélküli töltése

Az induktív mellett a rezonáns technológia is elérhetővé válik, így már nem lesz szükség a komponensek érintkezésére.

A Wireless Power Consortium (WPC) bejelentette, hogy a szabvány 1.2-es verziójának elkészültével több fontos hiányosságot pótolnak, így a terület eddig legsikeresebb, legalábbis a legtöbb partnert maga mellett felsorakoztató versenyzője még jobb helyzetből várja az elkövetkező időszakot.

A legfontosabb előrelépés, hogy az eddig támogatott, az elektromágneses térre támaszkodó úgynevezett induktív töltési technológia mellett megjelenik a másik alternatíva is, így a rezonáns töltési mód is rendelkezésünkre áll majd. Ennek legnagyobb előnye, hogy a jövőben már nem lesz szükség a töltést biztosító eszköz (így például az egérpadra hasonlító lapok) és a feltölteni kívánt hordozható termék (okostelefonunk vagy táblánk) fizikai kapcsolódására, ezek akár némi távolságra is lehetnek egymástól. A technológiai korlátok miatt ez a távolság természetesen nem lesz hatalmas, ám a felhasználói kényelem növelése így is gyorsan érzékelhető lesz.


A Samsung S4 alap hátlapja, vezeték nélküli töltője és az ehhez szükséges hátlap

A WPC 1.2 esetében a két eszköz legfeljebb 45 mm-re helyezkedhet el egymástól, mivel azonban a megoldás visszafelé is kompatibilis, a már piacon lévő termékeknél sem kell majd lemondanunk arról – igaz, a maximális távolság itt 35 mm-re csökken. A szabvány azonban nem csak az egészen kicsiny, a kezünkben könnyen elférő készülékeknél jön majd segítségünkre, ezzel ugyanis a valamivel nagyobb háztartási eszközöket is feltölthetjük majd, már amennyiben azok szintén támogatják a technológiát.

A két nagy rivális, a Rezence, valamint a Power Matters Alliance már most is kínál ilyen megoldásokat, ám a WPC szerint saját fejlesztésük hatékonyabb – a szabvány új verziója 2015 első felében terjedhet majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • samsung123 #2
    Nem legyünk fantáziátlanok.
  • barret #1
    Ennek mi értelme,még több szemetet vegyünk meg?