Berta Sándor

Új trend a digitális detoxikálás

A Szilícium-völgyben új divat kezd kibontakozni.

A digitális detoxikálás nevű hobbinak egyre többen hódolnak és már nem csupán a Szilícium-völgyben. A résztvevők megpróbálnak teljesen lelazulni és lekapcsolódni a digitális világról, hogy a pihenő után megújult erővel vethessék magukat a munkába. A digitális detoxikálás elnevezés az Oxford nagyszótár szerint azt az időszakot takarja, amikor egy személy teljesen lemond az elektronikus készülékek, például az okostelefonok, a mobil alkalmazások, a számítógépek, a notebookok, az órák és a táblagépek használatáról. Az illetők erre a dologra egy olyan lehetőségként tekintenek, amelynek a segítségével csökkenthető a stressz és egyúttal ismét kapcsolatba léphetnek a valódi fizikai világgal.


Az Amerikai Egyesült Államokban már léteznek digitális detoxikáló táborok, ezek leginkább a Szilícium-völgyben népszerűek. A Voice of America korábban ismertette, hogy milyen szabályok vannak ezekben a táborokban: a résztvevők nem beszélhetnek a munkájukról, nem ihatnak alkoholt, nem árulhatják el a családi nevüket és nem kerülhet szóba a koruk. Az első tábort tavaly szervezték meg, az idén már hármat tartanak, amelyek mindegyikére több százan jelentkeztek. Pedig ezek a táborok egyáltalán nem olcsók, az áruk - ellátással és csoportos foglalkozásokkal együtt - 570 dollár.


Frances Booth digitális detoxikálási szakértő (ezek szerint már ilyen is van!) azt nyilatkozta, hogy amikor az emberek feltöltődve visszatérnek a munkába, akkor sokkal jobban tudnak dolgozni és teljesen más szemszögből látják a világot, ráadásul valószínű, hogy legalább egy nagyszerű ötlet eszükbe jut. A digitális detoxikálás világába belépőt jelent az Offtime nevű okostelefon-alkalmazás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #9
    Voltam most egy hétvégére Újhután, se térerő se internet se semmi, csak csend és nyugalom. Na az valóban jót tett. A patak partján lábam vízbe lógatva egy jó hideg sört kortyolgatva hallgatni a csendet. Na ez a detox :)

    Ja... nem szedtek belépőt, bár a szállást ki kellett fizetni :)
  • flashpointer2 #8
    Csak a családi nevet nem szabad elmondani.
    -----
    Azt nem tudjuk 570 dodóért hány napos, de nem annyira drága, főleg annak nem aki a szilícium völgyben kockul egész nap
  • Lack #7
    Hűha, a birkák kezdenek rájönni, hogy kütyük nélkül is van élet, a leleményesebbje, meg nem kevés pénzzel lehúzza a birkákat. Beteg világban élünk.
  • MasterMason #6
    "nem mondhatom el a nevemet"

    Érdekes lehet ahogy megszólítják egymást:

    - Hé te!
    - Ki én?
    - Nem te, hanem te!
    - Én?
    - Nem, az a másik!




  • ostoros #5
    Az, hogy nem mondhatja el a nevét, az talán a facebook függőknek tesz, jót, mert addig is nem tud újabb ismerőst felvenni.
  • TokraFan #4
    Nem értem. A szaábolyok között csupa olyan dolog van, aminek semmi köze a digitális világhoz. Mitől detoxikálom magam digitálisan attól, hogy nem ihatok alkoholt, nem mondhatom el a nevemet -nem mintha akarnám-, vagy a többi hülyeség? Jó ötlet, de látszik, hogy az igazi cél nem az, amiről papolnak, különben összhangban lennének a szabályok az elképzeléssel. Inkább valamiféle agyatlan ezoterikus tábor lehet ez is, csak a neve más.
  • Amergin #3
    "A digitális detoxikálás világába belépőt jelent az Offtime nevű okostelefon-alkalmazás."
  • slickboy #2
    Hogyhogy mi? Majd hülyék lesznek ingyen csinálni, amikor látod, hogy van rá fizetőképes kereslet. Mindig beigazolódik, hogy normális emberekre nem lehet virágzó üzletet bazírozni. :D
  • paby88 #1
    mi a rák kerül ezen ennyibe?