Berta Sándor

Sziszifuszi munkával van internet a Himalája falvaiban

Mahabir Pun 175 nepáli településre segített eljuttatni az internetet. Adományként kapott alkatrészekből épít számítógépeket.

A tanár megalapította a Nepal Wireless Network nevű hálózatot és 2002 óta foglalkozik azzal, hogy a nepáli falvakban legyen internethozzáférés. A munkájában számos önkéntes segíti, ők eddig 175 település életét változtatták meg. Mahabir Punt a tevékenységéért az Internet Engineering Task Force most Jon Postel-díjjal tüntette ki. A nepáli aktivista korábban "életre szóló önkéntesnek" nevezte magát és már májusban bekerült az internetes hírességek csarnokába.

A digitális szakadék csökkentése közel sem megy egyszerűen. A kezdetek során minden hiányzott: pénz, alkatrészek és még áram is. Turistáktól adományként kapott különböző alkatrészeket, ezekből a diákjaival együtt szerelte össze a számítógépeket. Az eszközöket volt, hogy hat napon át kellett szállítani a Himalája hegyei között. Áramot a túrázók által hátrahagyott miniatűr vízerőmű segítségével nyertek, illetve napenergiával működtették az antennákat.


Amikor már rendelkezésre álltak a számítógépek, először a szülőfaluját, Rangit akarta csatlakoztatni a világhálóhoz. Viszont kiderült, hogy minden rádióalkatrész beviteli tilalom alá tartozik, végül amerikai és európai barátok segítségével sikerült megszerezni a szükséges dolgokat. Gyakorlatilag becsempészték az alkatrészeket Nepálba.

A kezdeményezés rendkívül sikeres, évente 25 faluval bővül a Nepal Wireless Network hálózata. A helyi kormánytól továbbra sem számíthatnak semmilyen támogatásra, igaz, sosem kértek segítséget. Ezzel szemben rendkívül sok támogatást kapnak a Nepálban tanulóktól, az egykori diákjaitól és külföldről, Pun így érthetően örült a díjjal együtt kapott 20 000 dollárnak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!