Berta Sándor

Nem vágynak nekik fejlesztett eszközökre az idősek

Ausztriában a 60 éven felüliek több mint 90 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, de ugyanakkor szkeptikusan viszonyulnak a kifejezetten nekik létrehozott készülékekhez.

A GfK Austria felméréséből kiderült, hogy a 60 évesek vagy idősebbek 93 százalékának van egy vagy több mobilja, s közel a felük naponta használja az internetet is. Ez a piac folyamatosan nő. Az A1 telekomcég két éve ingyenes számítógép- és okostelefon-tanfolyamokat kínál, ezeken eddig közel 15 000 ember vett részt. A legidősebbek 90 és 100 év közöttiek. A szakemberek az alapok mellett megtanítják az idős felhasználóknak például a Skype és a levelezőprogramok használatát, valamint a képszerkesztés alapjait.

Rudolf Bretschneider piackutató, a GfK Austria tanulmányvezetője elmondta, hogy a 60 évnél idősebbek nagyon érdeklődnek az új technológiák iránt, de nem igényelnek különleges bánásmódot. "Még ha a nyugdíjasoknak mások is az igényeik vagy más hozzáférésük van egy témához, mint a fiataloknak, akkor is szkeptikusak a különleges mobilokkal és a nekik címzett marketinggel szemben" - jelentette ki a szakember. A 60 és 70 év közöttiek 43 százaléka használ okostelefont, s csupán 5 százalékuk nyugdíjasoknak kifejlesztett, különleges mobilt. A több mint 60 évesek kétharmada képes önállóan kezelni a készülékét és majdnem minden harmadik az internetelérését is maga telepíti.


Nem számológép, hanem telefon

Mathilde Menches 78 éves. Kiemelte, hogy van benne egy bizonyos félelem azzal kapcsolatban, hogy mindent jól csinál-e, s eleinte az egér használata is kicsit fáradságos volt. Éppen ezért elgondolkodott, hogy vásárol egy táblagépet, ami egyszerűbben kezelhető. Notebookját saját maga vásárolta meg és elsősorban böngészésre, levelezésre és játékra használja. A férje, Wilhelm az idén 80 éves és egy számítógép-tanfolyamon főként a képfeldolgozó szoftverek használatával kapcsolatos ismeretekre volt kíváncsi. Számára tabut jelent a személyes adatainak a kiadása, valamint az online banktevékenység, de a biztonsági programok telepítését is inkább a fiára bízza.

A 60 évnél idősebbek a mobiltelefonjukat főleg telefonálásra és SMS-küldésre használják. Mobil játékokat vagy alkalmazásokat csak minden ötödik telepít, zenét is csak ötödük hallgat. Bernhard Jungwirth, a saferinternet.at képviselője leszögezte: sok idős embernek van olyan érzése, hogy digitális analfabéta. Amíg a fiataloknál a lehetséges veszélyekre és arra kell felhívni a figyelmet, hogy ne adják ki a személyes adataikat, addig a nyugdíjasoknál az új technológiáktól való félelmet kell csökkenteni és arra kell bátorítani őket, hogy merjék kipróbálnia különböző dolgokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #1
    Nem minden idős ember fogyatékos. Ezek a nagy nyomógombok és kijelző a rosszul látóknak van, az lehet 20 éves is. Nagyon sértő egy 60 évest öregnek nevezni.