Berta Sándor

A dolgok internetje lehet az új innovációs motor

A Cisco szerint a dolgok internetje hamarosan megváltoztathatja nem csupán a vállalatok életét, hanem azt is, hogy miként élünk.

Milánóban 2015-ben világkiállítást rendeznek, aminek a Cisco mellett a Telecom Italia és a Samsung lesznek a hivatalos IT-partnerei. Az expó egyik fő témáját az intelligens zöld városok jelentik majd. Barcelona és Nizza után it mutatják be a szakemberek, hogy miként lehet a modern technika segítségével megoldani a kommunális problémákat és tehermentesíteni a települések háztartásait. Nizzában az intelligens technikának köszönhetően már körülbelül 30 százalékkal sikerült mérsékelni az autóforgalmat, míg a légszennyezettség 25 százalékkal csökkent. Mindehhez a parkolóhelyeken és a szemetesekben elhelyezett, hálózatba kötött szenzorokat, valamint az intelligens közterületi világítást használták fel. Az utóbbi csak akkor kapcsol be, amikor érzékeli a közelben a járókelőket. A városban 30, míg Barcelonában 40 százalékkal csökkentek az áramköltségek.

David Bevilacqua, a Cisco déli EMEAR régiójának alelnöke úgy becsülte, hogy globálisan 1,9 milliárd dollárt lehetne megtakarítani a következő évtizedben az intelligens városok segítségével. Mindezt a dolgok internetje teheti lehetővé, ami más területeket is megváltoztathat.

A kanadai Dundee Precious Metal bányatársaság egyaránt felhasználja a WLAN-t és a 10 gigabites optikai hálózatokat a bányászat automatizálására és hatékonyabbá tételére. Mark Gelsomini, a vállalat informatikai vezetője szerint az új technikáknak köszönhetően 44 százalékkal hatékonyabban dolgoznak. Első lépésként a klasszikus kommunikációs szolgáltatásokat VoIP és Voice over WLAN rendszerekkel váltották ki, valamint új szenzorhálózatokat is kiépítettek. A megoldás annyira sikeres, hogy még idén létrehoznak egy külön leányvállalatot a technika értékesítésére.

Amennyiben Bevilacqua prognózisa bejön úgy a dolgok internetje ötször vagy akár tízszer nagyobb hatással lehet a gazdaságra, mint a klasszikus internet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #8
  Eljött az 5G kora, de még nincs végünk teljesen.
 • Shiny Copperpot #7
  Ezzel csak az a baj, hogy nem (nem csak, illetve főleg nem) háztartási eszközök vagy használati tárgyak hálózatáról van szó. És nem is egyszerű hálózatról, hanem a hálózatok hálózatáról, amit ugye internetnek nevezünk (magyarul is). Ezen kívül IPv6 alapú, ami az Internet Protocol 6-os verziójának a megjelölése... szóval nehéz dolog ez, de asszem az internet (mint köznév) jövevényszóval meg kell barátkoznunk középtávon (világméretű, összekapcsolt hálózatok hálózata értelemben). Szerintem lehet dolgok internete (yo szasko! :) ).
 • szasko #6
  Na ez már január 22.-én kiakasztott!

  Nincs olyan hogy internetje! Nincs ilyen névátvitel sem! Olyan van hogy internete! Aztán a sok hülye portál átveszi tőled a Kazinczy díjas újításod és nyomja tovább helytelenül, mi meg kajáljuk és butulunk a Szintre (Már aki)
  Szerintem Google vagy Akadémiai Kiadó gondozásában 1999-ben megjelent Magyar helyesírási szótár jelent a problémádra megoldást! Vagy a Szabad Föld, Grétsy tanár úrral.
 • Attilawap #5
  Tény, hogy elég rossz egy fordítás ez a "dolgok internetje". Lehetett volna pl.: háztartási eszközök hálózata, vagy használati tárgyak hálózata. Sokkal szebben hangzanak szerintem. De igazából én is azon az állásponton vagyok, hogy minél több eszköz lesz az internetre csatlakoztatva, annál könnyebben lehet majd kémkedni mások után. Mert majd a hackerek ezekre az eszközökre fognak specializálódni.
 • nlght #4
  emberz: hűhaaa, örök depibe taszítottál, sosem fogom kiheverni...

  egyébként hülyeségnek tartom, hogy lassan már a cipőfűzőmnek is ip-címe lesz, amikor olyan világban élünk, hogy

  1. a kormányok kémkednek minden után és tesznek az emberi jogokra
  2. amíg van emberi tényező, addig nincs egyetlen 100%-osan biztonságos, védett hálózat sem
  3. plusz ráadásul szinte nap, mint nap lehet olvasni, hogy ezt és azt törték fel "magán" hackerek, akik főleg a fekete piacból élnek (és ezek csak azok az esetek, amik kiderülnek, valszeg sokkal több van)

  ha mindezek miatt "gépromboló" vagyok a szemedben, akkor üsse kavics bazze az vagyok (a sírkövemre is rágrafitizheted majd, ha szeretnéd)

  az pedig továbbra is fenntartom, hogy a "dolgok internetje" az egy nagyon gyökér szókapcsolat, nem tudom kitalálta ki, de lenne hozzá egy-két szavam

  [btw ez az új sg.hu dizájn egy marék fos]
 • halgatyó #3
  Nekem sem világos, hogy mi ez a "dolgok internetje", és főleg az nem, hogy mitől csökken az autóforgalom, ha a kukák egymásnak üzengetnek, hogy "tele vagyok" .... "én meg félig üres"
 • emberz #2
  Kedves night! Azért nem érted, mert magas neked, kedves gépromboló! A dolgok internetje azt jelenti, hogy dolgokat kapcsolnak hálózatba (mivel a gyengébbek közé tartozol a hozzászólásod alapján, segítek kicsit: közlekedési lámpák hálózata), és ott nem emberek lépnek kapcsolatba egymással, hanem dolgok. Egyébként az általam az idén olvasott top hülye szókapcsolat a te hozzászólásod.
 • nlght #1
  2014-ben olvasott top hülye szókapcsolatok:

  1. dolgok internetje
  2. goatstep (mint zenei stílus)
  3. rinocéroszfityma kucsma